Ako ne znate gde u Grčku razmislite o ostrvu Andros
04/03/2019 Iskustva 0

Andros je najsevernije i drugo po veličini ostrvo Kiklada, koje se nalazi oko 10 km jugoistočno od ostrva Evija i oko 3 km severno od Tinosa. Od glavnog grada Grčke Atine ostrvo Andros je udaljeno oko 100 kilometara.

Do Androsa se stiže trajektom iz luke Rafina i dostupno je nekoliko različitih kompanija. Cena trajekta po osobi u jednom pravcu je od 19 do 24 eura, u zavisnosti da li želite brži trajekt kojim se putuje 1 h i 15 min, ili sporiji sa kojim put traje skoro 2 h. Za automobil je cena 40 eura u jednom pravcu. Takođe, tokom letnje sezone Andros je povezan i sa ostrvima Mikonos, Naksos, Paros i Santorini.

Prestonica ostrva je gradić Andros ili Hora. Nalazi se na malom poluostrvu, u središtu istočne obale ostrva, između dve duge peščane plaže. Centar Androsa ima specifičnu lepotu zbog kombinacije venecijanske, vizantijske i osmanske arhitekture, kao i uskih ulica i šarenih kuća koje mu daju živopisan izgled. Ovde možete obići tri muzeja: Arheološki muzej, Muzej savremene umetnosti i Nautički muzej. 

U gradu postoje dva trga. Prvi je trg Theophilos Kairis koji je popločan kamenom i okružen barovima, poslastičarnicama i restoranima koje se nalaze u hladu drveća i zelenila. Na drugom trgu je upečatljivi simbol u vidu statue nepoznatog mornara i ima prekrasan pogled na more i ostatak grada, pošto se nalazi na vrhu poluostrva. Sa ovog trga možete produžiti pravo do kamenog mosta u venecijanskom stilu, koji povezuje grad Andros sa ostrvcetom na kom su ostaci starog dvorca iz venecijanskog perioda.

Gavrio je jedina aktivna luka na Androsu i nalazi se na zapadu ostrva. Do pre 20-ak godina ovo je bilo ribarsko selo, ali je onda počela da se sve više razvija turistička infrastruktura. Danas se ovde nalaze svi sadržaji potrebni posetiocima, kao što su hoteli, apartmani, rent a kar agencije, taverne, barovi i brojne trgovinske radnje. Gavrio predstavlja dobru polaznu tačku prema severu ostrva, ukoliko želite da obiđete plaže i još neka tradicionalna sela. 

Na uzvišenju iznad Gavria, na oko 15 minuta vožnje, nalazi se kula Agios Petros. Smatra se da je izgrađena u 3. ili 4. veku pre nove ere i još uvek je dosta dobro očuvana. Kula je visoka 20 m i nekada je imala 5 spratova koji su bili povezana spiralnim stepeništem.

Menitas je malo selo na planini Petalo, na 200 m nadmorske visine, udaljeno oko 6 km od glavnog grada. Poznato je po svojim izvorima i zelenilu, i ima nekoliko staza idealnih za pešačenje. Glavna turistička atrakcija su izvori Dionisa. Oni zapravo predstavljaju fontane ukrašene motivima lavljih glava.

Još jedno turističko naselje je Batsi. Ovde se nalazi najveći broj smeštajnih kapaciteta i drugih potrebnih sadržaja za turiste, nakon Gavria. Na jednom kraju gradića se nalazi zaliv sa ribarskom lukom, a na drugom peščana plaža. 

Plaže na ostrvu Andros

Plaže na ostrvu Andros su veoma raznolike i ima ih više od 20 tako da ćete sigurno naći neku koja vam u potpunosti odgovara. Najpopularnijim se smatraju Agios Petros, Batsi i Chrissi Ammos na zapadnoj strani ostrva, i Ormos Korthi (zaliv koji je poznat po surfovanju i dugim sportovima na vodi) na istočnoj strani ostrva. Na severu možete naići na skrivene i potpuno privatne plaže, koje su malo teže dostupne.

Plaža Chrissi Ammos, ili kako njeno ime u prevodu glasi, „zlatni pesak“, se upravo zbog te svoje karakteristike smatra jednom od najlepših plaža na ostrvu Andros. Ovo je duga plaža sa izuzetno mekanim sitnim peskom, uređena suncobranima i ležaljkama, kao i brojnim barovima. Lokacija plaže je povoljna, jer se nalazi na centralnom putu Androsa, kada se od luke Gavrio krene ka mestu Batsi. 

Plaža Batsi se nalazi ispod istoimenog naselja. Peščana je i ima dugačak plićak, tako da porodice sa decom često biraju ovo mesto za boravak. Plaža Agios Petros se nalazi u istoimenom selu na zapadnoj obali ostrva. Peskovita je i dugačka, voda je kristalno čista, a svuda u okolini je zelenilo. Ako vam dosadi kupanje i izležavanje na suncu, obavezno posetite kulu Agios Petros iznad sela. 

U blizini mesta Korthi nalazi se jedna posebno interesantna plaža, Tis grias to pidima (u prevodu „Skok stare dame“). Plaža je jedinstvena po kamenoj formaciji u obliku tornja koja izlazi iz vode. Dobila je ime po ženi koja je sa ovog mesta skočila kako bi se ubila i spasila sebe od Osmanlija. Plaža Tis grias to pidima je prilično mala, sa peskom i šljunkom, i kristalno bistrim morem. 

Jedna od najlepših skrivenih plaža na Androsu je plaža Achla, koja je na istočnoj strani ostrva, 10-ak km udaljena od glavnog grada Androsa. Do nje je najbolje doći džipom ili motorom, zbog malo nepristupačnijeg puta. Obala je prekrivena sjajnim belim šljunkom, a voda je predivne plavo-zelene boje. U blizini plaže se uliva i mala reka, svuda okolo su platani, a visokim stenama je zaštićena od vetrova. Na plaži Achla nema turističkih sadržaja.

Znamenitosti ostrva Andros

Paleopolis se nalazi 16 km zapadno od Hore i to je bila drevna prestonica Androsa. U širem području otkriveno je praistorijsko naselje Plaka, naselje Zagora iz geometrijskog perioda, i utvrđeno naselje iz doba neolita sa različitim slikama urezanim u kamenu.

Dvorac Faneromenis, poznat i kao „Gornji dvorac“, sagradio je venecijanski vladar Marino Dandolo u periodu od 1207. do 1233. godine. Danas su sačuvani neki delovi dvorca, kao i Faneromenisova crkva. Do ovog mesta se stiže kada se od mesta Korthi krene ka glavnom gradu i stigne do sela Kochylos. Do ulaza u dvorac ima 143 stepenica, a pogled koji se pruža na ceo istočni Egej je fantastičan.

Klisura Pythara se nalazi u selu Apikia, nekoliko kilometara od Hore. Naziva se još i Neraidotopos, odnosno „Bajkovita zemlja“, što samo po sebi govori o lepoti ovog prostora. Kristalno čiste rečice stvaraju zadivljujuće okruženje, formirajući male vodopade i ribnjake. Ovde žive neke retke vrste ptica i vodozemaca, a bogat je i biljni svet.

U blizini Hore je i selo Aladino u kom se nalazi Aladino pećina. Stara je 4,5 - 5 miliona godina i ima površinu od oko 500 m2. Sastoji se od pet dvorana, od kojih su četiri dostupne za javnost. Unutrašnjost pećine je zaista impresivna, i sastoji se od stalaktita, stalakmita, visećih stena i šarenog krečnjaka.

Osim istraživanja ostrva, možete se baviti i različitim sportovima na vodi, a najpopularnije je jedrenje na dasci, zbog jakog vetra koja duva na ostrvu u popodnevnim časovima tokom leta. Andros može biti i odlično mesto za planinarenje. U samom središtu ostrva postoje označene staze za pešačenje koje vode do planinskih sela, vodopada, napuštenih kapela i skrivenih malih plaža. Takođe, tokom letnje sezone se obeležava i veliki broj religijskih praznika, ali se održavaju i muzički i kulturno-umetnički festivali.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu