Zimske gume ili lanci za sneg - obavezni od oktobra do aprila u Grčkoj
15/11/2022 Tekst ažuriran 24/06/2023 Iskustva 0

Kao i Srbija, pa i mnoge druge zemlje u Evropi, Grčka je takođe uvela obavezu posedovanja zimskih guma ili lanaca za sneg.
 

Odlukom zamenika ministra za infrastrukturu i saobraćaj Mihalisa Papadopulosa, koja je objavljena krajem marta u Vladinom listu Grčke, vlasnici automobila svih kategorija dužni su da u svojim vozilima imaju lance za sneg ako vozilo nema gume za zimsku upotrebu (tkv zimske gume).


Kako se navodi u ministarskoj odluci, vozači moraju da poseduju ili lance za sneg ili gume za sneg od 1. oktobra do 1. aprila svake godine, na nacionalnim ili regionalnim putevima u zemlji.


Kako bi zaštitili vozače tokom obilnih snežnih padavina, poput one koja je krajem prošlog januara zadesila Atiku, ova odluka je doneta u cilju zaštite vozača tokom vožnje po snežnim ili zaleđenim kolovozima.


Treba imati na umu da tokom ovog perioda vozači moraju da imaju gorepomenutu zaštitu samo kada se o tome izda najava lokalne nadležne policije ili saobraćajne službe u slučaju da smatraju da postoje posebni bezbednosni razlozi za to.


U slučaju da u navednom periodu nema padavina ili leda, dozvoljena je i upotreba pneumatika koji nisu predviđeni za zimu.


Ukoliko putujete u Grčku u naznačenom periodu (posebno u zimskom) i dođe do iznenadnog pada snega, a vi nemate zimske gume ili lance, ostaje vam samo da parkirate automobil dok mere ne prođu ili da platite novčanu kaznu u slučaju da vas policija zaustavi.


Sve dok se vozilo kreće u područjima u kojima su uvedene vanredne mere od strane Saobraćajne policije, mora biti opremljeno zimskim gumama ili lancima, a kontrolni organi moraju izvršiti vizuelnu proveru postojanja zimskih guma ili lanaca na istom.


Oni koji se ne pridržavaju navedenog mogu biti kažnjeni novčanom kaznom od 80 evra.


 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu