Siviri - mišljenja turista, plaže, cene, izleti, smeštaj
20/10/2022 Tekst ažuriran 21/08/2023 Iskustva 0

Siviri, simpatično mestašce na zapadnoj obali Kasandre, za neke je ovog leta bio pravo otkrovenje, ali ima i onih koje je ostavio razočaranim, pa se na internetu može naći mnogo oprečnih informacija. Kao i uvek, sve zavisi od onoga šta turisti žele i očekuju. 


Zato smo prikupili raznovrsne komentare i utiske iz naše Facebook grupe Grčka Info, kako biste lakše utvrdili da li je baš Siviri ono što tražite!


Siviri - letovanje i iskustva turista

Do skoro prilično sačuvan od masovnog turizma i velikih gužvi, Siviri je ovog leta ipak izgledao nešto drugačije i bio mnogo posećeniji. S obzirom da je reč o vrlo malom mestu sa ne tako prostranom plažom, stvaranje gužvi na njoj je ono što je mnogima zasmetalo. 


Ipak, Siviri i dalje čuva reputaciju idealnog za porodice sa bebama i malom decom, starije generacije, one koji žude za pravim odmorom i odgovara im da im sve bude nadohvat ruke. Mesto nije preterano razvijeno, ali ima osnovne sadržaje - veliki Masutis na ulazu, manji market u centru, nekoliko plažnih barova, taverni i povoljnih restorana, poneku piceriju i poslastičarnicu, mesaru i ribarnicu, a mnogi su istakli da ima i najbolji giros na Kasandri!


Posebne preporuke odnose se na restoran Sto kima, burek u kafiću kod apartmana Anemoxadi i Perigiros. Apoteka i ambulanta ne postoje u samom mestu, ali su najbliži u oko 5 kilometara udaljenoj Kasandriji, gde postoji državni dom zdravlja u kome su pregledi besplatni. Tu je i dečiji luna park, a posetiocima se vrlo dopalo i šetalište uz plažu, kao i mnoštvo borove šume i njenog opojnog mirisa.


Kroz Siviri protiče kanal u kome pliva nekoliko patkica, deleći ga na dva dela, što mnoge zabrinjava po pitanju komaraca. Ipak, sudeći po utiscima, većina turista kanal koristi samo kao kao orijentir, bez ikakvih pritužbi na kanal. Nekoliko članova je čak istaklo da komaraca skoro uopšte nema, što noći u Siviriju, ionako sveže i mirne, čini još prijatnijim za spavanje.


S obzirom da u Siviriju nema noćnog života, mesta za obilaženje niti naročite ponude izleta, svakako da ima turista kojima je ovo odredište dosadno i nezanimljivo. To je sasvim normalno, jer je mesto namenjeno za drugačiju vrstu odmora. Ipak, može biti odlična baza za putnike koji ne vole da se fokusiraju samo na jedno mesto, već da ih obiđu što više. Ukoliko dolazite sopstvenim automobilom, ili planirate da ga iznajmite, u okolini se nalazi mnogo zanimljivih mesta koja možete obići - Solun, Kalitea, Posidi, Afitos, Lutra, Skala Furka…


Kada su u pitanju cene u Siviriju, turisti kažu da mogu biti nešto malo više u odnosu na prosečne cene na Kasandri, posebno na deo Pefkohori-Hanioti-Polihrono. Za giros je ovog leta bilo potrebno odvojiti oko 4 EUR, kugla sladoleda je bila 1.7 EUR, a set ležaljki sa suncobranom 10 EUR, mada još uvek ima barova gde se dobijaju gratis uz poručeno piće. 


Prenosimo ceo post o Siviriju koji je jedna članica napisala u našoj grupi.

"Trenutno sa porodicom završavam letovanje u mestu Siviri (Halkidiki). Obzirom da na grupi nisam videla ni jednu objavu u vezi ovog mesta osećam potrebu da malo dočaram i ovo seoce. Divno mesto, divna plaža. Dugačka, samo malo uža, što i nije problem, obzirom da ima dovoljno mesta. Nema puno turista iz ex Jugoslavije. Većina Grka i Makedonaca. Voda savršeno čista. Za malu decu raj. Nema krađa automobila niti bilo čega. Odlazimo puni divnih utisaka, bez i jedne zamerke. Za svaku preporuku, naročito ljudima sa decom. Ukoliko želite savršen odmor, bez gužve i haosa pravo mesto za vas je upravo Siviri. Iskreno se nadam da ćemo i sledeće leto ovde boraviti. Odlazimo sa željom da se što pre vratimo upravo u Siviri."


Kakva je plaža u Siviriju

Čini se da se najviše oprečnih komentara javlja upravo po pitanju gradske plaže. Uz zaista pregršt pozitivnih utisaka, i mnogo onih za koje je plaža u Siviriju najlepša na Kasandri, pa i šire, javljali su se i turisti koji su za kupanje morali tražiti mesta u okolini. Ovo nam potvrđuje koliko mišljenja mogu biti oprečna i različita.


Pre svega, treba znati da je plaža u Siviriju kanalom podeljena na levu i desnu stranu, pri čemu su na desnoj barovi sa svojim mobilijarom, a leva strana je slobodna za donošenje sopstvene opreme. Plaža je zaista lepa, sa sitnim, svetlim peskom i divnim, prozirnim morem. Svi su saglasni da je veoma čista i uređena, uredno se održava, a poseduje i tuš.



Prva stvar koja je nekim turistima zasmetala jeste što ova plaža spada među uže, zbog čega se brzo stvaraju gužve, a ležaljke su gusto zbijene. Sa druge strane, nekima baš to odgovara, jer lakše mogu da prate decu dok se igraju, i manje se šeta po vrelom pesku. Zbog toga, i činjenice da nema saobraćaja uz samu plažu, mnogi roditelji su plažu u Siviriju ocenili vrlo bezbednom za najmlađe.


Iako ima mnogo plićaka, sam ulaz u vodu se može mnogo razlikovati po delovima - negde na ulazu ima samo peska, negde ima i kamenja, a ponegde čak i stena, dok se zbog sprudova smenjuju plitka i duboka voda. Naši turisti kažu da je more, osim u predsezoni, bilo veoma toplo i prijatno za kupanje, a ove godine ni meduza skoro uopšte nije bilo.


U ranim jutarnjim časovima, pesak ume biti potpuno prekriven vodom, zbog čega su se neki odlučivali prepodne na obilaske okolnih plaža. Ipak, to se kasnije može nadoknaditi, jer se na plaži može ostati do uveče, s obzirom da sunce zalazi tek oko 21:30h. Ovo se posebno dopalo turistima, kao i sami prizori zalaska sunca u more kome se svi posebno raduju.


Ipak, s obzirom na to da je plaža u Siviriju prekrivena veoma sitnim peskom, loše vremenske prilike, kiša, vetar i talasi, veoma nepovoljno utiču na more koje ume biti mutno i puno trave i danima nakon nevremena. Uz to, iskustva kažu da vetar ovde nije retka pojava, a u zamućenoj vodi teže je videti kamenje, što otežava ulazak u more. Ovo je uzrok većine loših impresija koje su naši članovi u grupi podelili, ali na vreme se, nažalost, ne može uticati.


Plaže u okolini Sivirija

Srećom, Siviri je okružen predivnim plažama, pa se uvek imate gde skloniti ukoliko Vam uslovi na gradskoj plaži ne odgovaraju, ili prosto poželite malo da promenite okruženje i vidite nešto novo. Naši ljudi posebno preporučuju plažu i rt Posidi, Kaliteu, Egeopelagitiku kod Posidija.


Obavezno treba istražiti i plaže u neposrednoj okolini Sivirija, i divlje i uređene, poput plaže Elani koja je udaljena svega 3 kilometra. Posetioci posebno ističu divlje plaže na potezu prema Skala Furki. Potrebno je desetak minuta pešačenja od gradske plaže, uključujući nekoliko metara koje treba pregaziti kroz vodu. Posetioci obećavaju kristalno čisto more, sitni, mekani pesak i mnogo prirodnog hlada sve do 13h. Gužve obično nema, osim vikendom, kada uglavnom dolaze Grci iz Soluna.


Smeštaj u Siviriju: studija, apartmani, kuće

Velika prednost Sivirija za mnoge može biti to što gde god da se smestite, sve će Vam biti veoma blizu, posebno plaža. Članovi u našoj grupi kao najbolji deo za smeštaj predlažu levu stranu obale (gledano sa mora), gde se nalazi šetalište i nema saobraćaja.


Mi vam kao i uvek zbog povoljnih cena i kvalitetnih smeštaja u našoj ponudi, preporučujemo da pogledate smeštaj u Siviriju na našem sajtu , a ukoliko vas interesuju i ostala letovališta Kasandre, slobodno ih pogledajte ovde.


Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.
 


Autor: Ivana Smiljanić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!
Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu