Iskustva turista sa letovanja na Sitoniji, preporuka mesta i smeštaja
09/04/2022 Tekst ažuriran 05/03/2023 Iskustva 0

Sitonija je obožavana među našim turistima, sinonim za avanture, prelepu, divlju, neukroćenu prirodu i čarobne plaže od kojih mnoge mogu parirati onim ostrvskim.
 

Ipak, primetne su posledice naglog skoka njene popularnosti tokom prethodnih nekoliko godina, što je mnoge ostavilo pomalo razočaranim. Naime, desilo se ono što i svuda gde na vrata pokuca masovni turizam - ogromne horde turista uvek sa sobom odnesu delić autentičnosti i šarma novootkrivenog mesta, ali utiču i na povećanje cena.
 

U nastavku pročitajte objektivna iskustva članova Grčka Info grupe, kao i njihove savete na šta treba obratiti pažnju ukoliko se odlučite da odmor provedete na Sitoniji!


Letovanje na Sitoniji - preporuke

Mnogi ističu da je izuzetna prednost drugog prsta Halkidikija to što odgovara svim ukusima i svim uzrastima. Od porodica sa decom, preko ljubitelja aktivnog odmora i mladih koji vole noćni provod, pa do zaljubljenika u prirodu i more koji samo žele da se odmore i uživaju - ovde svako može pronaći ono što traži.
 

Preporuka je da se na Sitoniju ide sopstvenim automobilom, jer je njena čar upravo u istraživanju. Plaže po Sitoniji su raštrkane, a gde god da se smestite, sigurno je da će lepše plaže biti u okolini nego u samom letovalištu.


Dodatan plus je blizina Sitonije našoj zemlji, jer je udaljenost između Beograda i prvih letovališta Sitonije oko 720 kilometara. Turisti su takođe zadovoljni i putevima na Sitoniji, premda je putna infrastruktura malo manje razvijena nego na Kasandri.
 

Važno je naglasiti i koliko se celokupno iskustvo boravka na Sitoniji promenilo. Sitonija je važila za odredište gde se uživa u miru i tišini, beži od gužve i samo prepušta prirodnim lepotama. Sada je tu tišinu mnogo teže naći, a gužve je skoro nemoguće izbeći, posebno na poznatijim plažama. Zato, iako se parking često pruža uz plaže, pronalazak slobodnog mesta je jedan on najčešćih problema sa kojima su se naši turisti susretali.
 

Naravno, moguće je još uvek naći mala, mirna porodična letovališta, a ukoliko imate dovoljno istraživačkog duha, i neke skrivene uvalice i divlje plaže gde se možete skloniti od gužve. Ipak, turisti su saglasni da je veliki broj mesta na Sitoniji počeo više da liči na ona na Kasandri - sa mnogo šarenila, vreve, gužve.


Jedini način da se sve ovo izbegne i oseti dašak autentičnije Sitonije, ukoliko za tim tragate, jeste odlazak van glavne sezone. 
 

Turisti hvale i priliku za interesantne izlete, a posebno im se dopada ostrvo kornjača Kelifos, krstarenje oko Svete Gore, ostrvo Diaporos i Plava laguna, manastir Ormilija, kao i obilazak tradicionalnih sela u kontinetalnom delu, posebno sela Partenonas iznad Neos Marmarasa.
 

Treba navesti i da je Sitonija skuplja od ostatka Halkidikija, posebno kada su u pitanju smeštaj i cene na plažama. Ipak, većina turista veruje da se to isplati, imajući u vidu sve što Sitonija pruža. 


Gde se smestiti na Sitoniji

Za ovakva odredišta, najvažniji je odabir dobre baze za smeštaj. Za naše turiste daleko najpopularniji jeste Sarti. Šarmantno, malo mesto, okruženo nekim od najlepših plaža ovog poluostrva, samo po sebi je razlog što se mnogi odlučuju za Sitoniju. Ravno, pogodno za duge šetnje, sa živahnijim i mirnijim delom, mesto Sarti je dobar izbor za sve generacije.
 

No, poznato je da u Sartiju jak vetar vrlo često uzorkuje velike talase, zbog čega se neretko diskutuje o tome treba li letovati u Sartiju sa malom decom, ali izbor okolnih plaža lako nadomesti taj nedostatak. Naši turisti u grupi upozoravaju i da bi, zbog grčkih kolektivnih odmora i nesnosnih gužvi, bilo najbolje izbegavati ovo mestu u avgustu.


Proverite našu preporuku za smeštaj u Sartiju.
 

Drugo popularno mesto, veliko i sadržajno, jeste Neos Marmaras. Zanimljiv noćni život, dugačko šetalište za prijatne večernje šetnje, povoljan smeštaj u Neos Marmarasu, lepa i prostrana gradska plaža sa postepenim ulazom u vodu i parkingom duže cele plaže, čine odličnu bazu za kvalitetno letovanje.
 

Jedina zamerka koju posetioci navode, osim neizbežne gužve na plaži, jeste brdovitost, što može biti problem za roditelje sa malom decom ili tuiste koji se otežano kreću. Kao rešenje se predlaže Paradisos beach na samom ulazu u Neos Marmaras kao i iznajmljivanje smeštaja u regiji oko fudbalskog terena, odakle staza do centra prati uglavnom ravničarsku liniju uz more.
 

Ukoliko tražite mirniji odmor, dobra baza za smeštaj može biti Nikiti. Nalazi se u zalivu, pa je voda topla, ali najveća prednost ovog mesta jesu odlične plaže kojima je okruženo. Oko dvadeset minuta vožnje udaljen je i predivni Agios Nikolaos.
 

Tu su i druga mala, mirna, porodična, tipična primorska mesta, uglavnom vrlo slična - Vurvuru i Metamorfozis, a ako želite samo tišinu i prirodu preporučuju se mesta Toroni, Sikia, Kalamitsi. 


Sitonija plaže

Plaže Sitonije su mahom peščane, kristalno čistog mora i toliko raznovrsne da se preporuke razlikuju od turiste do turiste. Na Sitoniji ima mnogo četinara, pa samim tim i prirodnog hlada na plažama. Iskustva kažu i da povremeni vetar, talasi, ali i nešto hladnije more na pojedinim mestima ne bi trebalo da budu iznenađenje. 
 

Takođe, važna sugestija jeste da zbog gužvi tokom sezone na popularne plaže, kao što je Orange beach, treba ići što ranije ujutru i vraćati se već oko 11 časova.



Među poznatijim plažama na kojima se ne stvaraju velike gužve ističe se četinarima obgrljena Lagomandra, za beg od talasa Tourkolimnionas, za dašak egzotike Tigania, a među favoritima se izdvajaju još i Armenistis, Karidi, Kalogria, Fava, Kalamitsi, Mega Portokali…


Sitonija smeštaj

Kako gužve rastu iz godine u godinu, sa njima rastu i cene. Turisti najviše primedbi imaju na hotelski smeštaj, smatrajući da mnogi ne mogu toliku potražnju da isprate svojom ponudom niti da kvalitetom opravdaju cene. 
 

Zato odabirom privatnih apartmana na Sitoniji možete dobiti bolji odnos cene i kvaliteta.
 

Pogledajte još korisnih tekstova u našem mini-vodiču za Sitoniju, a ukoliko želite da preko nas rezervišete smeštaj koji ne nalazite u našoj ponudi, slobodno nas kontaktirajte putem mejla kako bismo vam obezbedili bolje uslove rezervacije. 


Autor: Ivana Smiljanić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!

Facebook grupa "Grčka Info"

Viber grupa "Grčka Info"

Viber grupa "Grčka Info smeštaj"

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu