5 destinacija u Grčkoj za letovanje sa decom
29/01/2021 Tekst ažuriran 11/11/2023 Iskustva 0

Uz strateško izbegavanje nekoliko odredišta poznatih isključivo po ludim žurkama i noćnom provodu, velika prednost Grčke je u tome što je odlična za porodice, bez obzira u kom delu se zadesite. Zato je najvažnije samo odlučiti kakvu vrstu odmora želite i šta Vam je najpotrebnije za nezaboravno uživanje, a Grčka je tu da za svaku Vašu želju i potrebu ponudi mnoštvo raznovrsnih rešenja i mogućnosti.


Kako bismo Vam malo olakšali planiranje još jednog divnog odmora sa najmlađima, predstavljamo vam pet destinacija u Grčkoj za letovanje sa decom!


Halkidiki

Ovu listu otvaramo sa nezaobilaznim poluostrvom Halkidiki, verovatno najvoljenijim i najpoznatijim grčkim odredištem za sve naše turiste.


Legenda kaže da su se Giganti sukobili sa bogovima sa Olimpa, da je u toku tog sukoba Posejdon, bog mora, bacio svoj trozubac na zemlju i tako razdelio Halkidiki na tri dela, odnosno ,,prsta’’ kako se danas često nazivaju.


Prvi prst Halkidikija zove se Kasandra, i tu se nalaze vrlo popularna letovališta poput Nea Kalikratije, Haniotija, Pefkohorija i Polihrona.


Drugi prst je Sitonija, poznata po beskrajnim borovim šumama, tradicionalnim domaćim proizvodima, izuzetnim plažama i mestima kao što su Neos Marmaras, Nikiti, Toroni, Sarti i  Metamorfosis.


Najistočniji deo Halkidikija je Atos, na kome se nalazi Sveta gora, a među letovalištima se posebno izdvaja Jerisos.


Halkidiki je idealan izbor za porodice koje prvenstveno žele da se potpuno opuste, provodeći dane na prelepim plažama.


Dakle, ukoliko želite da izaberete jedno ljupko turističko mesto na obali, gde ćete sve potrebne sadržaje imati na dohvat ruke, i lako moći da pronađete povoljan smeštaj u blizini plaže nećete pogrešiti ukoliko se odlučite za bilo koji deo ovog poluostrva.


Druga velika prednost Halkidikija jeste njegova blizina i laka pristupačnost nama koji dolazimo iz Srbije. Zbog toga je tamo tokom cele sezone veliki broj srpskih turista, a neretko ćete nailaziti i na obaveštenja i menije ispisane na našem jeziku, kao i Grke koji se srpskim jezikom odlično služe. Prosto rečeno, na Halkidikiju se osećamo ,,kao kod kuće’’, što uliva veliki osećaj sigurnosti i bezbednosti.


Šta obići na Halkidikiju

  • Pre svega, trebalo bi iskoristiti blizinu magičnog Soluna. Poseta ovom gradu može biti sjajan celodnevni izlet na kome ćete se prepustiti uživanju u šopingu, istraživanju gradskih muzeja i restorana, a klincima bi se sigurno svideo i vodeni park Waterland, sa piratskim ostrvom kao glavnom atrakcijom;
     
  • Na svega 35km od Soluna, nalazi se jedna od najvažnijih pećina u Evropi – Petralona. U njoj je 1960. pronađena ljudska lobanja stara blizu million godina. Nakon toga su počela istraživanja, pa su u pećini i okolini nađeni tragovi prvog čoveka i života iz kamenog doba;
     
  • Arheološko nalazište Olynthos sa arheološkim muzejem. Drevni Olynthos bio je glavni grad Halkidikija;
     
  • Nekoliko kilometara od drevne Stagire, rodnog mesta grčkog filozofa Aristotela, nalazi se istoimeno selo sa Aristotelovim parkom čudesa. To je muzej na otvorenom posvećen životu i radu ovog velikana;
     
  • Nemoguće je nabrojati sve zadivljujuće plaže ovog poluostrva, a neke koji posetioci često ističu su Kalogria u Nikitiju, Kalomitsi u Sartiju, Kohi na Sitoniji, Pefkohori…


Našu preporuku za smeštaj na Halkidikiju pogledajte na sledećim stranicama:

Smeštaj na Kasandri

Smeštaj na Sitoniji

Smeštaj na Atosu


A nakon uživanja na Halkidikiju usudite se da odete i malo dalje. Iznenadićete se da i vama i vašim mališanima na daljim destinacija može biti isto toliko lepo kao i na onim bližim našoj zemlji.


Krit

Zbog njegove veličine, Grci Krit nazivaju i Megalonisos (,,Veliko ostrvo’’), pa je sigurno da će na njemu svako uspeti da nađe nešto za sebe. Krit, ima i izuzetno nisku stopu kriminala, te je vrlo bezbedno. Osim toga, ovo ostrvo se može pohvaliti i najdužim letom u celoj Evropi, što pruža veliku fleksibilnost pri organizaciji odmora.


Krit je vrlo posebno i fascinantno ostrvo, srce 4000 godina stare minojske civilizacije, jedne od najstarijih na svetu. Krit su tokom godina osvajali Rimljani, Mleci, Turci, i svi su ostavljali svoje tragove, što je ovo ostrvo načinilo svojevrsnim kaleidoskopom različitih uticaja i kultura.


Glavni grad, Heraklion (Iraklion), neprocenjiva je riznica kritskog kulturno-istorijskog nasleđa. Mnogo je interaktivnih muzeja koji će oduševiti najmlađe, a posebno se izdvaja CretAquarium, jedan od najvećih i najmodernijih akvarijuma u Evropi.


Krit krasi na stotine plaža sa mekanim peskom i plitkom vodom, što je idealno za porodice sa malom decom.


Daleko najpoznatije su zadivljujuće lagune Elafonisi plaže, prošarane ružičastim peskom, koje predstavljaju dašak tropske egzotike usred Mediterana. Potrebno je malo strpljenja i vremena da bi se do nje došlo, ali sve će se to isplatiti čim kročite u svu tu lepotu. Ono što je važno naglasiti mališanima jeste da sa ove plaže ništa ne sme da se odnosi (poput peska, kamenja ili cveća).


U istom rangu sa plažom Elafonisi nalazi se i egzotična plaža Balos. Još neka mesta na Kritu na kojima možete uživati u prelepim nijansama tirkiza, neodoljivim prirodnim pejzažima i nezaboravnim zalascima sunca jesu plaže Falasarna, Matala, Frangokastelo, Agia Pelagia, Makrigialos


OVDE pročitajte koje su to najlepše plaže Krita koje obavezno treba da posetite.


Porodične aktivnosti na Kritu

  • Poseta ruševinama palate u Knososu i ostalim minojskim nalazištima;
  • Izlet na ostrvce Spinalonga, vožnja čamcem i poseta mletačkoj tvrđavi;
  • Poseta pećini Dikteon koja će zadiviti decu brojnim mitovima i legendama;
  • Obilazak starih gradova Hanije i Retimnoa;
  • Pešačenje najdužim kanjonom u Evropi u okviru nacionalnog parka Samaria; (sa malo starijom decom koja vole da pešače)
  • Avantura u Aqua Plus, najvećem vodenom parku na Kritu.


Kefalonija

Kefalonija je savršen izbor za porodice koje uživaju u aktivnom odmoru, vole da istražuju prirodne lepote i nalaze nova, skrivena mesta. Najveće je ostrvo Jonskog arhipelaga, nije bučno i namenjeno noćnom provodu. Kako biste mogli u potpunosti da iskoristite sve ono što Kefalonija pruža, najbolje je doći sopstvenim prevozom ili iznajmiti automobil za obilazak.


Glavni grad Kefalonije je Argostoli, ljupki mediteranski gradić sa velikim trgom, idealan za večernje porodične šetnje. Atmosfera je blaga i prijatna, i mnogo je kafića i taverni u kojima možete uživati uz osveženje i prijatnu muziku. Tu je, naravno, i mnogo luna parkova, igrališta, i drugih šarenih atrakcija koji će privući dečju pažnju.


U neposrednoj blizini se nalazi i mesto Lasi (blizu kog se nalazi čuveni svetionik Fanari) koje turisti iz Srbije često biraju kao bazu prilikom posete Kefaloniji.


Plaže Kefalonije

O plažama Kefalonije moglo bi se naširoko pisati, ali kraljica je svakako nadaleko poznata plaža Mirtos, prelepi spoj netaknute prirode, tirkiznog mora i belog peska. Na levoj strani nalazi se poseban biser – skrivena pećina sa sopstvenom mini plažom koja pruža jedinstven i nezaboravan doživljaj.


U Lasiju se nalazi odlična plaža Makrias Gialos, vrlo pogodna za decu i celodnevni boravak s obzirom na sadržaje koje nudi.


Plaža Fteri u blizini mesta Zola jedna je od najčuvenijih na Kefaloniji, još jedno čudo prirode tirkizne vode i belog peska. Do nje se dolazi čamcem koji možete iznajmiti. Na plaži nema gužve, vlada potpuni spokoj, a more je mirno i idealno za plivanje.


Plaža Xi na jugu polusotrva Paliki poznata je po tome što se značajno razlikuje od ostalih plaža na Kefaloniji zbog karakteristične boje peska. Antisamos je prelepa kamenita plaža okružena planinama, a dobar izbor za decu su i Skala, Kaminia i Agios Tomas sa izrazito finim, sitnim peskom.


Šta obići na Kefaloniji

  • Mirno, malo mesto Atos nedaleko od Mirtosa, sa uskom plažicom, šarenim kućama i pomalo italijanskim šmekom;
  • Pećinu i jezero Melisani, koji su udaljeni oko 10km od prestonice. Vožnja čamcem po unutrašnjosti pećine spektakularno je iskustvo, posebno tokom podnevnih sati, zbog igre boja koju stvaraju sunčevi zraci u dodiru sa vodom;
  • Manastir Agios Gerasimus, prelep spolja koliko i iznutra;
  • Fiskardo, prelepo mediteransko mestašce u kome se iskrcava trajekt i u čijoj blizini se nalazi zadivljujuća plaža Foki, okružena bujnim zelenilom.


Krf

Krf je jedno od najživopisnijih grčkih ostrva, a zbog svoje prelepe prirode i bujne vegetacije, često ga nazivaju i Zeleno ili Smaragdno ostrvo. Nalazi se u Jonskom moru, prekriveno je maslinama, čempresima, šarenim orhidejama i sasama, kao i neodoljivim planinskim selima.


Za Krf je karakteristično da, iako sezona počinje u maju, voda nije mnogo topla sve do jula. Najbolji period za kupanje i plivanje na Krfu je od sredine avgusta, pa sve do oktobra.


Istoimena prestonica je na UNESCO listi svetske kulturne. Stari grad je posebno čaroban i izuzetno očuvan. Idealan je za večernje šetnje, uživanje u lokalnim specijalitetima, arhitekturi i brojnim spomenicima.


Plaže na Krfu

Krf je poznat po dugačkim, peščanim plažama. Južno od grada Krfa nalazi se plaža Isos, veoma pogodna za decu zbog mirne i plitke vode. Na njoj uglavnom nema gužve, a poseban užitak je posmatranje zalaska sunca sa peska.


Odličan izbor je i zaliv Dasia, nosilac Plave zastave, gde nešto starija deca mogu isprobati različite vodene sportove. Ušuškana Kerasia, sa beličastim kamenčićima i neverovatno bistrom vodom, sigurno Vas neće ostaviti ravnodušnim.


Na zapadnoj strani se nalazi najpopularnija plaža celog ostrva - Glifada, dinamična i odlično uređena, centar zbivanja i okupljanja. Ne treba preskočiti ni mesto Paleokrastica u okviru koga se nalazi 15 izuzetnih, egzotičnih plaža.


Na severu Krfa posetite plažu Sidari, koja je odlična za plivanje i okružena interesantnim stenovitim formacijama. U mestu Sidari nalazi se i Kanal ljubavi, svojevrsno remek-delo prirode za koje se vezuju različite romantične priče i legende.


Šta obići na Krfu

  • Poseta ostrvu Vido, koje se nalazi naspram grada Krfa, odlična je prilika da decu bolje upoznate sa detaljima srpske istorije i neraskidivim vezama koje spajaju naš i grčki narod;
  • Tvrđavu Spianada sa koje se pruža nezaboravan pogled;
  • Crkvu sv. Spiridona, zaštitnika ostrva, koja potiče iz XVI veka i poznata je po upečatljivoj crvenoj kupoli;
  • Letnje bioskope na otvorenom;
  • Drevne ruševine Artmedininog hrama i dvorac Kasiopi;
  • Vodeni park Aqualand, lociran u samom srcu ostrva, u čijem osmišljavanju su učestvovali i dizajneri atrakcija iz Diznilenda;
  • Palatu Ahilion, posvećenu čuvenom junaku Ahilu;
  • Arheološko nalazište Paleopolis – ruševine drevne Kerkire.


Našu preporuku za povoljan smeštaj na Krfu pogledajte OVDE.


Kos

Ostrvo Kos se nalazi blizu turske obale, vrlo je veliko, puno ostataka fascinantne istorije i može mnogo toga zanimljivog da ponudi porodicama sa decom.


Plaže na Kosu su vrlo raznolike. Ostrvo je vulkanskog porekla, pa su mnoge prekrivene tamnim, crnkastim peskom. Ipak, na južnom delu Kosa ima sasvim dovoljno prelepih, zlatno-belih zaliva i uvala.


Najpopularnija plaža na ostrvu Kos je Paradise Beach, koja ima sve što treba za savršen porodični dan. Dostupne su udobne, atraktivne ležaljke i suncobrani, a pri ulasku u more je široki pojas plitke vode, što je odlično za najmlađe koji se tu mogu bezbrižno igrati. Plaža je poznata i po balončićima koji se tu često mogu primetiti.


U blizini kamenite plaže Agios Fokas nalazi se zadivljujući prirodni fenomen – termalni izvori koji predstavljaju svojevrstan prirodni bazen. Kupanje na ovom mestu je nešto što se ne zaboravlja.


Šta obići na Kosu

  • Verovatno najveća atrakcija jeste Asklepion, ostaci drevne bolnice iz Hipokratovog vremena. Asklepioni su bili hramovi, učilišta i bolnice posvećeni bogovima medicine;
  • Na grčkim ostrvima često se može naići na stare, kamene vetrenjače, ali u selu Antimachia na Kosu možete pronaći poslednju koja još uvek radi. I ne samo to, nego deca na licu mesta mogu uživati u pecivu koje se pravi od tog brašna;
  • Park prirode Zia sa veličanstvenim vidikovcem, u kome mališani mogu hraniti životinje;
  • Interesantan izlet može biti i poseta fabrici meda Melissa, gde deca mogu učiti o postupcima proizvodnje dok se slade ovim delikatesom;
  • Na ostrvu postoje i dva vodena parka – Aquatica I Lido.


Slažete li se sa ovim odabirom? Napišite u komentaru gde ste Vi proveli najlepši porodični odmor?


Koja letovališta u Grčkoj su naši posetioci izglasali kao najbolja za decu pročitajte OVDE.


Autor: Ivana Smiljanić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu