Recept za tradicionalni grčki Kleftiko
05/01/2023 Iskustva 3

Grčko tradicionalno jelo Kleftiko je dobilo ime po lopovima (κλέφτες, kleftes) koji su živeli u planinama i krali jagnjiće. Meso ukradene životinje pekli su u improvizovanim pećima koje su ukopavali u zemlju, da bi sakrili miris pečenja.


Najbolji recept za jagnjeći Kleftiko koji ste ikada probali je u pergament papiru ili masnom papiru za pečenje (može se naći u svakom supermarketu)! Mekano i sočno jagnjeće meso koje se topi u ustima sa hrskavim krompirom i lepim sosom od belog vina sa aromama belog luka i crnog luka, pečenih paprika, sočnog paradajza i pikantnog sira.


Tradicionalni recept za jagnjeći Kleftiko

U današnje vreme, jagnjetina na grčki način se peče zatvorena i umotana u masni papir da bi u sebi zadržala sve svoje ukuse i sokove, i da bi dala jelu ukus pečenja pod sačem.


Za ovaj recept preporuka je da se koristi jagnjeći but, koji je neverovatno mekan kada se sporije peče. Možete da koristite ceo jagnjeći but, koji će morati malo duže da se peče, ili zamolite mesara da ga iseče na velike komade, sa kostima ili bez.


Iako u receptima za kleftiko mnogi peku jagnjetinu i krompir odvojeno, Grci savetuju da krompir pečete zajedno sa jagnjetinom u istom masnom papiru kako bi upili sve divne ukuse i sokove iz mesa.


Marinirajte jagnjeći kleftiko najmanje dva sata u frižideru, a još bolje je da ga ostavite preko noći. Mariniranje je veoma važno kako bi se omogućilo da meso upije sve mediteranske arome i ukuse.


Dodatni korak u ovom receptu za jagnjeći kleftiko je da odmotate masni papir pre nego što je jagnje u potpunosti ispečeno, pojačate vatru i zapečete još malo kako bi jagnjetina i krompir dobili lepu boju i hrskavost.


Zemljani ukus jagnjetine savršeno se slaže uz osvežavajuću grčku salatu sa aromama origana i fete.


Ako ne volite jagnjetinu, veoma ukusna alternativa jagnjećem kleftiku je svinjski kleftiko, pa kad god poželite možete da eksperimentišete!


Sastojci

• 1,2 – 1,5 kg jagnjećeg buta bez kosti (oko 2 kg sa kostima)
• 2 luka
• 2 paprike (zelene, crvene ili žute)
• 4 čena belog luka (2 seckana i 2 cela)
• 2 supene kašike senfa
• sok od 1/2 limuna
• 1 supena kašika origana
• 1/2 šolje maslinovog ulja
• 1/2 šolje suvog belog vina
• 200 gr. kačkavalja graviera ili kefalotiri, narezani na kockice
• 5 krompira
• 1/2 zrelog paradajza, isečenog
• so i sveže mleveni biber
• masni papir
• kanap


Priprema

1. Da biste napravili ovaj jagnjeći kleftiko recept, počnite tako što ćete dobro oprati jagnjetinu i iseći je na komade (oko 5x6 cm). Stavite komade u veliku posudu i ostavite sa strane.


2. Pripremite povrće za kleftiko. Luk isecite na pola, a zatim na četvrtine. Paprike isecite na komade (2-3 cm), a 2 bela luka iseckajte. Stavite povrće u činiju sa jagnjetinom i sipajte maslinovo ulje, belo vino i limunov sok. Dodajte senf, 2 cela čena belog luka, pospite origanom i dobro začinite solju i biberom. Dobro izmešajte sastojke i pokrijte posudu prozirnom folijom. Stavite u frižider i ostavite jagnjetinu da se marinira najmanje 2 sata. Da bi jagnjeći kleftiko bio još mirisniji i dao mu arome, poželjno je, ako imate vremena, da ga marinirate celu noć.


3. Nakon što se meso za jagnjeći kleftiko mariniralo, izvadite ga iz frižidera i ostavite da se malo zagreje na sobnoj temperaturi. U istu posudu dodajte kačkavalj (isečen na kockice od 2 cm) i promešajte. Zagrejte rernu na 180°C.


4. Pripremite krompir za kleftiko. Krompir oljuštite i isecite na kriške. Jagnjeći kleftiko treba da se peče oko 2 i po sata, a tada je najbolje iseći krompir na krupnije komade da bi zadržao oblik.


5. Sada je vreme da umotate sastojke za Kleftiko u pergament masni papir. Stavite 4 dugačka lista pergament papira u posudu da biste formirali zvezdu. U sredinu stavite krompir, dobro posolite i pobiberite i pospite origanom. Prelijte marinadom i na vrh stavite jagnjetinu, povrće i kriške paradajza. 


6. Zatvorite jagnjeći kleftiko pergament papirom da formirate kesicu. Da zapečatite jagnjeći kleftiko u kesici, držite pergament papir poprečno za ivice i uhvatite rukom u sredini tik iznad fila i dobro stisnite. Upotrebite kanap da čvrsto zavežite kesicu baš iznad rupe pazeći da ne ostavite prazninu. Prebacite kesicu u zemljanu ili keramičku posudu za pečenje ili dublji pleh.


U klipu možete pogledati način pakovanja u masni papir i vezivanje kanapom.



7. Pecite jagnjetinu u rerni oko 1 sat i 45 minuta dok ne omekša. Izvadite pleh iz rerne i zagrejte na 220°C. Odmotajte jagnjeći kleftiko samo odozgo i isecite pergament papir do ivice pleha. Meso kašikom prelijte sokovima i vratite u rernu još 20 minuta, da dobije lepu boju. Izvadite posudu iz rerne. 


8. Izvadite jagnjetinu iz tepsije i umotajte je u masni  papir da odstoji. Krompir malo promešajte i pecite još 20 minuta dok ne dobije lepu boju. Izvadite pleh iz rerne, dodajte jagnjetinu i poslužite jagnjeći kleftiko.

 

Recept

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!

 

Napiši komentar
4872 Tanja Matić   05/01/2023
I ja isto ovako pravim samo sto dodam i malo graska i jos nekog povrca ako imam u kuci. Prste da polizes!
4873 Natasa   05/01/2023
Ako biste mogli da postavite neki video kako se pakuje u masni papir, mislim da bi svima koji nisu ovo pravili pomoglo. Recept zvuci fenomenalno 1f60a
4877 GrckaInfo.com   05/01/2023
Dodali smo i klip sa jednim od načina pakovanja u papir, nadamo se da će pomoći 1f642


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu