Psakudija letovanje, mišljenja turista, opis plaže, prednosti i nedostaci
27/01/2023 Tekst ažuriran 15/01/2024 Iskustva 1

Tokom poslednjih nekoliko godina, Sitonija se pozicionirala kao jedna od miljenica srpskih turista koji su imali priliku da je temeljno istraže i upoznaju. Psakudija, koja se nalazi blizu početka ovog poluostrva, je jedno od mesta o kojima se ređe priča. Iskustva o mestu su često oprečna, što svakako može biti zbunjujuće za sve koji požele da steknu jasniju sliku o ovom letovalištu.


Zbog toga smo, na osnovu iskrenih mišljenja i impresija turista, pripremili tekst koji Vam može pomoći da steknete jasniju sliku o ovom letovalištu i svim njegovim prednostima i nedostacima.


Psakudija letovanje

Psakudija je veoma malo i mirno letovalište, smešteno na putu ka zapadnom delu Sitonije. Predstavlja jednu od onih izuzetno specifičnih destinacija za kojom jedan deo turista žudi, a drugi po svaku cenu izbegava.


Kada se neko u Facebook grupi Grčka Info raspituje o tihom, spokojnom, ne suviše komercijalizovanom mestu, gde nema uobičajenog letnjeg meteža, gužve i šarenila, kao ni potrebe da se automobil pali do polaska kući, ali zato ima jedna dobra, prava grčka taverna sa domaćim specijalitetima, peska za uživanje i čistog mora za "punjenje baterija" - Psakudija se često nađe među predlozima. 


Dakle, ukoliko tražite jedno sasvim mirno mesto za letovanje sa malom decom (malo starijoj bi moglo biti nedovoljno zabavno), ili žudite za pravim odmorom ispunjenim samo leškarenjem, sunčanjem, i plivanjem, onda je Psakudija pravo mesto za Vas. Ipak, u svakoj drugoj situaciji, turisti su saglasni da Sitonija nudi neka bolja i atraktivnija rešenja.
 

Kako stići do Psakoudije?

Putovanje automobilom do Psakoudije iz Srbije je odlična opcija koja vam pruža fleksibilnost i mogućnost da istražujete različite destinacije na putu. Kada nakon putovanja kroz Srbiju i Makedoniju stignete do Grčke, od Soluna do Psakoudije će Vam biti potrebno još oko sat i deset minuta vožnje. 


Putevi su dobro obeleženi, pa pratite putokaze ka tom mestu, a vreme za pauze iskoristite da obiđete i neka obližnja mesta u koja se možete tokom svog boravka u Psakoudiji i vratiti. Uopšteno, vreme putovanja od Srbije do Psakoudije traje u proseku 8 do 10 sati, a u zavisnosti od mesta odakle započinjete svoje putovanje, kao i zadržavanja na graničnim prelazima.
 


Psakudija - aktivni ili pasivni odmor?

Za Sitoniju se najčešće vezuje koncept aktivnog odmora, jer je reč o posebnoj destinaciji koja svoje najlepše dragulje krije van glavnih turističkih mesta. Međutim, s obzirom da se nalazi na samom ulazu na drugi prst Halkidikija, većina turista smatra da Psakudija nije najbolji izbor kao baza za obilaske. 


Ne samo da ta pozicija zahteva više pređenih kilometara i vremena provedenog u vožnji, već turisti upozoravaju i na velike saobraćajne gužve koje se stvaraju oko mesta Nikiti, a kuda bi se moralo stalno prolaziti na putu ka najlepšim plažama Sitonije.


Zbog toga pojedinci smatraju da je Psakudija najbolja za one koji ne planiraju mnogo da se kreću tokom letovanja i radije se odlučuju da letovanje obogate tek ponekim izletom.


Sa druge strane, istinskim istraživačima je specifičan položaj Psakudije i podjednako laka dostupnost i Sitonije i Kasandre veoma primamljiva. U relativnoj blizini se nalazi veliki broj zanimljivih odredišta, pa turisti imaju bogat izbor i raznovrsne mogućnosti za kreiranje idealnog letovanja.


Psakudija sadržaji mesta

Reč je o mestu koje nudi osnovne turističke sadržaje, ali posetioci uglavnom smatraju da je tu sve što je potrebno za komforan boravak. Izuzetak predstavlja nedostupnost apoteke, ali je najbliža u svega nekoliko minuta vožnje udaljenom Metamorfozisu, dok se dvadesetak kilometara dalje, u Poligirosu, nalazi i bolnica.



U Psakudiji se nalaze dva velika supermarketa, kao i nekoliko manjih prodavnica. Tu je i par suvenirnica, taverni i kafića, poneka picerija i pekara, kao i jedna vrlo cenjena poslastičarnica. Dostupna je i igraonica za najmlađe. Među ovim mestima svakako se ističe često pominjana taverna Nikos, smeštena u hladovini maslina, čija autentična grčka jela turisti rado preporučuju.


Uz obalu se pruža glavna ulica koja je ujedno i šetalište. Psakudija je okružena borovom šumom čiji miris, u kombinaciji sa mirisom maslina i mora, ostavlja poseban utisak na posetioce.


Ukoliko se nečega uželite, u blizini Psakudije ima takođe više većih, bolje snabdevenih mesta sa raznovrsnijom ponudom sadržaja, a turisti se najčešće odlučuju za oko 15 kilometara udaljeni Nikiti.


Psakudija plaža

Plaža u Psakudiji ima svoje bolje i lošije delove, prednosti i mane, ali je turisti svakako svrstavaju u manje atraktivne plaže Sitonije i saglasni su da ona ne oslikava na pravi način svu lepotu ovog poluostrva.


Najčešća zamerka odnosi se na more koje nema onu tirkiznu boju karakterističnu za Sitoniju. Često se dodatno zamuti zbog tamno smeđeg peska koji se nalazi na dnu. Ipak, treba napomenuti da posetioci ističu da je more toplo i samo po sebi čisto, kao i cela plaža.


Plaža Psakudija je prekrivena sitnim peskom i dovoljno široka da se retko stvara gužva, i da pruža pregršt prostora za dečiju igru. Turistima se više dopala desna strana plaže. Plićak je dugačak nekoliko desetina metara, što takođe pogoduje porodicama sa malom decom.


More je uglavnom mirno, a ukoliko i ima talasa, obično je reč o onim blagim, idealnim za uživanje. Turisti su pohvalili i prisustvo tuševa i kabina za presvlačenje, što na plažama Halkidikija nije čest slučaj.
 

Na njih su lep utisak ostavile i okolne plaže, poput plaže Trikorfo i Elia beach bara na potezu ka Gerakiniju. U okolini Psakudije postoji i nekoliko divljih, skrivenih uvala.


Cene u Psakoudiji

S obzirom na svoju lokaciju i činjenicu da je to malo mesto bez nekih bogatih sadržaja, turisti kažu da su cene u Psakoudiji povoljne. Naime, ležaljke su besplatne ako poručite piće, a cene se kreću u zavisnosti od porudžbine. Tako je cena kafe u proseku 3,5€ a isto toliko košta i Coca-Cola. Za smuti, đus ili koktel je potrebno izdvojiti oko 5€. Cena girosa i hamburgera je ista i iznosi 4€ dok je suvlaki 3€.


Psakudija izleti

Našim turistima je jedan od najinteresantnijih izbora za izlet Poligiros, najveći grad Halkidikija. Osim što je povoljan i odličan za kupovinu, gradić ima lep trg, parkove i nekoliko crkvi.


Uvek aktuelni Solun je udaljen oko 80 kilometara, a blizu su i čuveni manastir Ormilija i ostaci drevnog grada Olinta. Poseta Nikitiju može se iskobinovati sa obilaskom nekih od najlepših plaža Sitonije koje se nalaze u njegovoj okolini, poput plaža Lagomandra, Koviou, Tranni Ammouda ili Lagonisi.


Tu je i opcija istraživanja obale Kasandre, tako da Psakudija kao baza nudi zaista lepe mogućnosti za upoznavanje Halkidikija.


Psakudija smeštaj

U Psakudiji dominira smeštaj privatnog tipa, a turistima se naročito dopada bogat izbor smeštaja na samoj plaži, posebno na ulazu u mesto, gde je plaža slobodna i neuređena.


Ukoliko želite da pogledate našu ponudu za smeštaj, to možete učiniti klikom na sledeći link: Psakoudia smeštaj.

Ponudu ostalih letovališta na Sitoniji pogledajte na: Sitonija letovanje.
 

Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.


Autor: Ivana Smiljanić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!

 

Napiši komentar
5100 Ivana   15/06/2023
Letovali smo pre par godina tamo, mesto je mirno, za pravi odmor, uvece je malo veca guzva, ali nije kao u popularnim letovalistima. Ima par restorana, kafica, parkic za decu, market, pekaru... Na plazi nikad nije guzva, sto je prednost, ali po meni jedina, najveca mana je more, ima bas dosta trave, pa je malo neprijatno za kupanje.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu