Obilazak planinskog dela Halkidikija: Agios Prodromos, Arnea i Taksiarhis
16/08/2022 Iskustva 0

Šta posetiti i gde ići kada naiđe tmuran ili kišni dan koji ne možete iskoristiti na plaži? Šta videti na Halkidikiju ako poželite na jedan dan da pobegnete od vrućine?


Naš savet je da posetite planinski deo Halkidikija koji ima nekoliko lepih tradicionalnih sela živopisnih boja i upečatljive arhitekture.


U pitanju su sela Agios Prodromos, Arnea i Taxiarhis. 


Agios Prodromos - "selo suvlakija" u podnožju planine Holomontas

Kada iz Nea Moudanje krenete prema Agios Prodromosu biće vam potrebno manje od 40 minuta, a od Poligirosa samo 15-ak minuta vožnje.


Agios Prodromos je malo planinsko selo na putu prema Arnei, Uranopolisu i planini Atos. Selo ima oko 500 stanovnika, mali trg, obdanište, poštu i policijsku stanicu.


U selu nema nešto posebno da se vidi, ali ga možete posetiti iz gastronomskih razloga. Naime Agios Prodromos je veoma popularan među Grcima zbog lokalnog mesa, posebno zbog "suvlakija" (ražnjića) koji se proizvodi isključivo ovde. 


U selu postoji nekoliko tradicionalnih taverni u kojima posetioci mogu da probaju najbolji suvlaki i drugo meso sa roštilja kao i sve vrste ukusne grčke hrane, a cene suvlakija su veoma pristupačne.


Kako meštani Agios Prodromosa kažu, umetnost suvlakija ima dugu istoriju i prenosi se sa generacije na generaciju. Razlog za ovaj uspeh i formula njihovog suvlakija je dobro čuvana tajna! 


U selu postoji i rečica koja prolazi kroz selo i okružena je bujnom vegetacijom. Tu je i kapela Svetog Prodromosa koja je jedna od kasno-vizantijskih crkava na Halkidikiju i po njoj je selo dobilo ime.


Arnea (Lerigovo) - prema legendi mesto u kom je živelo najviše stogodišnjaka

Nakon što ste ručali u Agios Prodromosu možete se uputiti ka još jednom zanimljivom selu, Arnea, do kog ćete voziti oko 25 minuta.


Arnea (nekada se zvala Lerigovo i to ime se i danas prikazuje na mapama) kombinuje tradicionalnu prošlost Halkidikija sa živopisnom sadašnjošću!


Daleko od letovališta, barova na plaži i turista, Arnea je mesto koje čuva prošlost. Ovde ćete steći pravi osećaj kakav je život na planinama Halkidikija ili saznati više o starim zanatima kao što je tkanje. 


Na glavnom trgu zadiviće vas lepa tradicionalna arhitektura i kuće okrečene živopisnim bojama. Ako želite da uživate u atmosferi ovako jednog zanimljivog sela, izađite iz kola i izgubite se šetajući raznim uličicama. Svaka nova ulica će vas iznova iznenaditi posebnošću starih zgrada i balkona.


Arnea je poznata je po svojoj arhitekturi i prelepoj crkvi Svetog Stefana. Mali pansioni, tradicionalna kafenija, kafeterije i taverne su mesta na kojima se možete okrepiti. 

 
Ministarstvo kulture proglasilo je Arneu istorijskom lokacijom zbog njene prošlosti i značajnih primera tradicionalne makedonske arhitekture.
 

Danas Arnea ima 2.500 stanovnika, a legenda tvrdi da je među njima bio najveći broj onih koji su dočekali svoj 100.-ti rođendan. Razlog dugovečnosti je navodno zdrava izvorska voda, koja izvire iz stogodisnjeg platana, a nalazi se na glavnom trgu. 


Arnea je od Stagire, Aristotelovog rodnog mesta, udaljena samo 15km.


Više zanimljivih informacija o Arnei pročitajte u tekstu Arnea - selo sa najviše stogodišnjaka u Grčkoj.


Taksiarhis (Taxiarchis)

Obzirom da se nalazi na 670 metara nadmorske visine, snega u ovom selu ima svake godine. Kada čujete da se pojavio sneg na Halkidikiju to obično bude upravo u Taksiarhisu.


Od sela Arnea do sela Taksiarhis put vodi preko planina kroz šumu i traje oko 35 minuta. Tokom vožnje popećete se do nadmorske visine od 1.030 metara, a temperaturna razlika sa mestima na obali može biti više od 10 stepeni. U slučaju da vam zatreba, ponesite odeću sa dugim rukavima.
 

Taksiarhis je planinsko selo izgrađeno na dva brda i leži između četiri prirodna izvora. Selo je nadaleko poznato po svojim pečurkama, raznim „jabukama od jaja“ i drugim lokalnim proizvodima kao što su pasulj i krompir Holomontas.

 
Takođe, ženska zajednica proizvodi domaće proizvode kao što su džemovi, slatkiši na kašiku, lokalni likeri i suvo granje sa Holomontasa! Tokom septembra ovde se održava Festival pečuraka na kom meštanke skupljaju sveže pečurke sa planine i od njih prave ukusne pite od pečuraka.


Poslednjih godina, uzgoj jela se ubrzano razvija, kako bi se zadovoljile potrebe za jelkama. Državna šuma od 5.800 hektara dom je neverovatne flore i faune.


Štaviše, oblast planine Holomontas koja okružuje selo Taksiarhis je idealna za planinarenje i brdski biciklizam, a u samom selu i okolini postoji nekoliko tradicionalnih pansiona, otvorenih tokom cele godine.


Tu je takođe i Verski muzej koji se nalazi u crkvi Arhangela Mihaila, seoski trg sa dva kafića i kafenio u kom sede stari lokalni stanovnici. 


Trg je poznat kao „horostasi“, mesto za ples na kome su se u stara vremena okupljali svi meštani. Na centralnom trgu nalazi se i ratni spomenik, lokalna prodavnica u kojoj možete videti veoma staru vagu za merenje i kasu iz 80-ih godina, osnovna škola i lokalni Dom zdravlja.


Kada se iz Taxiarhisa budete vraćali za Nea Mudanju, možete se vratiti preko Poligirosa, a u Nea Mudanju ćete stići nakon 45 minuta vožnje.

Ukoliko budete želeli i imali vremena, obavezno posetite i Poligiros - glavni grad okruga Halkidiki. Ovaj lep grad je izgrađen u obliku amfiteatra i nalazi se na nadmorskoj visini od 550 m, zbog čega ima veoma prijatnu klimu.
 

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!
Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu