Najlepše plaže u Grčkoj
02/04/2016 Tekst ažuriran 19/05/2017 Iskustva 0

Najlepših 10 grčkih plaža koje godinama unazad biraju turisti iz celog sveta koji su imali prilike da posete Grčku.
 


1. Plaža Balos (Hania, ostrvo Krit)

Teško je opisati grubu lepotu Balos plaže. Mekano peščani beli pejzaž, okupan tirkizno kristalnom vodom, uokviren ostrvcima i planinama. Plaža je prilično udaljena, ali nekoliko brodova koji plove iz Kissamosa omogućavaju joj jednostavan pristup. Makadamski put omogućava pristup plaži automobilom, nakon čega ćete ipak morati pešice dužom stazom do ove plaže, ali verujte, isplatiće vam se. Alternativno vam ostaje vožnja brodom do plaže. Nekima je ova plaža sinonim za letovanje.


2. Plaža Sarakiniko (Ostrvo Elafonisos)

Tako malo ostrvo Elafonisos na krajnjem jugu poluostrva Peloponeza, a tako predivne plaže (tri najlepše plaže u Grčkoj): Sarakiniko, Simos i Panagia!


3. Plaža Navagio (ostrvo Zakintos)

Navagio je još jedna izolovana plaža do koje se stiže brodićem. Hrapavi beli pesak, duboko plavo more, dramatične litice i velike pećine koje čekaju na ronilačko istraživanje. Možda najpoznatija i najslikanija plaža u Grčkoj.


4. Plaža Elafonisi (Hania, ostrvo Krit)

Dve najbolje plaže Grčke, a pri tom obe u istom gradu, zvuči "nedopustivo". Ali takvo je prirodno okruženje zapadne obale Krita sa prelepim plažama i morem.


5. Plaža Porto Katsiki (ostrvo Lefkada)

Porto Katsiki je bila jedna od najbolje čuvanih tajni Grčke. Prelepa scenografija, kristalno čisto tirkizno more i mekani beli pesak čine ovu plažu jednom od najboljih. Nalazi se na zapadnoj obali Lefkade i nije joj lako prići, jer je od glavnog grada udaljena oko 40km. Do nje vodi pedesetak stepenika (a posle gore). Ali vredna je truda.


6. Plaža Mirtos (ostrvo Kefalonija)

Grčko ministarstvo turizma proglasilo je plažu Mirtos pre nekoliko godina, najboljom plažom Grčke. Ovu je titulu ponela i prema oceni samih turista i to sa razlogom. Fantastično more i čisto beli kamenčići smešteni između strmih litica na zapadnoj obali Kefalonije.


7. Plaža Finikas (ostrvo Kato Koufonisi)

Celokupna obala koja se prostire od Finikasa do severnog dela ostrva (plaža Pori) je "Egejski san" za kupače. Za većinu onih koji preferiraju kupanje bez kupaćeg kostima. Informacije o ostrvu Koufonisi pogledajte ovde.


8. Plaža Plaka (ostrvo Naksos)

Ovaj beskrajni komadić peska počinje u blizini grada Naksosa i spušta se duž cele obale ostrva, skoro do kraja južnog dela ostrva.


9. Plaža Super Paradise (ostrvo Mikonos)

Mnogi upravo ovu plažu ističu kao najbolju plažu na Mikonosu.


10. Plaža Egremni beach (Lefkada)

Nedaleko od Gialosa nalazi se Egremni, prelepa plaža do je nekada (pre zemljotresa) trebalo preći 350 dosta strmih stepenika. Plaža je duga, i kao stvorena za one koje traže samoću i dobru alternativu popularnijem Porto Katsikiju. Sitan šljunak i, naravno, tirkizno more. Šta se danas događa sa plažom Egremni pogledajte ovde.


Plaže u Grčkoj

Grčka ima veoma razuđenu obalu (treću u Evropi, posle Norveške i Hrvatske). Obala je pretežno strma s mnoštvom ostrva i poluostrva i upravo zbog toga i povoljne mediteranske klime ona je danas najvažnija turistička destinacija sveta.


Grčka obala ima ukupnu dužinu od približno 16.000 km. Polovinu ove dužine okružuje hiljade Grčkih ostrva, dok se ostatak proteže duž kopna. Ono što karakteriše čuvenu grčku obalu je njena jedinstvena raznovrstnost (plaže se protežu kilometrima, mali zalivi, peskovite plaže sa dinama, šljunkovite obale, obalske pećine okružene stenama i sa karakterističnim tamnim peskom vulkanskog porekla) i njena čista i providna voda koja je izuzetno popularna širom sveta.

 
Plave zastavice

U 2017. godini 486 plaža i 12 marina u Grčkoj su nagrađene „Plavom zastavom“, brojka koja ovu zemlju smešta u sam vrh evropskih zemalja - visoko 2. mesto.

Plava zastavica je danas u svetu vrlo cenjena turistička markica koja je sve brojnijim turistima glavni orijentir prilikom izbora destinacije. To je najpriznatiji model ekološkog vaspitanja i obrazovanja i obaveštavanja javnosti kada je u pitanju briga o moru, a posebno kada je u pitanju briga za obalni deo koji trpi najjači pritisak, a to su upravo plaže i marine.

Plava zastava je priznanje koje se dodeljuje samo za jednu sezonu i zahtev se svake godine mora dostaviti na propisani način. Sprovođenje programa Plave zastave se zasniva na strogo definisanim kriterijumima. Iako se tokom sezone sprovode nacionalne i međunarodne kontrole, gosti i korisnici plaža i marina sa Plavom zastavicom se podstiču da obaveste FEE u slučaju da zapaze kršenje zadatih kriterijuma.


Konkretno kriterijumi za nagradu „Plava zastava“ su sledeći:


1. Čistoća mora i obale

- Kvalitet vode za plivanje potvrđen merenjem uzorka vode;
- Odsustvo odpuštanja industrijske kanalizacije na obalu; 
- Tretman urbane kanalizacije u skladu sa relevantnom direktivom EU; 
- Adekvatan broj kanti za odpatke koje se moraju prazniti u redovnim intervalima; 
- Periodično čišćenje plaža od đubreta, pikavaca itd. 


2. Organizacija obale i bezbednosti posetioca

- Učestalo informisanje javnosti u vezi kvaliteta vode za plivanje; 
- Trenutno obaveštavanje ukoliko voda nije više bezbedna za plivače; 
- Planovi za rešavanje nesreća koje dovode do zagađenja i hitno informisanje javnosti; 
- Adekvatan broj sanitarnih prostorija sa kontrolisanom kanalizacijom; 
- Trenirani spasioci i direktan pristup telefonu, opremi za spašavanje i prvoj pomoći; 
- Bezbedan pristup obali i posebna briga za ljude sa invaliditetom; 
- Vožnja (vozila i motocikala) nije dozvoljena na plaži;
- Slobodno kampovanje je zabranjeno; 
- Kućni ljubimci moraju da budu pod nadzorom na plaži.   


3. Zaštita prirode i edukacija o životnoj sredini

- Štampane informacije i javno istaknute instrukcije u vezi ponašanja na obali; 
- Aktivosti koje angažovano promovišu zaštitu prirodnog okruženja obale.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu