Halkidiki - Kasandra
15/03/2016 Tekst ažuriran 17/11/2016 Iskustva 0

Kasandra, prva noga, kako je nazivaju Grci, ili prvi prst poluostrva, kako su je krstili Srbi, krase borove šume i prekrasne plaže. Harmonično su objedinjene drevna istorija i savremeni turistički sadržaji. 


Kasandra je poznata je po širokim plažama, prostranim borovim šumama i malim gostoljubivim mestima.  U letovalištima Polihrono, Hanioti i Pefkohori, na istočnoj obali, možete se kupati u izuzetno čistom moru zaliva Toroneos ili uživati u raznim sadržajima.
Kasandra je zapadni prst Halkidikija, najpitomiji, najpopularniji i najnaseljeniji od svih oblasti za odmor na Halkidikiju. Takođe je najbliži aerodromu Solun, iako ipak ima 1-2 sata vožnje do većine letovališta.

Za Kasandru su karakteristične plaže sa belim peskom i šljunkom, obavijene redovima borova. Glavni put se prostire duž istočne obale do uskog grla zemlje koja označava glavni rt, zatim ide duž zapadne obale i obrazuje petlju koja prati celu južnu obalu.

Većina velikih turističkih hotela na Kasandri su na istočnoj obali, naročito duž plaže od Kalithee do Pefkohorija. Na zapadu Sani je najveće letovalište, a Fourka drugo po veličini.
Neka mesta na Kasandri imaju prefiks Nea – grčka reč za "novo" – pošto su osnovana od strane izbeglica 1920-ih godina.

Mreža puteva preko Halkidikija je dobra, a putevi su održavani. Ima autobusa, ali iznajmljivanje automobila je najbolji način da se vidi celo poluostrvo.

Turizam je na Kasandri kasno krenuo, oko 1968.-1975. kada su popravke puteva na Halkidikiju dovele do izgradnje nekoliko velikih turističkih kompleksa duž peskovitih plaža.
Većina finih plaža na Kasandri redovno osvaja godišnju nagradu Plavu Zastavu za bezbednost i čistoću, kao i mnoge druge plaže na Halkidikiju.

Kao najbliža regija Solunu, Kasandra je najrazvijenija za turizam. Hoteli sagrađeni u tu svrhu i blokovi apartmana su zauzeli mesto nekada malim selima, što je učinilo čuda za lokalnu ekonomiju Halkidikija, ali vrlo malo za tradicionalnu grčku kulturu. Restorani su američko-italijansko orijentisani sa hamburgerima i picama na glavnom meniju mada ima i tradicionalnih taverni.

Plaže na Kasandri su fantastične i oni turisti koji teže da provedu ceo odmor na plaži teško da će naći bolje letovalište od Halkidikija.

Cela oblast ima guste šume borova i maslina. Ka kopnu su vinogradi, plodno zemljište i južno voće. Postoji i nekoliko izvora u nekoliko oblasti Kasandre, na primer u mestu Kriopigi na istočnoj obali, ali nema reka. Moguće da je to jedan od razloga zašto ova oblast ima više od deset plaža sa Plavom Zastavom, jer nema vodenih tokova koji bi zagađivali more. 


Obilazak atrakcija na Kasandri

Postoji nekoliko atrakcija od istorijskog i edukativnog značaja na poluostrvu Kasandra. Pećina i muzej antropologije u Petraloni su glavni turistički mamac. Pećina je otkrivena 1959. i sadrži lobanju Archanothropus-a staru 700.000 godina, najstarijeg evropskog pretka modernog čoveka, što je pećinu učinilo poznatom širom sveta. Ulazak u pećinu se naplaćuje 4,4 evra, deca od šest do dvanaest godina plaćaju pola cene, a mlađima se ulaz ne naplaćuje.

U muzeju pored pećine su alati iz paleolita i fosili životinja nađenih u pećini, uključujući fosile lavova, hijena, medveda, pantera, slonova, nosoroga, bizona, jelena i nilskog konja. Centralna izložba je rekonstrukcija oblasti gde su pronađene lobanja i kosti Archanthropus-a. Muzej je otvoren svakog dana od 9 h pre podne do sumraka. Pećina Petronela je oko 800m van sela i puna je stalagmita i stalaktita.

U mestima Nea Moudania i Siviri se održavaju letnji koncerti i pozorišni festivali u amfiteatru na otvorenom. 

Na obližnjim brdima su tradicionalna sela Dionisos i Zografu, sa niskim kamenim kolibama koje imaju karakteristično slagane krovove i neobične dimnjake.

Nea Potidea je sagrađena na ruševinama drevne kolonije Korinćana koja se isto zvala, a tu je i kanal koji je prokopan i odbrambeni zid sagrađen da razdvaja poluostrvo od glavnog kopna. U Nea Fokea je manastir i značajna vizantijska osmatračnica iz 1407.

Glavne atrakcije u Kalitei obuhvataju ostatke dorskog svetilišta Zevsu i svetilišta Dionisa i nimfi, i malu kapelu Svetog Pantelejmona sa nekoliko veoma finih murala. 

Na plaži SANI na jugu se mogu videti dve dobro očuvane vetrenjače.


Safari izlet u Mavrobaru

Vratolomna vožnja džipovima će vam svakako ostati u sećanju, jer kad odete na more teško možete zamisliti i planinsku avanturu. Rezervat prirode leži na 300m nadmorske visine i specifičan je po tome što tu obitavaju dve endemske vrste evropske slatkovodne kornjače.

Vožnja počinje u Polihronu i nastavlja se preko brda kroz idilična sela i mnoštvo predivnih poljana punih raznobojnog cveća. Inače, cena izleta izleta u prirodi po osobi staje 40 evra. 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu