Santorini ili Mikonos: Koje ostrvo je bolje?
17/02/2021 Tekst ažuriran 28/02/2023 Iskustva 0

Pitate se koje ostrvo da posetite, Santorini ili Mikonos? Odgovor je - oba!


Santorini i Mikonos su udaljeni jedno od drugog manje od tri sata vožnje trajektom. Ova glamourozna i prestižna grčka ostrva sa razlogom se nalaze među najpopularnijim i najlepšim svetskim destinacijama, a uz to se savršeno nadopunjuju. Naravno, usled ograničenosti vremenom, a i budžetom (ekskluzivnost ovih odredišta datira i cene), nije uvek moguće priuštiti takav užitak.


Iako oba ostrva krase bele kuće i plave kupole karakteristične za Grčku, tirkizni Egej i mnoštvo glamuroznih hotela, barova i restorana, Santorini i Mikonos se i te kako razlikuju. Na svoj način jedinstvena i uzbudljiva, oba ostrva imaju svoje prednosti o kojima ćemo danas pisati kako bismo vam pomogli da organizujete svoje letovanje iz snova.


Pelikan Petros - maskota Mikonosa


Ukratko, Mikonos je ostrvo gde se na predivnim, peščanim plažama možete provoditi tokom celog dana i noći sa poznatim svetskim zvezdama, dok je Santorini daleko pitomija, romantičnija i elegantnija destinacija sa više kulturnih i istorijskih sadržaja i prizorima koje teško da ćete pronaći bilo gde na svetu.


Kako i kada posetiti Mikonos i Santorini?

S obzirom da i Mikonos i Santorini imaju svoje aerodrome i luke, oba ostrva su podjednako lako dostupna. Iz Atine se može doći i trajektom, jedina razlika je što je put do Mikonosa nekoliko časova kraći.


Srž Mikonosa čine plaže i žurke, što znači da van letnje sezone, koja traje od maja do septembra, ovde vlada prilično zatišje. Kada je reč o Santoriniju, odabir datuma je mnogo fleksibilniji.


To nije klasično letovalište gde se dolazi samo zbog leškarenja po plažama, već nudi brojne druge mogućnosti. Najbolji period za put na Santorini je između aprila i ranog novembra.


Naravno, pošto se radi o izuzetno traženim letnjim odredištima, tokom jula i avgusta je najveća gužva, pa je dobro izbeći ovaj deo godine, ukoliko je to moguće.


Pejzaži

U ovom segmentu Santorini bez sumnje odnosi ubedljivu pobedu. Zahvaljujući svojoj geološkoj jedinstvenosti, čuvenoj kalderi koju nadgledaju ljupki primorski gradići, šarmantnim tradicionalnim selima, nepreglednim vinogradima, impresivnim vidikovcima i neobičnim vulkanskim plažama, Santorini je jedno od najfotogeničnijih mesta na svetu.


Tu je, naravno, i zalazak sunca koji na Santoriniju predstavlja posebno iskustvo.


Ljudi se svakodnevno okupljaju u mestu Oia kako bi posmatrali ovaj spektakl. Gužve su često tolike da je potrebno doći ranije kako bi se zauzelo mesto, ali takvu lepotu ništa ne može da pokvari.


Upravo to je veliki razlog zbog koga se Santorini smatra jednim od najromantičnijih mesta na svetu i omiljenom destinacijom za venčanja i medeni mesec.


Iako je teško meriti se sa unikatnošću Santorinija, i Mikonos je svakako mesto nestvarne lepote. Pored zlatnih plaža i azurno plavog mora, tu je i živopisni stari grad sa lavirintom uličica, a posebno se ističe takozvana Mala Venecija - skupina šarenih kućica na obali sa tradicionalnim vetrenjačama u pozadini.


Plaže


Plaže na Mikonosu

Kao što se već može zaključiti, ovu rundu odnosi Mikonos. Ovo ostrvo je dom nekim od najlepših plaža u Grčkoj, pa i šire. Izbor plaža je toliko velik i raznovrstan da je sigurno da će svako naći nešto za sebe.


Porodice će uživati na plažama Ornos i Agios Stefanos, parovi na Platys Gialos, a zaljubljenicima u sport dopašće se Korfos, Ftelia i posebno Kalafatis gde se najbolje može iskoristiti jak vetar koji često leti duva na Mikonosu. 


Ljubitelji dobrog provoda okupljaju se na sestrinskim plažama Paradise i Super Paradise. Najpopularnija plaža na Mikonosu je Psarou koja se nalazi na jugu ostrva. Ovaj prelepi tirkizni zaliv omiljeno je stecište svetskog džet-seta, a tu je smešten i čuveni Nammos Beach Bar - najskuplja plaža u Grčkoj, kao i mnoštvo drugih restorana, barova i glasne muzike. 


Pronađite pravo grčko ostrvo za sebe


Plaže na Santoriniju

Plaže na Santoriniju su vulkanskog porekla, pa su zato vrlo neobične i šarene. To ih čini interesantnim za fotografisanje, ali se svakako ne mogu meriti sa klasičnom lepotom plaža na Mikonosu. Uglavnom nisu peščane, nego prekrivene crnim, tamno sivim, ili čak crvenim kamenčićima.


Zbog specifičnog terena, u mnogima od njih može se uživati samo pogledom, pošto su nedostupne. Takođe, mnoge imaju nezgodan prilaz, odnosno nema plićaka, što je problematično za decu.

 

Kako otići na Santorini bez mnogo novca – iskustva i saveti turista
 



Najpoznatija plaža na Santoriniju jeste Crvena plaža, smeštena ispod sela Akrotiri na jugu ostrva. Okružena je crvenkastim stenama koje je štite od vetra, a zbog zanimljivih i raznobojnih stenovitih formacija odlično je mesto za snorkeling.


Među crnim plažama najpopularnije su Perivolos, Perisa i Agios Georgios, dok je za porodice vrlo pogodna široka, peščana Kamari plaža na istoku ostrva.


Zabava i provod

Ovo je još jedna kategorija u kojoj Mikonos dominira. Širom sveta poznat kao jedna od najboljih parti destinacija, Mikonos je ostrvo koje tokom celog leta okuplja neke od najboljih međunarodnih didžejeva u svojim brojnim klubovima i barovima.


Ovde žurka nikada ne prestaje - događaji se redovno organizuju na plažama preko dana,a provod u klubovima traje do ranih jutarnjih časova.


Od opuštenih barova i taverni do ekskluzivnih klubova kao što su Nammos ili Super Paradise koji prostiru crveni tepih preko peska, Mikonos nudi nešto za svačiji ukus.


Sa druge strane, na Santoriniju vlada potpuno drugačija i sofisticiranija atmosfera. Ona će više odgovarati ljudima koji vole da uživaju uz nekoliko pića i prelepu panoramu u suton. Najživlje je u unutrašnjosti glavnog grada Fire, ali je to daleko do ludog provoda na Mikonosu.


Aktivnosti

Šta raditi na Mikonosu

Mikonos je stvoren za uživanje u blagodetima rajskih plaža, posećivanje najboljih letnjih žutki i degustiranje gurmanskih specijaliteta u vrhunskim restoranima. To je, naravno, samo po sebi i više nego dovoljno za nezaboravno putovanje, ali osim obilaska istoimenog glavnog grada i simpatične Male Venecije, Mikonos nema još mnogo toga da ponudi. Ukoliko se baš zaželite malo kulturnog predaha, možete posetiti Arheološki muzej ili galeriju Rarity.


Ipak, prilika koju nikako ne treba propustiti ukoliko se zateknete u ovom delu Kiklada jeste izlet brodićem do obližnjeg ostrva Delos, koje je bilo naseljeno još tokom III milenijuma pre nove ere. Delos je arheološki i mitološki možda i najvažnije grčko ostrvo, svojevrsni muzej na otvorenom i mesto na kome su, prema legendi, rođeni Apolon i Artemida.


Ukoliko volite da se prepustite kupovini dok putujete, važno je napomenuti da ni na jednom od ovih ostrva nećete naći klasične tržne centre - tu vrstu šopinga bolje je obaviti u Atini dok se čeka trajekt.



S obzirom da je reč o glamuroznim i otmenim mestima koja okupljaju svetsku elitu, ovde ćete naići na butike poznatih dizajnerskih brendova, posebno na Mikonosu, dok je na Santoriniju akcenat više na unikatnim ručnim radovima i lokalnoj proizvodnji.

 

Šta raditi na Santoriniju

Santorini je mnogo sadržajnija, kulturno i istorijski bogatija destinacija. On krije sopstvenu Pompeju - ruševine drevnog grada Akrotiri, jednog od najrazvijenijih naselja iz bronzanog doba koje je uništeno u vulkanskoj erupciji sredinom II milenijuma pre nove ere. Detaljniji uvid u istoriju Akrotirija možete pronaći u Arheološkom i Muzeju Praistorije Tera.


Na Santoriniju inače postoji više od deset arheoloških nalazišta i muzeja, tu je i nekoliko mletačkih palata i tvrđava, a zanimljiv može biti i obilazak autentičnih kikladskih sela.


Santorini je jedna od najboljih vinskih destinacija na svetu. Zbog plodne vulkanske zemlje, ovde se gaje posebne sorte grožđa od kojih se pravi vrhunsko vino, a najpoznatije je assyrtiko, ovenčano brojnim svetskim nagradama. Na ostrvu se nalazi čak 16 vinarija, među kojima je i najstarija u Evropi. Postoji čak i muzej posvećen ovom piću.


Ovde se nalazi i aktivan vulkan sa jednim od najvećih kratera, a organizuju se i obilasci. Ukoliko se otisnete brodićem do ostrvceta Thirassia, videćete i dim koji izlazi iz vulkana. Ponuda brodskih izleta je inače vrlo šarenolika i obećava sjajno iskustvo uz more, sunce, i zapanjujuće poglede.


Naša preporuka za smeštaj na Mikonosu i Santoriniju je OVDE.
 

Dakle, situacija je prilično jasna. Iako ima mnogo hotelskih kompleksa prilagođenih porodicama, Mikonos ipak na prvom mestu okuplja mlade ljude i hedoniste željne nezaboravnog provoda.


Nasuprot tome, Santorini je šik i prefinjeno mesto koje svojim jedinstvenim prirodnim lepotama, bogatom kulturom i neodoljivim vinom privlači sve uzraste i tipove turista, mada je ipak najvoljeniji među zaljubljenim parovima.


Kojoj grupi Vi pripadate?


Autor: Ivana Smiljanić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!
Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu