Porto Katsiki plaža, Lefkada: Kako stići, saveti za parking, informacije
14/04/2022 Tekst ažuriran 12/11/2023 Iskustva 1

O lepoti i posebnosti plaže Porto Katsiki dovoljno govori činjenica da je dva puta proglašavana najlepšom plažom Evrope, a da se redovno nalazi na listama deset najboljih grčkih plaža.


Osim toga mnogi posetioci je ubrajaju u najlepše plaže Lefkade


Spektakularni kontrast dramatičnih, visokih belih stena koje obgrljuju baršunasto morsko plavetnilo za mnoge je dovoljan razlog da posete čuveno Jonsko ostrvo Lefkadu.


Gde se nalazi Porto Katsiki

Plaža Porto Katsiki je smeštena na jugozapadnom kraju Lefkade, oko 44 kilometra jugozapadno od glavnog grada Lefkasa i 11 kilometara južno od mesta Athani.


Malo je udaljeniji i od drugih popularnih letovališta, recimo 50 kilometara od Nidrija i 33 kilometara od Agios Nikitasa.


Od ostalih turistički poznatih mesta najbliži Porto Katsikiju je Vasiliki koji je udaljen oko 14 kilometara.


Kako stići do plaže Porto Katsiki

Ime plaže u prevodu znači ,,zaliv koza’’, jer su nekada samo one mogle da joj priđu. Danas, srećom, imamo dva načina da uživamo u ovom čudu prirode - morskim i kopnenim putem.


Dolazak brodom

Svakog jutra iz luka u Nidriju i Vasilikiju isplovljavaju brodovi kojima možete posetiti Porto Katsiki.



Obično postoje dve vrste izleta na Lefkadi koji uključuju posetu Porto Katsiki - manji brodovi idu u obilazak nekoliko najpopularnijih plaža na ostrvu, pa se najčešće, pored Porto Katsikija, posećuju i Egremni i Agiofili, dok veći brodovi idu na krstarenje Jonskim ostrvima.  


Jako je važno unapred se raspitati o detaljima izleta, jer se lako može desiti da plažu vidite iz blizine samo sa broda, ili da se zastane vrlo kratko, na manje od sat vremena. Kako svakodnevno dolazi veliki broj brodova, nekada se desi da nemaju mesta da pristanu uz obalu, već turisti koji žele to, skaču u vodu i doplivaju do plaže, što takođe može biti posebno zanimljivo iskustvo.


Brodovi ne pristaju na plažu kako bi se izbegle nesreće i povređivanja ljudi u moru - najčešće tokom sezone kada u pojasu pored obale pliva veliki broj kupača. U maju, početkom juna i u drugoj trećini septembra kada ni brodova ni plivača nema mnogo, putnici se iskrcavaju na samoj plaži


Postoji mogućnost i iznajmljivanja čamca sa kapetanom koji će Vas dovesti do plaže, ali treba imati na umu da se može desiti da, usled jako vetra, ne uspete da se iskrcate.


Dolazak automobilom ili skuterom

Iako će iskusni poznavaoci Lefklade reći da put do Porto Katsikija nije ni približno najzahtevnija deonica na ostrvu, ipak je u pitanju malo nezgodna ruta koja traži poseban oprez i skoncetrisanost.


Put do plaže je prepun serpentina i krivina, a na nekim delovima toliko uzak da je mimoilaženje dva vozila skoro nemoguće. Najbolje je osloniti se na putokaze (umesto na onlajn mape) i ići sasvim polako, posebno u jeku sezone. 
 

Iako će vozaču dolazak do plaže možda biti naporan, ostali će, zahvaljujući putevima koji vijugaju kroz bujnu vegetaciju i zelenilo ostrvskih brda, imati privilegiju da dobiju dubok uvid u živopisnu, divlju i netaknutu prirodu Lefkade. 


Ukoliko nemate svoj auto i želite na Lefkadi da iznajmite automobil na dan ili dva, pročitajte tekst Iznajmljivanje automobila i skutera na Lefkadi.


Parking na Porto Katsiki plaži

Na litici iznad plaže postoji nekoliko parkinga gde možete ostaviti automobil, ali je potrebno doći ujutru kako bi se zauzelo mesto, obično do 10 časova. Parking košta 5-10 evra. Ukoliko ne pronađete mesto, vozilo možete ostaviti malo dalje, u brdu. 


Upozorenje: vodite računa na kom od ovih parkinga parkirate automobil, jer na plaži Porto Katsiki postoji parking koji se plaća 5 eur (pravo), 10 eur (desno) i opštinski besplatni parking (levo). Međutim pre ulaska na opštinski parking vozače sačekuje na putu radnik privatnog parking placa koji ih bezobrazno upućuje na najskuplji parking iako postoji dovoljno slobodnih mesta i na besplatnom delu. 


Uz parking se nalazi i nekoliko kafića i kantina u kojima se možete okrepiti ili kupiti osveženje koje ćete poneti na plažu. Hrana i piće mogu da se poruče i sa plaže, na svakih pola sata, ali su cene poprilične, pa se savetuje da sami ponesete sve što Vam je potrebno za boravak.


No, ono što sigurno ne želite da propustite jeste čudesan pogled na Porto Katsiki koji se pruža sa vidikovca iznad stena. U blizini parkinga se nalazi i poluostrvo-stena sa koga se moglo uživati u najlepšoj panorami, ali je u zemljotresu 2015. uništeno stepenište koje je vodilo do njega.


Nakon što zabeležite fotografije ovog nestvarnog pejzaža, vreme je za spuštanje niz stotinak strmih stepenika uklesanih u stenu, koji će Vas dovesti do Porto Katsikija.


A kada konačno stignete…

Kada savladate sve prepreke potrebne da se do Porto Katsikija dođe, odmah će Vam biti jasna reputacija koju ova plaža ima. More je, zahvaljujući krečnjačkom kamenu prvo mlečno-tirkizno, a zatim počinje da se preliva u paletu svih nijansi tirkizno plave i u talasima zapljuskuje obalu prekrivenu belim peskom, sitnim šljunkom i oblim kamenčićima. 


Plaža je ušuškana u stenoviti luk sa zelenilom na vrhu, koji se uzdiže ka severu. Stene prave hladovinu do podneva, ali se ipak treba držati dalje od njih, zbog opasnosti od malih odrona. 


Tokom druge polovine dana, cela plaža je osunčana, pa je najbolje poneti svoj suncobran za zaštitu.

Tokom sezone postoje ležaljke i suncobrani za iznajmljivanje, ali su često unapred rezervisane, a i prilično skupe, tako da se savetuje da dođete opremljeni svime što Vam je potrebno.


Kako je sva magija Porto Katsiki plaže u njenoj neukroćenosti, važno je znati da ovo ipak neće biti najudobnija plaža koju ste posetili. Kamenčići na obali i šljunak na dnu otežavaju ulazak i izlazak iz vode, zbog čega se preporučuje nošenje gumenih sandala, posebno deci.


More zna biti malo hladnije, plićaka skoro da nema i već nakon jednog ili dva metra kreće dubina, tako da treba biti vrlo oprezan, naročito zato što plaža nema spasilaca. Takođe, brodovi koji stalno dolaze i odlaze često znaju da uzburkaju more, izazivajući velike talase zbog čega plivanje može biti nebezbedno.


Tokom sezone se uvek stvaraju velike gužve, pa ukoliko želite da ih koliko-toliko izbegnete, najbolje je doći rano ujutru ili posle podne, kada možete uživati i u čudesnom zalasku sunca.


Dan proveden na Porto Katsikiju je dan posvećen uživanju u prirodi i svim njenim sitnim i krupnim detaljima. Treba se fokusirati na njenu magiju i upiti je na sve moguće načine - kao bajkovitu panoramu sa vidikovca, nepregledni horizont sa obale i divlju, stenovitu scenografiju iz mora.


Smeštaj blizu Porto Katsiki plaže

Ukoliko tokom letovanja na Lefkadi želite da budete što bliži Porto Katsikiju, šarmantni Vasiliki može biti idealno rešenje.

Pogledajte takođe i našu celokupnu ponudu za smeštaj na Lefkadi po najpovoljnijim cenama direktno od vlasnika.


Autor: Ivana Smiljanić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
4523 Dušan Bandobranski   14/07/2022
Parking na Porto Katsiki plaži 29.06.2022. smo poranili i uputili se iz Agios Nikitasa na plažu Porto Katsiki. Stigli smo oko osam, parkinzi su bili prazni i zatvoreni. Uputili su nas levo na parking koji naplaćuju 10 evra. Kada sam ih upitao zašto ne mogu na gradski parking koji je prazan i besplatan, rečeno nam je da je besplatan parking jedino na putu iznad plaže...pa kako hoćemo. Čak ni parking od 5 evra nije bio dostupan. U međuvremenu je pristigao grčki državljanin koji nije hteo da im plati parking, pa su ga posle ubeđivanja uputili na gradski besplatni parking. Naravno morao sam platiti 10 evra, pošto nisam hteo parkirati na putu. Zašto se dozvoljava ova neljubaznost, da neupotrebim drugu reč... Nije problem u 10 evra, ali ako postoji besplatan parking dok se ne popuni zašto nije dostupan..!? Kada će već neko reagovati ili će dozvoljavati i dalje da se ponašaju prema turistima kao da smo ovce za šišanje.. Srdačan pozdrav! Parking at Porto Katsiki beach 29.06.2022. we got up early and headed from Agios Nikitas to Porto Katsiki beach. We arrived around eight, the parking lots were empty and closed. They directed us to the left to the parking lot, which charges 10 euros. When I asked them why I can't go to the city parking lot, which is empty and free, we were told that the only free parking is on the road above the beach...so what do we want. Even the 5 euro parking was not available. In the meantime, a Greek citizen arrived who did not want to pay for their parking, so after persuasion they directed him to the city's free parking lot. Of course I had to pay 10 euros, since I didn't want to park on the road. Why is this discourtesy allowed, to use another word... Not a problem in 10 euros, but if there is free parking until it fills up why is it not available..!? When will someone react or allow them to continue to treat tourists as if we were sheep for shearing.. Best regards!


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu