Kako otići na Santorini bez mnogo novca – iskustva i saveti turista
30/09/2022 Tekst ažuriran 17/12/2023 Iskustva 0

Magična kaldera sa svojim impresivnim vidikovcima, nizovima sofisticiranih hotela, barova i restorana, autentičnom belom arhitekturom i plavim kupolama, učinila je Santorini jednom od najpoželjnijih destinacija i najprepoznatljivijih pejzaža na svetu. Međutim, kada se lestvica postavi tako visoko, nije lako ispuniti sva očekivanja.


Na fotografijama uglavnom viđamo samo luksuzne hotele sa infinity bazenima, elegantne bele građevine i uske prolaze i stepeništa sa kojih se pruža pogled na beskrajno morsko plavetnilo, pa je taj kaskadni deo ostrva obično glavni razlog zaljubljivanja u njega. Ipak, kada se tamo dođe, ukupni doživljaj može biti malo drugačiji, zbog čega nije neobično ponekad (mada veoma retko) naići na turistu koji se vratio razočaran ,,izvikanim’’ Santorinijem.


Ovo ostrvo u stvari izvikanom destinacijom nazivaju uglavnom oni koji ga nikada nisu posetili i nisu imali priliku da shvate zašto je celom svetu Santorini toliko magičan.


No, velika većina posetilaca je saglasna da se radi o jednom posebnom, nesvakidašnjem i drugačijem mestu koje je svakako vredno posete - samo je važno unapred se pripremiti i znati šta nas čeka. Zbog toga smo prikupili iskustva, savete, kritike i preporuke članova naše Facebook grupe Grčka Info i u ovom tekstu ih delimo sa vama!


Koliko košta letovanje na Santoriniju?

S obzirom da se radi o jednoj od najekskluzivnijih destinacija na svetu, mnogi smatraju da im je Santorini finansijski nedostižan. Srećom, iskustva naših turista kažu da je, uz malo organizacije, planiranja i kompromisa, i te kako moguće doživeti ovo unikatno mesto i za turiste sa ograničenim budžetom


Od kada su uvedene direktne niskobudžetne avionske linije iz Beograda do Santorinija, povratne karte je, verovali ili ne, moguće naći po ceni već od 20 EUR. Samo je potrebno pratiti ponude tokom cele godine i sačekati trenutak kada su najpovoljnije.


Ove godine na liniji Beograd – Santorini letela je kompanija WizzAir i zaista su se mogle pronaći veoma povoljne povratne avio karte.


Napomena: trenutno je nažalost ukinuta WizzAir linija za Santorini, ako ponovo bude vraćena ažuriraćemo tekst.


 

Branislava Palanački iz naše Facebook grupe je dala savet:

"Ja živim na Santoriniju i preporučujem isključivo Aegean. Za nijansu skuplje karte, ali sigurno najbrži i najsigurniji. Nikako nemojte uzimati Air Serbia do Atine, iako su im cene karata povoljnije, jer mi se 3 puta desilo ove godine da pomere let od 13 sati do dva dana, što je automatski prouzrokovalo pomeranje letova sa Santorinija. Za let sa/do Santorniji možete uzeti i Rayanair ili Voloteu, ali dobro pogledajte kolika je cena kofera od 23 kg. Možete i brodom do Santorinija, ali cene variraju, tako da to treba proveriti."



Kada je u pitanju smeštaj na Santoriniju, ukoliko želite da uštedite, jasno je da ga treba tražiti izvan centra, odnosno van mesta Fira i Oia. Naši turisti savetuju smeštaj uz obalu i kao najpovoljnije mesto ističu Perisu, zatim Kamari i Perivolos. Dodatni plus je što su to mesta najbolja za kupanje.


Kada je reč o ostrvima, obično se preporučuje iznajmljivanje vozila za obilazak, kako bi se doživljaj upotpunio. Ipak, pošto je Santorini prilično mali, moguće je istraživati ga i samo uz pomoć autobusa, šetnje i malo avanturističkog duha.


Prilično je popularno i iznajmljivanje skutera, odnosno bagija, četvorotočkaša. Cene za dnevni najam skutera ili motocikla se u sezoni kreću od 25 do 30 EUR dnevno dok ćete najam bagija tj. ATV četvoročkaša platiti od 50 do 100 evra dnevno.


Cene na Santoriniju

Što se tiče cena u ugostiteljskim objektima i marketima, raspon je vrlo širok, i mogu biti prilično visoke. U Firi je to posebno izraženo - iskustva posetilaca kažu da je u popularnim barovima za čašu belog vina ili koktela potrebno izdvojiti najmanje 15 EUR, ali su takođe često u ponudi i raznovrsne akcije sa popustima. Ukoliko ogladnite, na trgu postoje vrlo povoljni restorani brze hrane.


Dole uz obalu je nešto drugačija situacija - recimo, cene u Kamariju naši turisti porede sa onima na Halkidikiju! Kažu da se giros može pronaći za 3.5 EUR ili uživati u porciji lignji uz more za 11 EUR. Ukoliko želite da obedujete na plaži, ležaljke se mogu dobiti besplatno. Inače, ležaljke na plaži Vlihada se mogu naći za 15 EUR po setu, dok se posle 17h ne plaćaju.


Ono što pravi izuzetnu razliku, ne samo kada su u pitanju cene, već i sveopšti doživljaj, jeste period boravka. Tokom jula i naročito avgusta, ne samo da su cene najviše, već i ogromne gužve mogu i te kako utičati na Vaš odmor. To je ono na šta se veliki deo primedbi iz komentara odnosi, posebno imajući u vidu uske uličice i prolaze karakteristične za Santorini. 


Kako ovo ostrvo nikako nije klasično letovalište, sezona traje mnogo duže - od aprila do ranog novembra. Zato mnogi posetioci rado preporučuju maj i septembar kao najoptimalnije vreme za putovanje, kada ima i mnogo manje gužve, a više mogućnosti za opuštanje i odmor.


Šta možete raditi na Santoriniju

Ono što je možda i najvažnije reći jeste da, ukoliko u Grčku idete u nameri da dane provodite uživajući na egzotičnim plažama uz beli pesak i tirkizno more, onda Santorini ipak nije najbolji izbor za Vas. Ovo je ostrvo beskrajnih lepota, ali plaže tu nisu u prvom planu.


Ovde je akcenat na nekim drugim vrstama hedonizma - ispijanju šarenih koktela u šik barovima, plesanju u modernim klubovima, degustaciji specijaliteta u ribljim restoranima, obilasku vinarija, dugim šetnjama uz prizore koji oduzimaju dah, uživanju u jedinstvenosti samog ambijenta i atmosfere.


Naše posetioce je oduševilo i istraživanje arheoloških nalazišta, recimo na brdu iznad Perise, kao i izleti do vulkana. Ne treba propustiti ni upoznavanje tradicionalnih sela poput Pirgosa, Emporia u kome možete posmatrati kako turisti izvode parkur po krovovima kuća, a mnogi su saglasni da je Imerovigli još impresivniji od mesta Fira i Oia, a sa mnogo manje gužve. Ukoliko ste u mogućnosti, savetuje se i obilazak ostrva sa mora, kao i odabir nekog iz bogate ponude izleta brodom.


Fira i Oia

Ovo su najpoznatija mesta na Santoriniju i slobodno možemo reći razlog zbog koga se mnogi zaljube u Santorini i pre nego što ga posete. Bez obzira gde se smestite, ne bi trebalo da propustite priliku da ih posetite, makar u okviru jednodnevnog izleta, što vrlo lako možete učiniti i autobusom.


Kosmopolitska Fira je glavni grad ostrva, pravo otelotvorenje ekskluzivnosti i prestiža, sva u belim građevinama i luksuznim objektima, a utisci kažu da je posebno čarobna noću. Do mesta Oia može se doći autobuskom linijom po ceni od 3 EUR, ali mnogi predlažu da se do tamo prošeta, a usput uživa u predivnim vidikovcima.


Oia je jedno izuzetno živopisno selo, karakteristično po malim belim crkvama sa plavim kupolama i kućicama-vetrenjačama, idealno za večernje šetnje i degustiranje koktela, ali najčuvenije po tome što odavde možete posmatrati možda i najpoznatiji zalazak sunca na svetu. Zalazak sunca na Santoriniju je pravi spektakl i jedno od najautentičnijih iskustava koje ovde možete doživeti.



Ipak, mnogi upozoravaju da je u kafićima potrebno zauzeti mesto čak 2 sata ranije kako bi se posmatrao ovaj šou. Osim toga, kaldera je prepuna skrivenih i ušuškanih mesta sa kojih možete uživati u ovom prizoru (i napraviti fenomenalne fotografije), a istraživanje i otkrivanje tih mesta avantura je za sebe. Posetioci predlažu odlazak do svetionika, a onim posebno avanturistički nastrojenim penjanje na ruševine starog zamka.


Povoljan smeštaj na Santoriniju

Ukoliko želite da budete u epicentru svih dešavanja, samom srcu Santorinija, onda je najbolje za smeštaj birati mesta Fira i Oia, imajući na umu i cene koje prate ekskluzivnost samog odredišta.


Ukoliko tražite povoljniji smeštaj i blizinu obale, prva preporuka je Perisa. Duž ove velike i lepe plaže, sa karakterističnim crnim vulkanskim peskom, mogu se pronaći pristupačni klasični studiji i apartmani, a najbolje je izbegavati avgust, kada su potražnja i cene na vrhuncu. Perisa je prijatna i mirna, a od centra ostrva udaljena svega petnaestak minuta vožnje autobusima koji vrlo često saobraćaju.


Povoljniji smeštaj na Santoriniju takođe možete potražiti i u mestima Kamari i Perivolos koja se, kao i Perisa, nalaze na obali ostrva i nisu skupa kao Fira i Oia. Kamari je od glavnog grada Fire udaljen 12km i povezan je dobro organizovanim autobuskim prevozom. Kamari ima veliki broj taverni, barova sa živom muzikom i raznih prodavnica. 


Proteže se duž lepe, dobro uređene peščano-šljunkovite plaže od crnog vulkanskog peska, dužine 2.5km. Kamari se preporučuje porodicama sa decom i parovima. 
Pored ove crne plaže možete naći belu, ali i crvenu plažu (čuvenu Red Beach) koja je istovremeno i najposećenija na ostrvu.


Perivolos je mesto spojeno sa Perisom i znatno je mirnije. Preporučuje se osobama koje vole malo mirniji odmor koji žele da imaju sve što im je potrebno za boravak u jednom mestu. Naravno, i u Perivolosu postoje restorani, barovi i kafići na plaži pa ni mlađoj populaciji ovde ne može biti dosadno. Perivolos ima peščanu plažu crne boje.


Ukoliko želite da smeštaj na Santoriniju rezervišete preko nas, pošaljite nam email sa datumima, brojem osoba i željenim budžetom.


Santorini plaže

Posmatrajući veličanstvenost čuvene kaldere, nekako očekujemo da će nas u podnožju sačekati rajske plaže, podjednako luksuzne i ekskluzivne. Ipak, Santorini je ostrvo vulkanskog porekla i vrlo specifičnog terena, zbog čega su plaže ovde mahom crne, odnosno prekrivene crnim ili tamnosivim peskom i kamenčićima. Uz to, mnoge od njih su vrlo teško pristupačne, a od centra je neophodno doći nekim prevoznim sredstvom.


Santorini nije čuven po svojim plažama i ne treba ga posećivati zbog plaža. Zato su i impresije turista vrlo pomešane - dok jednima ovakva obala odiše posebnom egzotikom, pa su uživali u nečemu potpuno drugačijem, drugima se nije dopala. 


Stoga su mnogi naši turisti kao dobitnu kombinaciju ponudili kompromisno rešenje - 3 ili 4 dana za obilaženje Santorinija i upijanje njegove unikatne lepote i atmosfere, a potom prelazak trajektom na Krit, kako bi se prepustili daleko atraktivnijim plažama.


Među preporukama za kupanje, ističu se široke i prostrane plaže Perivolos i Perisa, uz koje se pružaju nizovi najmodernijih noćnih klubova, zatim Vlihada, Monolihtos, a svakako treba doživeti i čuvenu Crvenu plažu. Članovi naše grupe su bili prijatno iznenađeni količinom prirodnog hlada na plažama, a ima i onih koji kažu da im je kupanje u ovom moru pozitivno uticalo na kožu, čineći je baršunasto mekom. Preporučuju i kupovinu crnog vulkanskog sapuna kao jedinstvni suvenir.


Kada su u pitanju zamerke, osim na netipičan izgled, neki turisti su se požalili na preveliku količinu trave u moru. Važno je znati i da je more, kako kažu lokalci, najtoplije početkom septembra, ali i tada je hladno, što možda i nije loše kada vetar meltemi, karakterističan za ovu oblast, donese svoju vrelinu.


Autor: Ivana Smiljanić


 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu