Ostrvo Krf: 11 lokacija koje obavezno treba da posetite
20/04/2019 Tekst ažuriran 03/10/2023 Iskustva 0

Krf je drugo po veličini jonsko ostrvo, i kako mnogi kažu, jedno od najlepših. Lepe plaže, priroda, istorija, arhitektura, noćni život. Ovde se može naći za svakog ponešto i sigurno će biti zadovoljene potrebe i najzahtevnijih turista. 


Izdvajamo neke od najvažnijih znamenitosti koje ne bi trebalo propustiti prilikom obilaska Krfa, da biste ovo ostrvo doživeli na pravi način.


1. Ostrvo Vido i Srpska kuća

Vido je malo ostrvo nasuprot grada Krfa koje ima ogroman značaj za srpsku istoriju. Ovde su nakon Albanske golgote dolazili srpski vojnici da bi bili smešteni u bolnicu. Nažalost, mnogi od njih su bili toliko onemoćali i bolesni da su na Vidu i okončali svoje živote. Na Vidu je sahranjeno preko 10.000 hiljada vojnika, a kada nije bilo više mesta za sahranjivanje na ostrvu, preminuli su spuštani u more, zbog čega ovo mesto i nosi naziv “Plava grobnica”. Nešto kasnije je na ostrvu podignut mauzolej gde su smeštene kosti vojnika, kao i Kameni krst – spomenik srpskim borcima.

Srpska kuća je muzej u samom centru grada, gde se nalaze fotografije, dokumenta, predmeti pripadali ratnicima i drugi eksponati koji predstavljaju vredne uspomene na ovaj period.


2. Istražite stari grad Krf

Ovaj kuturno-istorijski lokalitet se nalazi između trga Spiniada i Nove tvrđave, i zbog svog velikog značaja ima svoje mesto na UNESCO listi svetske kulturne baštine. Stari grad Krfa je zapravo jedan živopisan lavirint uskih popločanih ulica koje se nazivaju još i “kantounia”, kao i malih skrivenih trgova koji svojom lepotom i predivnim primercima arhitekture oduzimaju dah.


3. Vlacherna manastir

Vlacherna je mali manastir na ostrvcetu koje se nalazi u zalivu južno od Kanonija (deo grada Krfa koji se nalazi par kilometara od centra) i do njega se dolazi uskim pristaništem. Tu je smeštena mala kapela, mesto gde se pale sveće i prodavnica suvenira. Iz manastira se pruža divan pogled na zaliv, a takođe je i odlično mesto za posmatranje aviona koji lete nisko dok se približavaju aerodromu. Pošto se nalazi u blizini Mišjeg ostrva, do manastira možete otići brodićem i iskombinovati ova dva izleta.


4. Crkva Agios Georgios

Nalazi se u okviru Stare tvrđave, podigli su je Britanci 1840. godine i ovo je bivša anglikanska crkva za engleske vojnike. Izgrađena je u stilu bazilike, a eksterijer je ukrašen sa šest dugačkih kamenih stubova u dorskom stilu. Za vreme bombardovanja tokom Drugog svetskog rata je pretrpela veliku štetu, ali je obnovljena i danas se smatra jednom od najlepših crkava na ostrvu.


5. Canal d’Amour (Kanal ljubavi)

Kanal ljubavi je zanimljiva atrakcija u blizini mesta Sidari na severu Krfa, koja je izuzetno popularna među turistima. To je mali zaliv sa uskom peščanom plažom, okružen stenama i sa veoma bistrom vodom. Prema legendi, par koji prepliva kanal će ostati zauvek zajedno, a onaj ko sam prepliva će uskoro upoznati svoju srodnu dušu. To možda i nije tako jednostavno, zbog prilično hladne vode i jakog vetra koji je tamo česta pojava, ali ipak ne sprečava brojne posetioce da okušaju sreću.


6. Zalazak sunca na plaži Loggas

Drugo ime ove plaže je “Sunset” (zalazak), što govori o predivnim zalascima sunca koji se mogu posmatrati sa nje, po čemu je ova plaža prvenstveno i poznata. Nalazi se na severu ostrva, nekoliko kilometara od Sidarija. U pitanju je uska peščana plaža smeštena u podnožju vertikalnih litica pa se do nje dolazi stepenicama. U vreme zalaska sunca popnite se do bara iznad plaže odakle se pruža najbolji pogled i uživajte.


7. Rt Drastis

Ovo je najsevernija tačka ostrva Krf i predstavlja zanimljivu turističku atrakciju zbog neobičnih oblika stena. To su zapravo litice sa malim pećinama i uvalama, a između njih se nalaze uske peščane plaže. Okruženje je prepuno zelenila, a more je kristalno čisto i plavo, pa se preporučuje i ljubiteljima ronjenja.


8. Planina Pantokrator

Pantokrator je najviša planina na Krfu, visine 900 m. Sa njenog vrha se može videti ceo Krf, kao i Albanija, a u posebnim danima kada su izuzetno povoljni vremenski uslovi, pogled dopire čak do Italije. Na vrhu se nalazi kafić za turiste, kao i drevni manastir, a na putu do tamo prolazi se kroz nekoliko tradicionalnih sela, koja važe za jedna od najstarijih na Krfu.


9. Sklonište za magarce

Ovo sklonište se nalazi 6 km od Paleokastritse i osnovano je sa ciljem da se spreči izvoz starih, bolesnih ili povređenih magaraca za tržište mesa, nakon što prestanu da budu korisni svojim vlasnicima. Sklonište se finansira pomoću poklona i donacija, i svi koji žele mogu da volontiraju, doniraju novac ili pomognu tako što će usvojiti magarca. Otvoreno je za posete svakog dana od 10h do 17h i moguće je da se magarci obiđu i izvedu u šetnju, osim u julu i avgustu, kada to zbog velikih vrućina nije dozvoljeno.


10. Stara tvrđava

Ova veličanstvena tvrđava je prvo što ugledate kada sa trajekta pristajete na Krf. Nalazi se na istočnoj strani grada, na stenovitom poluostrvu koje ulazi u more i ulaz u tvrđavu je dostupan preko trga Spiniada. Odmah nakon ulaza je Vizantijski muzej, desno se nalazi mala kapela Madone del Karmine, a ispred nje velika zgrada u kojoj je danas Gradska biblioteka Krfa.


Do najviše tačke tvrđave – visokog tornja sa satom potrebno je 20-ak minuta hoda, i sa tog vrha se pruža predivan pogled na ceo grad i Jonsko more. Na istočnoj strani tvrđave je prostor koji služi za održavanje kulturnih događaja tokom leta, a tu je i crkva Agios Georgios.
Ulaz u tvrđavu se plaća 8 €.


11. Pontikonisi (Mišje ostrvo)

Ovo zanimljivo ostrvo se nalazi na 5 minuta vožnje brodom od manastira Vlacherna. Dobilo je ovo ime zbog svoje veoma male površine, a poznato je po bujnoj zelenoj vegetaciji. U centru ostrva nalazi se crkva Pantokrator iz 13. veka.


PREPORUKA SMEŠTAJA: APARTMANI, HOTELI, VILE NA OSTRVU KRF

 

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu