Mišljenja turista: Da li na Tasosu ima mnogo pčela i osa
18/02/2022 Tekst ažuriran 24/06/2023 Iskustva 2

Nije neuobičajeno da nas jedan deo turista koji bi želeli prvi put da posete ostrvo Tasos, zabrinuto pita da li na Tasosu postoji najezda pčela i osa, da li su one opasne, da li napadaju ljude i šta uraditi ako pčela ubode osobu koja ima alergiju na ubod.


Tasos je poznat po svom medu pa samim tim negde je logično da broj ovih insekata bude nešto veći nego na drugim ostrvima.


Razumemo strah jer na Tasosu mahom letuju porodice koje imaju decu od kojih neka deca čak imaju alergiju na ubod.


Dok pojedini preporučuju letovanje na Tasosu u junu i početkom jula i tvrde da u tom periodu pre cvetanja biljaka ima mnogo manje pčela i osa na plažama, mi vam prenosimo različita iskustva turista iz naše Facebook grupe kao i nekoliko korisnih saveta za prvu pomoć.


Gordana:
Prošle godine ni pčelu nisam videla, bili smo u avgustu, ni prethodnih godina.


Milorad:
Bude neka osica tu i tamo, ali nikakvih naleta.


Mihailo:
Bili prošle godine i nisu u pitanju pčele nego ose. Tačno je da su na svim plažama i da bukvalno ne možete ništa jesti ili piti, a da vas ne ometaju.


Ana:
Mi smo bili u drugoj polovini avgusta. Pčela je bilo baš mnogo, nije bilo moguće bilo šta pojesti na plaži, a da ne bude roj oko vas. U baštama restorana su savetovali da se ne naručuje hrana, već samo u zatvorenom prostoru. Negde su pravili dim tako što "upale" mlevenu kafu. Jeste pomagalo ali ne u potpunosti. Mene je jedna ujela za jezik, jer je sletela na keks koji sam grickala na plaži. Sva sreća nisam alergična, ali nije bilo prijatno.


Nataša:
Mi smo bili u Skala Rachoni, bilo ih je samo kada jedemo, inače ne. Bili smo sve vreme napolju, zaista ni jedne jedine dok se ne iznese hrana, a onda postaje nepodnošljivo. Deca su odustala od obroka napolju, oni su svoje nosili u sobu.


Ivana:
To nije svake godine isto! Ali ima godina kad su ose zaista problem. Možda da razmislite o junu tada je i more bolje i nema toliko insekata. Idem 21 godinu na Tasos tako da mi je statistika dobra. Kraj avgusta i septembar izbegavajte!


Paulina:
Ja više i ne znam koliko sam puta bila na Tasosu, ni pčele ni ose nisam vidjela... Ali su moji prijatelji prekinuli odmor jedne godine i to na predivnom Makriamosu zbog najezde pčela.


Mirjana:
Postoje mesta i plaže gde ih ima i onih druge gde ima vetrića i nema ih. Možete da ih izbegnete. U Potosu i Pefkariju ih nismo videli nikada, a letujemo već 8 godina na Tasosu.


Ivana:
Zavisi od godine do godine. Prošle godine ih nije bilo. Ako birate Tasos onda je bolje ne ići na istočni deo poput Golden beach-a jer tamo ih ima dosta više no recimo na Pahisu ili Skala Rahoniju.


Miroslav:
U septembru ih je baš bilo, ali na Mermernoj dosta mrtvih. I ja sam alergičan. Ujela me mojom nepažnjom tako što sam je nagazio. Tako da nipošto ne idite bosi po plaži. Ovako ne bih rekao da su agresivne i da napadaju same od sebe. Jedna je zujala oko glave na Golden beach-u, ali nikakvo mahanje i nagli pokreti, samo se mirno pomerite dok ne ode. Koliko ih je bilo nisam stekao dojam da su agresivne. 

U Limenasu skoro da ih nisam video, na plažama oko Potosa takođe. Najviše ih je bilo na Mermernoj, Golden Beach-u, u Teologosu sam prošao kroz roj na drvetu, ko će odoleti toj lepoti. Meni je pomogao homeopatski lek protiv ujeda ali kažem jedan ujed mojom nepažnjom za 13 dana.


Radmila:
Vidim da ovde niko ne razlikuje ose od pčela, a to nije isto. Pčele idu na cveće i prave med, a ose se skupljaju kod đubreta i privlači ih hrana nekada i miris od krema za sunčanje. I ponekad su dosadne, ali pčela i osa imate svugde, pa ni Grčka nije izuzetak, ali nema nikakvih najezda.


Vladana:
Prošle godine bili krajem jula do sredine avgusta, obišli celo ostrvo uzduž i popreko. Sve ukupno ako smo pet pčela videli biće dobro. Samo napred i uživajte.


Ivana:
Ja sam bila prošle godine u prvoj polovini avgusta. U delu Limenarije gde sam bila smeštena (uz samu obalu) je bilo nenormalno mnogo komaraca, a ose su se pojavljivale za vreme svakog obroka (uvek budem barem njih 3-4). Što se tiče pčela, njih nije bilo mnogo, imali smo dodira samo sa jednom na plaži, tako što je dečko ležao i okrenuo ruku na pesak i ubo se na nju, bila je u pesku.

Otišli smo u ambulantu i dali su mu lek. Tako da i ako se dogodi nezgoda sa pčelom, odmah može to da se reši + doktor koji je tad bio u ambulanti govori srpski. Ali mislim da zastupljenost insekata zavisi od mesto do mesta, nije svuda isto. Obišli smo celo ostrvo i ono čega je najviše bilo su ose kada se jede.


Olivera:
Na Tasosu živim. Pčela ima u planini gore, spuste se malo niže i to uglavnom na strani Golden beach-a, jer su tamo postavljene košnice. Kod mene u Skala Rachoni ih nema.


Nina:
Letovala sam dva puta na Tasosu i nigde nisam videla toliko pčela koliko se piše. S obzirom da sam i ja alergična na ujed pčele, nije mi bilo svejedno, međutim smatram da ih nema ni više ni manje nego u drugim mestima.


Saveti za prvu pomoć osobama koje su alergične na ubode insekata

Najviše treba da budete obazrivi ako ste već imali ubode pčela ili osa, a posebno ako ste već doživeli alergijske reakcije. 


U tom slučaju se preporučuje da na letovanje obavezno ponesete komplet za samozaštitu koji čini adrenalin, antihistaminik i kortikosteroid.


Oni koji znaju da su alergični na ubod pčele ili ose sa sobom obično nose automatsku injekciju adrenalina koja se daje u natkolenicu ili nadlakticu (raspitajte se kod vašeg lekara ili u apoteci).


Najefikasnija zaštita je injekcija koja štiti od alergija na ubod insekta koja se može primiti na Klinici za alergologiju i imunologiju i 100% štiti od alergije.
 

  • Žaoku odmah uklonite sa mesta uboda.
  • Odmah stavite hladne obloge na mesto ujeda.
  • Lekove (autoinjektor, antihistaminik, kortikosteroid) uvek nosite sa sobom.
  • Izbegavajte brze pokrete, mahanja rukama u cilju teranja insekata, jer su tada još agresivniji.
  • Izbegavajte jake mirise, jer oni privlače insekte.
  • Izbegavajte jesti slatko i sočno voće u otvorenom prostoru (lubenice, breskve).
  • Nemojte hodati bosi po travi.
  • Izbegavajte široku i lepršavu odeću jakih boja, jer se insekti mogu uvući pod odeću.
  • Slatke namirnice držite pokrivenima.
  • Kante za smeće držite zatvorenima.
  • Prozor u spavaćoj sobi držite zatvoren tokom dana ili se zaštitite mrežom protiv insekata.


Neki od prvih simptoma burne reakcije na ubod insekta su gušenje, gubitak svesti i povraćanje. Teške reakcije mogu biti nagli pad arterijskog pritiska, vrtoglavica, pomućenje i gubitak svesti. Osim toga, može doći do mučnine, povraćanja, otoka jezika, nedostatka vazduha i napada gušenja.


Ukoliko imate neki od ovih simptoma obavezno se javite najbližoj ambulanti na Tasosu kojih ima u sledećim mestima: Potos, Teologos, Panagia, Prinos, Limenas, Limenaria i Kalirahi.


Navedena mesta imaju državne ambulante dok u drugim mestima postoje i privatne lekarske ordinacije koje takođe mogu pružiti pomoć.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar
4230 ivan   20/03/2022
ima previse
5485 Sima Strahota   30/10/2023
U Limenariji nisam video ni jednu. Ni pčelu ni osu. Komaraca mnogo manje nego u Beogradu.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu