Božić i Nova godina u Solunu 2022-2023
14/11/2022 Tekst ažuriran 27/12/2022 Iskustva 1

Božić 2022. i Nova 2023. godina se približavaju i Solun je spreman da postane najlepši grad tokom praznika.

Počele su pripreme za paljenje jelke na Aristotelovom trgu u sredu, 7. decembra 2022. godine, kao i svečano kićenje grada.
 

Kako je gradonačelnik Soluna g. Zervas već najavio, božićni ukrasi će biti magični ali uz preduzimanje mera za ograničavanje potrošnje energije. Božićna rasveta će biti LED, a ove godine, po prvi put, neće ostati upaljena do zore, već će se gasiti u 01:00 posle ponoći, uz automatsku rasvetu.

Trgovi i sve centralne tačke Soluna biće okićeni prazničnom dekoracijom.

Jelke, lampioni, osvetljeni metalni anđeli i konstrukcije, jasle, čamci, velike ukrasne lopte, biće postavljene po celom gradu jer je cilj da Solun postane vrhunska božićna destinacija.


Aristotelov trg

Aristotelov trg će, kao i svake godine, biti u centru pažnje sa impresivnom jelkom okruženom drugim manjim jelkama. Njihovo naizmenično osvetljenje biće impresivno, dok će pored njih biti postavljene drvene jasle i dve drvene kuće.

Duž Aristotelovog trga biće postavljeno manje jelki nego prošle godine, ali veće veličine, koje će pratiti tematski božićni ukrasi.


U oblasti Aristotelovog trga biće okićeno ukupno 15 cvetnih leja sa naizmeničnim osvetljenjem. Ponovo će biti postavljene drvene ograde sa jelkama i svečane poruke koje su prošle godine izazvale interesovanje i veliki broj fotografija posetilaca centra Soluna.


Dva velika koncerta održaće se na Aristotelovom trgu, prvi 7. decembra 2022. godine, kada paljenje svetla na jelkama označi početak praznične sezona.

Drugi koncert biće održan u novogodišnjoj noći, praćen vatrometom sa mora u ponoć kada uđemo u novu 2023. godinu.


Pešačka ulica Aja Sofija će zadržati svoje plavo osvetljeno nebo, tako da svi Solunjani, mladi i stari, kao i posetioci grada, mogu da uživaju u šetnji i beskrajnim fotografijama kojima će ovekovečiti svoje božićne uspomene.

Dekoracija ulice Tsimiski će se promeniti ove godine, a centralni element ove ulice će biti 3D božićna lopta. 

Avenija Nikis koja se prostire duž mora, biće ukrašena osvetljenim jelkama, dok će ulica Venizelu dobiti karakter 70-ih.


Božićne četvrti Soluna

U Solunu će biti postavljeno preko 100 jelki, dok će u centralnim delovima opštine biti postavljeni i osvetljeni čamci, jasle i ukrasne lopte.

U svakoj gradskoj bolnici Opština Solun će postaviti jelku, tako da radost i duh Božića neće nedostajati bolesnim ljudima i deci.


Božićne pijace u Solunu

Ponovo će biti postavljene božićne pijace, prva iznad Aristotelovog trga kod otvorenog parka i ispod Antičke agore, dok će druga ove godine raditi u parku ΧΑΝΘ, na početku istorijskog centra grada.

Očekuje se podizanje ukupno 69 drvenih božićnih kućica, 30 na prvoj i 39 na drugoj božićnoj pijaci, koja će biti ispunjena hiljadama proizvoda. Božićni slatkiši i poslastice, ukrasi, hrana i vino, piće i orašasti plodovi, ulepšaće šetnju Solunjana, ali i posetilaca koji će želeti da dožive atmosferu Božića u Solunu.
 

Cilj svečanog ukrašavanja Soluna je da istakne važne tačke grada, kao i da pretvori Solun u turističku destinaciju tokom prazničnog perioda Božića i Nove godine.

Haštag koji će se koristiti na društvenim mrežama za promociju grada je: #skg_christmas


U narednom periodu očekuje se objavljivanje detaljnih planova opština i pojedinaca za prazničnu sezonu, kako bi svi mogli da isplaniraju svoje posete i izlaske.

Solun će svakako za naredne praznike biti ispunjen svetlošću, lepim raspoloženjem i optimizmom.


Radno vreme prodavnica za Božić i Novu godinu u Grčkoj 2022-2023

25.12. i 26.12.2022. su neradni dani.

31.12.2022. radnje rade skraćeno do 18.00.

1.1.2023. i 2.1.2023. radnje neće raditi (rade samo pojedini restorani i kafići).


Ceo tekst: Radno vreme prodavnica za Božić i Novu godinu u Grčkoj 2022-2023

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!

 

Napiši komentar
4822 Mira   14/11/2022
Ima li nekih interesantnih aranzmana za docek Nove godine u Solunu?1f603


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu