Zima i proleće u Grčkoj
31/10/2016 Tekst ažuriran 10/03/2017 Iskustva 8

Volite zimu kao godišnje doba, ali ne volite ekstremno niske temperature koje ona donosi? Želite neku novu vrstu zimovanja, nešto drugačije i potpuno neuobičajeno? Želite da šetate, istražujete, uživate u predelima? Da li ste pomislili na Grčku?


S obzirom na to da nam je prva asocijacija na Grčku leto, more i plaže, Grčka nam retko pada na pamet kao zemlja u kojoj bismo mogli provesti zimski odmor. To je šteta, jer pored svih lepota koje nam ova zemlja nudi tokom leta, veoma mali broj turista zna da se u Grčkoj može isto tako uživati i u decembru, januaru ili februaru, ali isto tako i možda još i više tokom ranih prolećnih meseci.

Niske zimske temperature su u stanju da oboje magijom mala grčka kamena sela koja se nalaze u gustim šumama, dok se u proleće priroda tek budi i ostavlja svuda za sobom tragove nedoživljene i drugačije lepote.
Ako volite Grčku leti, sigurni smo da ćete je još više zavoleti ako upoznate i onu njenu drugu "zimsku ili prolećnu" stranu koja je još uvek nova za vas.

Preporučujemo vam dve destinacije i uvereni smo da koju god od njih da izaberete, ne samo da nećete pogrešiti već ćete biti i veoma prijatno iznenađeni.


Zimovanje ili proleće u Metsovu

Metsovo je pravi biser arhitekture koji je smešten na padinama planinskog venca Pindosa, a lokalno stanovništvo veoma ljubazno. Sve kuće su izgrađene i obnovljene u istom, prepoznatljivom stilu, od kamena i drveta. Nanizane jedna do druge, stepenasto se spuštaju po staroj kaldrmi do glavnog gradskog trga sa kog se šire opojni mirisi hrane iz nekoliko restorana koji ga okružuju.

Nalazi se između gradova Janine sa severa i Meteora na jugu, samo 3 km od autoputa Egnatia. Najveće je središte Vlaha i njihovog načina života u današnjoj Grčkoj.

Zaista u Metsovu vreme kao da je stalo. Predveče trg postaje mesto gde se mešaju tradicija, istorija i sadašnjost. Žene obučene u narodne nošnje, muškarci sa drvenim štapovima koji su deo tradicije, deca koja trčkaraju uokolo i pesma. 

Tokom zime možete uživati u predivnim zimskim pejzažima, a takođe i posetiti ski centar koji je udaljen samo 3 km od mesta. 

U Metsovu postoje banke, supermarket Carrefour, pekare, restorani koji služe odlične lokalne specijalitete i nezaobilaznu jagnjetinu, kafići, poslastičarnica, park, tri izvora vode, muzej i slikarska galerija, crkva Svete Petke (sagrađena 1511. godine, poznata po ikonostasu, svetom posuđu i zlatom izvezenom Jevanđelju, a najviše po mozaiku Ravene, koji je jedinstven u Grčkoj), manastir Sveti Nikola, prodavnice domaćih proizvoda i posebnih sireva koje proizvode meštani, apoteka, hoteli i tradicionalne planinske kuće.

Smeštaj u Metsovu pogledajte ovde, a lepotu ovog mesta tokom leta ne propustite da pogledate ovde.


Šta možete posetiti i u čemu uživati

Iako je sneg u Metsovu i Zagorohorji u zimskom periodu čest, čak i ako ga ne bude bilo, neće vam nijednog trenutka biti dosadno, jer u okolini Metsova postoji veliki broj lokacija koje možete svakodnevno posećivati i uz njih otkrivati još lepota ove zemlje i upoznati je na sasvim drugi način.

Prva oblast koju preporučujemo da posetite je predivna Zagorohoria (Zagori), oblast sa 46 tradicionalnih sela i najdubljim kanjonom na svetu - Vikosom, udaljena samo 2 sata vožnje. 

Jezero Aoos se nalazi 20-ak kilometara od Metsova i okruženo je božanstvenom prirodom, cvetnim livadama, divljim jagodama i stadama krava, zato ga treba obavezno posetiti ukoliko se nađete u Metsovu.

Predivna Ioannina, glavni grad Epira koji leži na jezeru Pamvotida, udaljena je od Metsova 45 minuta vožnje kolima. Grad u koji se zaljubimo na prvi pogled, i koji skladno kombinuje lepu prirodu, mir i čist vazduh sa živahnim ulicama punih radnjica i taverni, jezero i vizantijsku trvrđavu. 

Ukoliko do sada niste imali prilike, predlažemo vam da ovaj put ne propustite čuvene manastire "ni na nebu, ni na zemlji" - Meteore, koji su udaljeni sat vremena vožnje.

Još jedno jako lepo mesto koje svakako vredi posetiti je Kastoria, udaljena nešto više od sat vremena. Kastoria je lep i miran grad sa opojnim planinskim vazduhom, na nadmorskoj visini od 650 metara, koji leži na poznatom jezeru Orestiada. Poznato je po proizvodnji kvalitetnih bundi.

Mesto Grevena se nalazi na 45 minuta, a Veria sat i 20 minuta od Metsova.

I naravno za kraj kao šlag na torti i svojevrstan doživljaj - Parga. Ovo ne bi bilo pravo zimovanje kad ne bi bilo pomešano i sa jednom letnjom destinacijom koju bi bilo vrlo zanimljivo videti i tokom zimskog perioda. Parga je udaljena od Metsova samo sat i po vremena vožnje pa bi bilo šteta ne saznati kako tokom zimskih meseci žive meštani i doživeti jedno veoma popularno letovalište u zimskom snu i prikupljanju snage za još jedno novo leto. 

 

Zimovanje ili "proletovanje" Zagorohoria

Ukoliko ipak odlučite da ovaj kratki odmor provedete u nekom od predivnih sela oblasti Zagorohoria, verujte nam da nećete pogrešiti. 

Ako vam se dopada sve što je autentično, drugačije i tradicionalno... Ako uživate u prelepim predelima i prirodi koju ne čine isključivo more i plaže... Ako volite da šetate, obilazite i istražujete... Verujte nam, bićete oduševljeni.

Predivna Zagorohoria ili Zagori: 46 tradicionalnih planinskih sela sa kamenim kućicama, uske kaldrmisane uličice, stari kameni mostovi i "kamene šume", planinski pejsaži, reke i potoci, vodopadi, dva nacionalna parka, najdublji kanjon na svetu - Vikos, prirodni kaskadni bazeni usečeni među stenama, crkve i litice iznad kojih klecaju kolena, svuda oko vas pogled na vrhove planina na kojima se i leti nazire sneg, neverovatna količina lepote u prečniku od samo nekoliko kilometara i zaista nestvarna priroda, a nalazi se na manje od sat vremena od autoputa Egnatia.

Priroda, pešačenje, čist vazduh i prelepi predeli. Bićete preporođeni i pre svega iznenađeni činjenicom sa koliko još prirodnih lepota osim mora ova zemlja obiluje.

Planinski centar Aristi u istoimenom selu je idealno mesto za početak istraživanja ove regije.

Pročitajte ovde šta sve možete videti u oblasti Zagorohoria, a smeštaj u nekim od prelepih sela ove oblasti pogledajte ovde.

Napiši komentar
314 Dragica P.   19/11/2016
I Metsovo i Zagori i ceo taj kontinentalni deo Epira su FENOMENALNI. Bila pre mnogo godina, a sad na slikama vidim da je jos lepse. Moze i poseta posle letovanja jer nema bolje kombinacije za pravi odmor more-planina.
315 Jelena Nikolic   20/11/2016
Odlicna lokacija za odmor, severno od Metsova su prelepa jezera sa cvetnim livadama, divljim jagodama i pustenim kravama.
316 Aleksandra Scepanovic   20/11/2016
Preslatko mestašce na vrhu planine! Mogu samo da zamislim kako je čarobno zimi pod snegom!
317 Ivan Nedeljkovic   20/11/2016
Ovde je prelepo ... Mi smo isli na Krf i odlucili da u Metsovo prenocimo u hotelu Apolon... Sa +35 i vise celzijusa otisli smo gore na +15 stepeni ... :)
318 Bojan Dojcinovic   20/11/2016
Bio i oduseeevio se! Tamo kao da je vreme stalo!!!!
319 Biljana Ilic   20/11/2016
Bila sam u Zagorohoria i stvarno je predivno, nestvarno i uzivala sam. Rafting, planinarenje, kupanje, mir i tisina te ostavljaju bez daha, posebno selo Aristi i Papigo. Upoznajte Grcku i njene lepote
320 Jasna Mihajloviv   20/11/2016
Prelepa je Zagorohoria.... kroz sam kanjon protice reka, mislim da se.zove Vojdomati, kristalno plava, ledena, i puna pastrmki. A kada se popnete na Vikos imate osecaj kao da se nalazite na krovu sveta. Bila nekoliko puta i nadam se ponovnom boravku u najlepsem delu Grcke (naravno more se ne racuna) :-)
336 Vesna Mojovic   30/11/2016
Metsovo je prelepo mestašce i ima više lepih hotela građenih u njihovom tradicionalnom stilu. Smeštaj je odličan, domaćini ljubazni. Topla preporuka za sve koji se odluče.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu