Vodič za Kipar: TOP 13 mesta koje ne smete propustiti u Larnaki
03/12/2020 Tekst ažuriran 12/04/2021 Iskustva 0

Grad Larnaka je izgrađen na mestu gde se nekada nalazilo drevno kraljevstvo Kition. Larnaka ima lepu luku i u prošlosti je bila veliki centar trgovine bakrom. Kasnije je bila i feničansko uporište, a ostaci ovog perioda još uvek su vidljivi u kiklopskim zidinama izgrađenim od džinovskih kamenih blokova i ruinama grčkih mikenskih hramova koji datiraju iz XII veka pre nove ere.

Larnaka je grad na južnoj obali Kipra i treći po veličini grad u zemlji, nakon Nikozije i Limasola. U Larnaki se nalazi glavni aerodrom u zemlji - Međunarodni aerodrom Larnaka.

Prošetajte pored mora promenadom Finikoudes oivičenom palmama ili se odmorite u jednom od mnogih kafića na šetalištu. U marini koja se ovde nalazi okuplja se zajednica vlasnika jahti iz svih krajeva sveta.

Ljupka sela raspoređena su u planinskoj oblasti Larnake, a selo Lefkara je možda i najpoznatije među njima. Ističe se svojom lepotom uz uske uličice, crvene krovove, dvorišta, kapele i duh nekih davno prošlih vremena koji još uvek lebdi u vazduhu. Lefkara ima bogatu istoriju u proizvodnji izuzetnih rukotvorina, poput svetski poznatih ,,Lefkaritika’’ predmeta izrađenih od tradicionalne čipke, kao i filigranskog srebrnog posuđa. Priča se da je čuveni Leonardo da Vinči ovde došao i kupio platno za oltar, koje je potom donirao katedrali u Milanu. 

U selu Kiti nalazi se crkva Angeloktisti, koja je jedan od najboljih primera vizantijske umetnosti. U njoj se može videti mozaik Bogorodice i Isusa između dva arhangela koji datira iz VI veka. Manastir Stavrovuni, jedan od najstarijih na Kipru, stoji usamljeno na vrhu planine sa koje se pruža panoramski pogled od 360 stepeni na okolna brda i doline. 

Legenda kaže da je delić Svetog krsta, koji se čuva u manastiru unutar srebrnog krsta, donela sveta Helena, majka svetog Konstantina Velikog i on je dostupan javnosti. Selo Hirokitija se nalazi na UNESCO listi Svetske kulturne baštine kao jedno od najbolje očuvanih praistorijskih naselja u istočnom Mediteranu.

Pogledajte 13 lokacija koje treba da posetite dok boravite u Larnaki.

1. Crkva sv. Lazara i Crkveni muzej Larnaka

Sveti Lazar je došao na Kipar nakon što ga je Isus Hrist vaskrsao. Apostoli Varnava i Pavle su ga postavili za prvog episkopa Kitiona, i potom je živeo u gradu trideset godina. Njegova grobnica se nalazi ispod svetilišta crkve koja nosi ime po njemu. Svetitelj je toliko poštovan da se u njegovu čast održava povorka svake godine osam dana pre Uskrsa, na Lazarevu subotu. Tokom povorke, ikona svetog Lazara se nosi kroz ulice Larnake. 

Pored crkve se nalazi Vizantijski muzej gde su izložene važne religijske ikone, artefakti i relikvije. Izgrađena oko 900. godine pre nove ere, crkva sv. Lazara je jedan od najvažnijih vizantijskih očuvanih spomenika na celom Kipru. Nalazi se na trgu u centru grada, a trg takođe nosi ime po Lazaru. 

Ova veličanstvena crkva od kamena jedan je najizuzetnijih primera vizantijske arhitekture i izgrađena je iznad prave grobnice sveca. Izgradio ju je vizantijski car Lav VI u IX veku, a potom je obnovljena u XVII veku. Iako su tri kupole i originalni zvonik uništeni tokom prvih godina Osmanlijske prevlasti, pozlaćeni ikonostas je opstao neoštećen i izvanredan je predstavnik baroknog drvorezbarenja.

2. Promenada Finikoudes (nazvana po palmama)

Ovo je najpoznatija avenija u Larnaki, čuvena po visokim palmama koje se ređaju celom njenom dužinom. Plaža Finikoudes jedna je od najboljih na Kipru. Liči na egzotičnu tropsku oazu i nudi razne aktivnosti i mogućnosti za zabavu. Na promenadi se često održavaju raznovrsni karnevali i festivali, i to je jedna od najomiljenijih i najpopularnijih primorskih oblasti na celom Kipru. Na ovoj lepoj aveniji koja se proteže uz peščanu plažu nalazi se mnoštvo luksuznih hotela, kafića, pabova, klubova i restorana domaće i internacionalne kuhinje. 

Ovde je uvek živo i puno ljudi, bez obzira na godišnje doba i deo dana. Bezbroj je aktivnosti u kojima možete učestvovati, a poseban šarm atmosferi daje mešanje turista i lokalnog stanovništva: dok jedni uživaju u plivanju i plaži, a drugi posećuju muzeje i istorijske spomenike. Na početku šetališta se nalazi marina iz koje možete otići na izlete brodom.

3. Ulica Piale Pasha

Ukoliko ste u potrazi za dobrim obrokom u Larnaki, ne smete zaobići ovu ulicu, bez obzira da li želite da isprobate tradicionalne ili moderne specijalitete. Možete prošetati pored mora, uz srednjevekovnu tvrđavu sa jedne i plažu Mekenzi sa druge strane.

Ova ulica pored mora nedavno je pretvorena u živopisno i moderno uređeno šetalište. Produžetak je promenade Finikoudes, a na nju se nastavlja čuvena oblast Mekenzi. Ulica je podeljena na put za vozila i stazu za bicikliste i pešake.

4. Slano jezero Larnaka i džamija Hala Sultan Teke

Nakon što sletite na Međunarodni aerodrom Larnaka, Slano jezero je prvo što će Vam privući pažnju. Pored toga što je lepo, jezero se prostire na 2.2 km2 i smatra se jednim od najvažnijih močvarnih oblasti na Kipru, sa živopisnim i raznovrsnim biljnim i životinjskim svetom. Njegova uloga prirodnog staništa morskog sveta seže tri do pet miliona godina unazad. Zaista, fosili ove starosti mogu se pronaći na okolnim brdima. Tokom praistorijskog doba, Slano jezero je bilo zaliv. Počev od XVII veka pre nove ere, to je bila prirodna luka za praistorijski grad pored Hala Sultan Teke, ali su grad stanovnici napustili tokom XI veka pre nove ere. 

Prirodna luka je uništena otprilike u isto vreme kada je zaliv zatvoren i tako je nastalo Slano jezero. Iskopavanja u ovoj oblasti pokazuju da je ovo mogla biti jedna od prvih prirodnih luka koja je omogućavala trgovinu između Kipra i drugih velikih civilizacija u okolini u vreme kada je međunarodna pomorska trgovina bila tek na začetku. 

Jedna od najvažnijih i najskupljih sirovina koju je izvozio ovaj praistorijski grad, kao i Kition koji se nalazio u komšiluku, bila je crvena boja koja se pravila od sokova mureks školjki. Ovih školjki je u zalivu bilo u izobilju, a i danas se mogu videti u zalivu Larnaka, pa zato delovi Slanog jezera često poprimaju crvenkastu boju. Kao što se može zaključiti po imenu, so je bila još jedan vredan praistorijski proizvod jezera, koji je sve do skoro eksploatisan u velikoj meri. Mnogi istoričari još iz stare ere pisali su o odličnom kvalitetu ovdašnje soli i velikom profitu koji se pravio izvozom.

Džamija Hala Sultan Teke potiče iz XVIII veka. Izgrađena je iznad grobnice koja, prema legendi, pripada hraniteljici proroka Muhameda, Um Haram.

5. Park kamila (Camel park)

U ovom parku možete videti brojne životinje poput nojeva, lama, koza, jelena, ponija, kengura, kornjača, riba, raznovrsnih ptica i mnogih drugih. Nalazi se u selu Mazotos, svega 15 minuta od aerodroma Larnaka, na raskršću puteva za Larnaku, Nikoziju i Limasol. Čim uđete u ovaj park videćete da je idealno mesto za porodični izlet. Deci su dostupna igrališta i razne zanimljive aktivnosti u kojima će uživati.

Više informacija o Parku kamila u Larnaki pogledajte OVDE.

6. Park skulptura Petreon

Još jedno mesto na koje možete svratiti u Mezetosu. Ime parka potiče od grčke reči petra (što znači kamen) i odnosi se na materijal koji je korišćen za izradu svih umetničkih dela koja se ovde nalaze. Park Petreon je neverovatno mesto u kome svi mogu da uživaju. Ovde dolaze ljudi da se opuste u miru i tišini, da meditiraju, da nauče kako se oblikuje kamen u veštim rukama, a škole dovode decu da istražuju i uče o istoriji svake skulpture. 

Možete takođe sesti u neki od prelepih kutaka ovog parka i stvarati svoju umetnost – crtati, slikati ili praviti skulpture zajedno sa majstorima zanata. Park Petreon u selu Mazotos se nalazi u privatnom vlasništvu, a posetiocima se otvara zakazivanjem termina posete. 

7. Olupina broda Zenobia

Ova olupina je nezaobilazna za sve prave ljubitelje ronjenja koji posete Kipar. Ukoliko niste ronilac, a želite da vidite olupinu Zenobie, možete krenuti na izlet brodom sa staklenim dnom iz marine Larnaka.

Zenobia je bila švedski trajekt na kome su se nalazile 104 prikolice i kamiona kada je potonula u junu 1980. godine tokom prvog putovanja na Kipar, u blizini ribarske luke u Larnaki. Zenobia sada leži na svojoj levoj bočnoj strani, na dubini od 42 metra, na 1.5km od obale.

Gornji deo olupine nalazi se 16 metara ispod površine vode. Tokom prosečnog dana, vidljivost vode iznosi 50 metara, a temperature se kreću od 16°C tokom zime do 27°C leti. Zenobia je sada postala zaštićeni veštački greben i stanište je mnogim vrstama ribe, uključujući brancin, škarpinu, papagaj-ribu, barakudu, deveriku, morski grgeč i mnoge druge.

Zapravo, morski svet u olupini i oko njega je toliko jedinstven, da se ovo mesto trenutno nalazi na listi deset najboljih ronilačkih mesta sa olupinama na svetu.

8. Srednjevekovna tvrđava Larnaka

Tvrđava je smeštena na mestu gde se završava Promenada Finikoudes, a počinje plaža Mekenzi. Izgrađena je u XII veku kao prvo uporište vizantijskog doba. Tvrđava se po prvi put u spisima pojavljuje u XIV veku, kada ju je hroničar Florius Boustronius pripisao Džejmsu I, kralju iz dinastije Lizinjan (1382-1398), koji je izgradio tvrđavu da bi zaštitio luku. Tokom ovog perioda, Đenovljani su okupirali grad Famagusta. Zbog toga su Lizinjani morali da naprave još jednu veliku luku za svoje potrebe. 

Kako prenosi blog Chooseyourcyprus, pojedini izvori iz XVIII veka tvrde da su tvrđavu izgradili Turci 1625. godine, uprkos tome da što je tu bio stacioniran turski garnizon počev od 1570. Sve do 1948. godine, tokom perioda britanskog kolonijalizma, Englezi su koristili zamak kao zatvor i za pogubljenje osuđenika.

9. Plaža Mekenzi (barovi, kafići, pabovi i restorani)

Plaža Mekenzi se nalazi pored Međunarodnog aerodroma Larnaka i nosilac je Plave Zastavice. Ovde možete ležati na pesku pored mirnog mora ili izbliza posmatrati avione dok se kupate. Plaža je dobro opremljena i sadrži toalete i svlačionice, a spasioci su tokom leta stalno na dužnosti. Možete isprobati i različite vodene sportove, a plaža Mekenzi je posebno popularna među ljubiteljima kajtinga. 

Ova plaža je i odlično mesto za lepu i prijatnu večeru, s obzirom da se oko nje nalazi mnogo dobrih restorana koji gledaju ka Mediteranu. Jednostavno je doći do plaže, i u okolini ima mnogo prostora za parking. 

10. Agroturizam u selima Larnake (Lefkara, Tochni, Vavla, Kato Drys, Skarinou, Kalavasos)

Daleko od turističkih oblasti, sela Larnake kriju posebna blaga sa svojim uskim ulicama, malim crkvama, izolovanim manastirima i lepim pejzažima. Sela koja okružuju grad Larnaka puna su istorijskog, kulturnog i prirodnog bogatstva. Ova tradicionalna naselja ističu i nadopunjuju prelepu prirodu u kojoj se nalaze, uz mnogo autentičnog lokalnog duha i specifične arhitekture. 

Ovde možete iskusiti način života kiparskih seljaka, naučiti narodne običaje, učestvovati u njihovim svakodnevnim aktivnostima, isprobati lokalne specijalitete, ali i uveriti se u njihovu ljubaznost i gostoprimljivost. 

11. Neolitsko naselje Hirokitija (UNESCO)

Ovo lepo naselje iz doba neolita otkriveno je dobro očuvano i nalazi se na UNESCO listi Svetske kulturne baštine. Ovo mesto verno prikazuje neolit na Kipru, nudeći uvid u neolitsku kulturu na ovom području. Ovde se nalazi pet mesta za stanovanje koja su rekonstruisana prema neolitskom građevinskom kalupu. 

Tokom rekonstrukcije, iste metode gradnje i materijali su korišćeni zajedno sa autentičnim predmetima nađenim u kućama prilikom iskopavanja. Sve je urađeno sa ciljem da se stvori tačna impresija sela kakvo je bilo tada, pre svih ovih godina.

12. Manastir Stavrovuni

Ovaj manastir leži na vrhu planine i posvećen je Svetom krstu. Osnovala ga je 330. godine nove ere sveta Helena, majka svetog Konstantina Velikog. Sa svojih putovanja u Svetu Zemlju ponela je sa sobom delić Svetog krsta, po kome je manastir i dobio ime. Ljudi mogu doći da mu odaju poštu, jer je izložen u velikom srebrnom Krstu. Zbog same lokacije, iz manastira se pruža veličanstven pogled na zaliv Larnaka. 

Monaško bratstvo je izuzetno pobožno i pridržava se strogih zaveta sličnim onima sa Atosa u Grčkoj. Ženama nije dozvoljen ulaz u manastir, mada povremeno jedan od monaha silazi da ih ispovedi. Muškarci mogu posetiti manastir Stavrovuni svakoga dana od zore do sumraka, osim u periodu od 12h do 13h (15h tokom leta). U podnožju planine se nalazi manastir svete Barbare, i monasi iz ovog manastira su poznati ikonopisci cenjeni u celom Kipru.

13. Kamares (stari akvadukt u Larnaki)

Ovi grandiozni lukovi su deo drevnog Larnaka akvadukta izgrađenog tokom rimskog doba. 1745. godine Osmanlije su rekonstruisale ceo projekt, zasnivajući ga na postojećim temeljima. Lukovi su odvodili vodu reke Tremitos do Larnake sve do 1936. godine.


Vodič za Kipar: Najbolje plaže u Larnaki

Vodič za Kipar: Najbolje plaže u Limasolu

Vodič za Kipar: Najbolje plaže u Aja Napi

Vodič za Kipar: TOP plaže u Protarasu

U ponudi možete pogledati našu preporuku za smeštaj na Kipru.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu