Vodič za Kipar: Aja Napa
02/12/2020 Tekst ažuriran 20/04/2021 Iskustva 0

Aja Napa (Agia Napa ili Ayia Napa) je nekada bilo malo ribarsko selo. Potom je 1994. godine proglašena opštinom, a danas predstavlja jednu od najboljih i najprestižnijih svetskih turističkih destinacija, i veoma poznato i popularno letovalište na Kipru.

Aja Napa se nalazi na istočnoj obali Kipra, veoma blizu grada Famagusta. Ovaj grad je čuven po svojim prirodnim lepotama – zlatnim peščanim plažama sa prelamajućim nijansama kristalno čistog morskog plavetnila. 

Poznat je i po svojoj bogatoj istoriji i kulturi, kao i ljudima koji su prijateljski nastrojeni i odlični domaćini. Zbog svega toga Aja Napa predstavlja jedinstveno odredište za sve one koji žele da sebi priušte nezaboravan odmor.

O Aja Napi je pisao i grčki pesnik George Seferis, dobitnik Nobelove nagrade: "Aja Napa, gde se sve boje duge stapaju u harmoničnu celinu, različiti jezici odzvanjaju sa svih strana, gde sva srca kucaju kao jedno i nude toplu dobrodošlicu".

Ukoliko se nađete u ovom čarobnom gradiću, nemojte zaboraviti da posetite manastir, kao i staru i novu crkvu koje se nalaze u istom kompleksu posvećenom Bogorodici.

Na listi mesta koje treba posetiti nalazi se i živopisna luka, gradski muzej Thalassa, Arheološke grobnice Makronisos, mletački akvadukt, stare crkve i kapele raspoređene po celom gradu i Park skulptura

Tu su i Most Ljubavi, Ulica zvezda, kao i skulptura "Ja volim Aja Napu" na glavnom trgu koja je nezaobilazno mesto za fotografisanje.

Uživajte istraživajući najlepše zlatne plaže Aja Nape sa kristalno čistom vodom, od kojih su sve nosioci Plave Zastavice. Prepustite se toplini kiparskog sunca, plivanju, sportovima na vodi i vožnjama brodom po obali Aja Nape.

Istražujte divlju prirodnu lepotu rta Cape Greko. Prošetajte ili prođite biciklom prirodnim stazama kroz jedinstveni biljni i životinjski svet.

Možete posetiti raznovrsne restorane i taverne kako biste isprobali domaća kiparska i internacionalna jela, pabove i noćne klubove za ludi provod do jutra, a trendi prodavnice i butike za šoping i kupovinu suvenira.

Našu preporuku za apartmane i hotele na Kipru pogledajte OVDE.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu