Utisci sa letovanja - Lefkada... Mila
03/04/2016 Tekst ažuriran 26/12/2017 Iskustva 2

Google će Vam reći da udaljenost izmedju Beograda i Lefkade autom iznosi oko 1000km, ukoliko idete direktno putanjom bez usputnih stajanja, ali kako smo mi pre Lefkade posetili i Makedoniju i Sitoniju, napravili smo mnogo više kilometara vozeći preko cele Grčke dok konačno nismo stigli na naše glavno odredište ovog leta :-)


17. avgusta smo krenuli iz Beograda, i nismo upadali u gužve, ni na auto-putu, ni na granicama, na makedonskoj i grčkoj granici, i ka moru, i u povratku (prvih dana septembra) nam je najduže zadržavanje bilo 10-ak min.
Preporuka, kao i uvek, sipati benzin na makedonskim pumpama, jer je znatno jeftiniji, mada smo ove godine bili prijatno iznenadjeni cenama benzina i na Lefkadi, koje su u tom trenutku bile niže nego u Beogradu (mi sipamo dizel, i njegova cena je na celom ostrvu bila 1,09 - 1,19E za litar).

Putujući od Gerakinija (Sitonija) do Lefkade, na ukupno 5 mesta putarine smo platili 11,4E (najjeftinija pred Solunom - 1,20E, zatim tri putarine po 2,40E - proći ćete, ako smo dobro brojali, kroz 14 tunela, i poslednja, pred mostom za Lefkadu - 3E).

Za "bazu", smeštaj, ili najbolje rečeno - startnu poziciju za obilaženje plaža duž cele zapadne obale smo odabrali Vassiliki, gradić na jugu ostrva kome su najbliže plaže upravo čuvene Porto Katsiki i Egremni. Ukoliko na Lefkadu krećete zbog aktivnog odmora, i želje da svakog dana obilazite drugu plažu, moja je topla preporuka upravo Vassiliki, zbog položaja, i organizovanosti celog mesta. Malo mestašce, ali ima sve što Vam je potrebno. Mnoštvo restorana sa morskom i grčkom tradicionalnom kuhinjom, kafići, fast-food lokali duž obale i šetališta, jedna prava turistička ulica puna radnji sa suvenirima, i nekoliko marketa.

Sa pristaništa dva puta nedeljno možete većim brodovima (npr. Nidri star, I i II) krenuti na celodnevna krstarenja oko Jonskih ostrva.


Plaža Porto Katsiki

Nalazi se na 29km od Vassilikija. Pred samim stepenicama kojima se spuštate do plaže, postoji dve varijante parkinga. Prva na koju nailazite je "free", na šljunkovitom tlu, sa ljubaznim radnikom koji vas dočeka, i organizuje sva kola i parking mesta. U tom slučaju, uslovljeni ste kupovinom bilo čega iz prodavnice odmah uz parking. Tu možete naći sve, od vode, sokova, preko alkoholnih pića, grickalica, sladoleda i dečijih duvaljki za plažu. Parking koji se zvanično naplaćuje je iza te prodavnice, na ravnom, asfaltiranom delu, i košta 3E za auto, i 1,5E za motor.

Put do same plaže je odlično i vidno obeležen (svuda postoje oznake "Porto Katsiki", čak na 5km od PK postoji i tabla za Egremni. Na toj "raskrsnici" ćete nizbrdicom skrenuti za pravac ka Egremni plaži, a pravo produžiti za Porto Katsiki). Duž celog puta ka plažama možete sresti prodavce domaćeg meda i maslinovog ulja. Takodje, prolazite pored nekoliko kafića i taverni sa već čuvenim "litičnim" pogledom na Jonsko more. 
Jedino naseljeno mesto kroz koje ćete proći od Vassilikija do Porto Katskiki plaže je Athani.

Plaža Porto Katsiki je pretežno šljunkovita,  sa veoma kratkim plićakom, već kroz par koraka ste dublje u kristalno čistoj "50 nijanski tirkiz" vodi :-)

Deo plaže uz stenu je peskovitiji, ali ogradjen i rezervisan za mušterije kafića, koji se, uzgred, nalazi gde i malopre pomenuta prodavnica, znači - na vrhu, iznad plaže. Ljubazno osoblje je od jutra do kasnih popodnevnih sati na usluzi za sve vrste hrane i pića koje vam donose do vašeg peškira :-) I opet - prijatno iznenadjenje cenama. Nismo primetili skoro uopšte razliku u odnosu na bilo koji "običan" kafić.

Na ovoj, kao i na svakoj sledećoj plaži, narednih 9 dana smo ostajali do kasnih popodnevnih sati, a kada prodju najveće gužve, tek se onda vidi njihova prava lepota i prave se najlepši kadrovi :-) Najhrabriji vozači ostaju do samog zalaska sunca, jer je put noću zaista jako, jako, loše osvetljen, i prepun oštrih krivina.


Egremni plaža

Put je identičan kao za Porto Katsiki, kod taverne "Avra" se odvajate za put dole, i odatle Vam ostaje još 3km do plaže. Postoji naplata parkinga (6E), i znatno je slabije uredjen od parkinga na Porto Katsikiju, osim ako baš, baš ne poranite pa budete prvi na plaži, jer postoji svega 20-ak mesta na asfaltiranom delu. Taj deo odakle počinje naplata je skoro isti kao i sam prilaz parkingu, s' tim da ako parkirate van naplatnih mesta imate mnooogo više da pešačite i pre samih čuvenih stepenica.

Pred njima, zaista, ne stoji dzabe tabla, na kojoj je rukom napisano "Stairway to heaven". Put do dole, po nekom subjektivnom osećaju, traje tek koji minut, dok za put nazad počnite psihički da se pripremate bar pola sata pre nego sto sa plaže podjete :-)

Ruku na srce, samo jedan okret i pogled iza sebe, napuniće Vam baterije i dokazati da je vredelo svakog stepenika. Široka, prostrana plaža, sa najnežnijim belim šljunkom (ne bih smela ono ni nazvati šljunkom), je prizor koji ni jedan jedini aparat, a ni opis, ma koliko slikovit bio ne može adekvatno dočarati. Zaista, to morate doživeti!

Pored stepenica, na plaži, postoji bar sa organizovanim ležaljkama. 
Jači talasi na plaži počinju uvek oko 17:00, 18:00. (Na Egremni smo se vratili još 2 puta tokom boravka).


Plaža Kathisma

Nalazi se na 30km od Vasilikija. Definitivno najkomercijalnija plaža koju smo posetili. Veoma zgodno organizovan veliki parking duž cele plaže, i mnoštvo kafića sa organizovanim ležaljkama. Kathisma je jedina plaža na kojoj smo videli prodavce suvenira, satova, torbi, naočara, i naravno, ljubaznog "Eeela Loukumaaaa" prodavca krofni. Krofne smo kupovali po ceni od 2E.

Iskustvo koje je obeležilo naše letovanje je paraglajding na Kathismi. Sa dve lokacije na plaži kombijem krećete u vožnju ka liticama i vrhu, koja tada izgleda duža nego što zaista jeste. :-)
Cena kraćeg leta, pri kome se vinete odmah ka moru i obali je tada bila 30E po osobi, a dužeg, kada putujete jos duže i više, i kada preko šuma "letite" do mora je 60E.

Skrenuli su nam pažnju, da su to cene krajem avgusta/početkom septembra, i da je u jeku sezone cena veća za 10-15E. Veoma profesionalno i korektno osoblje i pilot sa kojim letite, će Vas čak "upozoriti" i na slab vetar, u kom slučaju biste leteli mnogo kraće nego što bi ste mogli, zamoliti Vas da im pokažete Vašu ležaljku, i reći da će doći po Vas čim uslovi budu povoljniji za duži let.

Plaža Pefkula se nalazi na 10km severno od Kathisme, tamo se nismo previše zadržavali, jer je dosta stenovita, sa krupnim kamenjem u vodi, i prilično "divlja". 
Ali, ukoliko ste ljubitelj takvog tipa plaža, nećete ni sa njom pogrešiti. 
 
Gialos plaža na 20-om kilometru od Vassilikija, takodje divlja, ali veoma, veoma, prostrana, tako da nas, da li zbog njene širine, ili perioda u kom smo bili tamo, gužva nikada nije zadesila - parovi, grupice društva i porodice, su bili na po 20-ak metara jedni od drugih. Plaža kao stvorena za pravi pravcati odmor, tišinu i leškarenje.


Agiofili plaža

Najmanja koju smo posetili, ali najšarmantnija. Najbliža Vassiliki gradu, iz koga je povratna karta za brodić bila, čini mi se 10E, pošto smo mi te karte dobili na poklon, od vlasnika vile “Delfini” u kojoj smo odseli. Meštani će vam reći da do nje možete stići i peške, ali bukvalno peške, jer prema onome što smo videli, odnosno uskom i kamenom kozijem putu, teško da bi ste mogli kolima da prolazite tuda. Jedina organizacija na plaži je mali šank, u kome možete kupiti hladna pića I sendviče, ali kako u neposrednoj blizini nemate ničega, a planirate da ostanete ceo, ili veći deo dana, ipak je preporučljivo da sa sobom ponesete I hranu I piće.

Plaža može biti posebno interesantna ljubiteljima ronjenja, zbog netaknutih korala, ali i velikih jata šarenih riba, koje ce vas “opkoliti” za samo malo korice hleba, koje bi ste im udrobili u more.


Krstarenje

Tokom boravka, po preporuci smo otišli i na krstarenje oko Jonskih ostrva. Brodovi “Nidri star” kreću dva dana nedeljno iz pristaništa u Vassilikiju, usidre se već predhodne večeri (nemoguće ih je ne primetiti), I tada je najsigurnije kupiti kartu. Poranite pre polaska, da biste se što udobnije smestili, jer samo 50% kapaciteta poseduje stolove ispred sedećeg, tapaciranog dela, ostatak su tvrde “obične” klupe.

Cena karte u periodu avgust/septembar je 25E. Na brodu možete kupiti souvlaki po ceni od 1E (jedan štapić, bez priloga), vodu i sokove.

Na kraju krstarenja, opšti utisak nije najsjaniji. U teoriji je zamisao predivna, ali u praksi je sasvim drugačije. Najprostije rečeno – vidite sve, a ne vidite ništa. Budite spremni da će vam proći ceo dan u krstarenju, (tačnije, NA samom brodu), krece se oko 09:00 ujutru, a povratak je oko 20:00.

Predvidjene stanice za iskrcavanje su: Porto Katsiki i Egremni plaže (mada smo se iskrcali samo na Egremni, na pola sata), grad Fiskardo (Kefalonija, mada nismo stali ni na jednu plažu), Itaka (takodje grad, bez kupanja), Meganisi pećina, i Onasisovo ostrvo oko kog smo napravili pun krug i krenuli nazad ka Vassilikiju.

Možda najveća mana celog krstarenja je ta, što je sam brod bio bez ikakve organizacije ili animacije. Slabo ozvučenje je mestimično puštalo 3 iste grčke pesme, a jos slabije se čula priča o svakom od ostrva na ne baš sjajnom engleskom kapetana. Zapravo smo imali stajanje od pola sata na Egremni plaži, sat vremena u Fiskardu, i sat vremena na Itaki. Pored pećine smo zastali nepunih pola sata, tako da kada se sve sabere i izračuna, provedete skoro 7 sati u plovidbi.

Ukoliko ipak, naidjete na krstarenja SAMO do Kefalonije, ili SAMO do Itake, svakako se odlučite za njih, jer verujem da je to mnogo srećniji izbor, ma koliko Vam (kao sto je i nama) ovo veliko krstarenje primamljivo zvučalo. 
S’ druge strane, tu se možda najbolje vidi celokupan utisak o ovom letovanju. Citiraću mog verenika : “Kakvo je ovo rajsko ostrvo, kada je meni najgori dan bilo krstarenje?!”

S’ obzirom da smo prvi put bili na Lefkadi, mada ne preterano pripremljeni, prilično smo se lako snašli.
Sa sobom svakako ponesite navigaciju, ali budite snalažljivi - posle par dana, naročito posle "ponavljanja" plaža, pitajte meštane, radnike kafića itd za pravac, i onda možete "preseći" put kroz brda, i skratiti ga za minimum 15-20 min.

Lefkada je svakako iskustvo koje treba ponoviti, i to nekoliko puta u životu.

Prilično sam sigurna da postoje još mnoge skrivene, netaknute plaže koje čekaju da budu otkrivene. Naoružajte se kremama, suncobranima, i vodom, vodom, vodooom, (hlada nema nigde na plažama!), ne plašite se vožnje do plaža, ne plašite se stepenica i pešacenja, spremite se da Vas cene prijatno iznenade (s’ obzirom da je u pitanju atraktivna lokcija, i pre svega, ostrvo).

I već planirajte kad’ ćete se ovde vratiti :)


Mila

Napiši komentar
121 Radosavljević Nebojša   29/10/2016
Odličan tekst. Šteta što plaže "Porto Katsiki" i "Egremni" više ne postoje , bar ne u do sadašnjem izgledu. One su uništene u novembarskom zemljotresu i pitanje je kada će biti ponovo za (upotrebu) uživanje. Pitanje je u kakvom su stanju i putevi koji vode do tamo.
122 Milos Rakic   29/10/2016
Plaze su se potpuno oporavile. egremni je jos sira i lepsa, ali putevi nece biti sredjeni godinama


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu