Utisci sa letovanja: Kavos nikad više
02/04/2017 Tekst ažuriran 15/11/2022 Iskustva 11

Pre dve godine letovali smo u junu mesecu, a onda se u septembru dogovorismo suprug i ja da preskočimo proslavu dečijih rođendana (4 i 5 godina) i za taj novac još jednom odputujemo na more. Jedva nađosmo nešto slobodno. Delovalo je lepo, a bilo je i jeftino (smeštaj i prevoz) poslednja smena u septembru Krf... mesto Kavos. Nismo nešto ni guglali da se raspitamo o tom mestu. I idemo još koji put da se bućnemo u more.
 

Deca su se radovala, jer će putovati busom, a posle još i trajektom. Put je dobro prošao, deca su bila dobra u busu, gužva na granici nije bilo, trajekt smo čekali 50minuta, ali sve u svemu bilo je u redu. I dođosmo u Kavos. Bili smo u vili ,,Yellow house''. Smeštaj je bio pristojan, baš kao i na slikama na netu. Plaža na 50m od vile, ali umesto mirisa mora, dočeka nas smrad kao iz kanalizacije.


Plaža jeste duga, nazovi peščana (više liči na blato nego na pesak), prljava, more puno trave. Osećaj kao da smo na nekoj baruštini. Plićak je dug, pa dok dođete do dela gde će vam voda biti do ramena vi se umorite, a pritom se upetljate u neku travuljinu.

 

Kavos je mestašce na samom jugu ostrva, mesto koje u sezoni vrvi od alkohola, muzike, pijanih Engleza. Ovih 10 dana mesto je bilo pusto (jer je kraj sezone). Sretosmo poneki bračni par sa detetom koji se  zeznuo kao i mi u odabiru mesta. Sve je pusto, a osim kafića, klubova, diskoteka ni nemate ništa drugo u ovom mestu. Apoteke nema.


U većim prodavnicama može se naći nešto slično andolu, kafetinu. Ambulanta postoji, a doktor da dođe u tu ambulantu da pregleda pacijenta čeka se u proseku 2h. Ne možete baš u svakoj prodavnici naći paket vode, ali zato možete paket piva, vino, vodku... 
 

Ulice su prljave, zapuštene, smeće bacano na sve strane. Cene su dosta visoke pa smo kupovinu obavljali u ,,Lidlu'' u blizini Kavosa. Suvenire i poklone smo kupovali u Krfu, ovde su ostale samo majice sa natpisom ,,I love Kavos''. Nije se mogao naći ni  magnet za frižider. U Krfu smo takođe kupili i tortu i sa komšijama iz vile otpevali ,,divan dan'' pesmicu i dečaci duvali svećice.


Sunčali smo se i kupali na plažama Glifada, Marathias. More je čisto, prozirno, okruženo kafićima. Iznajmili smo auto da bi obilazili ostrvo.


Dođosmo i do civilizacije - mesto Moraitika. Bilo je lepo, sređeno, čisto. Nalazi se na pola puta Kavos - Krf, plaža je šljunkovita, ne mnogo velika, puno picerija i taverni uz obalu i pregršt aparmana za izdavanje (koji su prazni, jer je kraj sezone).


Grad Krf je prelep grad koji ima mnogo da ponudi. Od Kavosa je udaljen oko 50km. U samom centru smo jedva našli parking. Kružili smo 2h. U centru se nalaze dve tvrđave odakle se pruža predivan pogled kao i zalazak sunca.
 

Brodić na svakih 30min prevozi turiste na ostrvo Vido. Plava grobnica, srpski mauzolej svakom Srbinu dobro poznata priča i sigurno nema osobe koja je letovala na Krfu, a da je nije posetila. Nakon ostrva Vido obišli smo Srpsku kuću (koju smo lako pronašli, a otvorena je svakoga dana).


Dečaci su već bili nervozni pa smo mi rešili da u najbližoj poslasticarnici uz kolače i sokić sačekamo tatu kome smo dali vremena da obiđe svaku prostoriju u Srpskoj kući i sasluša našeg čoveka koji svima priča (turistički vodič) o našim precima, putu kojim su išli, Golgoti koji su prolazili...


Prođe i tih 10 dana. Dva dana smo svi imali stomačni virus, dva dana deca su imala temperaturu. Ali pregurali smo i odmorili se. Njima je bilo bitno more, pesak i igranjac. Jedva smo čekali povratak kući. 


,,Zahvalili'' smo se devojci u agenciji  za ,,odličnu ponudu koju nam je našla''. Eto savet za vas: ako ste porodični ljudi i idete sa decom na odmor, BEŽITE ŠTO DALJE OD KAVOSA... mi smo se vratili našem standardnom letovanju u Nei Pori!


Zorica Nikolić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!

 

Napiši komentar
1134 Nataša   25/07/2017
Hvala na ovom članku, međutim u Nei Pori mi se baš nejde jer smo bili prošlog leta i onaj Olimp mi preseo i oblaci koji su se samo vrteli oko njega. Ove godine smo letovali u Nikitiju i bilo je extra.
1185 Turista   11/08/2017
Nije mi jasno da neko ide na toliki put i to sa decom a da se prethodno ne raspita za mesto?! Za mene je izbor lak. Samo Sarti. Sve ostalo je druga liga.
1198 Natalija   19/08/2017
Slažem se sa Natašom. Prošle godine i mi smo letovali u Nei Poriu i onaj Olimp nam je preseo zbog oblaka. I mi smo ove godine letovali u Nikitiju i Sitonija me je osvojila. Iskustva su različita, kao što smo i mi različiti, ali najbitnije je da svako nađe ono što mu odgovara, a Grčka to zasigurno pruža.
1234 Vladimir   08/09/2017
Mi vec 3 godine u Nei Poriju. Sa dva deteta, odmor bez premca. Siroko, peskovito, plitko, smestaja, hrane i zabave na svakom cosku. Blizu autoputa, brzo se stigne. A sto se tice oblaka uporedim dugorocnu prognozu sa vise proverenih evropskih sajtova i njihovu grcku i NIKAD nije omanulo. Svih 10 dana suncano, jedne godine je jedan dan bio kisovit, ostalo super. Na takvom sam mestu u firmi da mogu da odaberem odmor kad ja zelim tako da se super uklopim.
1290 KoKo Mkd   22/11/2017
I.... sve je bilo lepo...lepo sto ste napisali da u Kavosu se ne ide porodicno ... I sve to drugo sto ide kao informacija oko Kavosa I Krfa.... ALI !!! ono posednje...... pa gde bre of tolike Grcke nadjoste Nei Pori pobogu ..... nemam reci.... ako je Nei Pori vrhunac vaseg izbora u Grckoj onda vas molim da nas ne smarate ovakvim pricama iz Nepricave...... sedite si u Nei Poriju I budite zauvek zadovoljni. Pozdrav iz Djevdjelije
1291 Nela   22/11/2017
Svako mjesto u Grckoj je bolje za klasu od crnogorskih ljetovalista!
1577 Lina Nil   28/04/2018
Vala sam odlicno upoznala nasu Grcku... jednom sam bila u Nei Pori, dovoljno da onaj pogled sa nase terase na onu plazu ostane zauvek urezan u pamcenje... Nei Pori mi je ostao nekako poseban... Nemam pojma o kakvim oblacima pricate... bilo je divno vreme, plaza ogromna... mirno lepo mesto... ako bih se vratila na neko mesto u Grckoj to bi bio Nei Pori... boja mora naravno Lefkada... ali Nei pori je u meni probudio osecanja koja ni jedno drugo mesto koje je mozda i lepse nije...
1909 Marko Stancic   28/07/2018
Ovaj text je samo delimicno tacan,vratio sam se s Kavosa pre 2 dana bilo je extra ludnica je noću u jednoj glavnoj ulici, pijani englezi su zanimljivi i smesni, nikog ne diraju cak se i plase Srba, preko dana je jedno mirno obicno mesto...
2210 Djav   26/04/2019
A tezko je da se zadovolis srbina majke mi....
2212 Neja   26/04/2019
Čitam text i sve verujem. Mi smo na Krfu bili odavno. U Dasiji. Obišli smo veliki deo Krfa, Kavos je bio šok za mene. Znala sam ko dolazi u Kavos i kakav je tamo tip letovanja, ali sam se, svejedno baš neprijatno iznenadila kada sam sve to videla uživo. Što se tiče Nei Porija, sve mi je jasno, meni je jednom davno srce ostalo u Olimpik biču. Nikad nisam ponovo letovala tamo, jer taj tip plaže ne volim baš, ali na putu do Piliona, Skopelosa, Egine, Atine...svaki put muž i ja svratimo u Olimpik bič da prespavamo, pa onda nastavimo put. Čovek treba da ide gde ga srce vodi, svejedno je gde je. Iskreno, bez želje da se nekome zamerim, ali ni Halkidiki nije baš bum pogodak, mi smo doduše obišli Kasandru, ali na Sitoniji mi godinama letuje sestra, pa znam kako je i tamo, ali hoću da kažem da su ukusi i potrebe kod svakog drugačiji, pa me uvek iznerviraju komentari tipa - jao gde tamo nadjoste da letujete, tamo je bezveze- Ali, da stavim tačku na ovu moju priču, Kavos je stvarno BEZVEZE...Da izvine Marko Stancic..Pozz
2213 Milan   27/04/2019
Mi smo pre par godina letovali u mestu Kassiopi na Krfu, prelepo mesto i odlucili da rentiramo auto vlasnica renta a car-a nam je postavila jedan uslov a to je da ne idemo u Kavos (sto sve govori o mestu) Poslusali je i obisli skoro sva mesta cak i aqua lend (prelepo pogotovo za klince) .Topla preporuka za Krf


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu