Utisci sa Krita... by Marke
04/03/2016 Tekst ažuriran 14/11/2016 Iskustva 0

Pozdrav, bio sam ove godine prvi put na Kritu pa je (imajući u vidu korisne informacije koje sam na ovom sajtu dobio) red da iznesem utiske. 


Dakle, nedelju dana na Kritu je za svaku preporuku i da sam znao i pre bih otišao na ovo ostrvo (inače ne volim osećaj izolovanosti koji uvek pomalo osećam na bilo kom ostrvu, a ovde je to nemoguće osetiti, jer je Krit ogroman i vrlo naseljen (oko 600 000 stanovnika) pa imaš osećaj da si negde na samoj grčkoj obali, a ne duboko u Sredozemlju. Nismo hteli da idemo u turistička mesta tipa Hersonisos ili Malia nego smo sami rezervisali smeštaj u gradiću Rethimnu. To se pokazalo kao pun pogodak, jer je grad stvarno lep, a hotel (odličan hotel u kom smo za 40 eura po osobi imali polupansion) nam je bio u strogom centru - staroj gradskoj jezgri. 

Odmah po dolasku smo rentirali auto (Toyota Yaris za 45 eura dnevno preko Budgeta koji je skuplji od ostalih, al je i pouzdaniji – nisam hteo da mi se auto zaustavi u nekom selu u unutrašnjosti) tako da smo u 7 dana prešli veliki deo ostrva. Bili smo smešteni na severo-zapadnoj strani ostrva pa smo severnu, zapadnu i južnu stranu prošli puno više nego istočnu. Svaki dan bi nakon doručka seli u auto i potegli van Rethimna. 
Evo kratki prikaz nekih mesta : Chania – stvarno lep grad, al gužve su preterane / Falasarna – prelepa, ogromna plaža na krajnjem zapadu Krita, jedna od najlepših plaža na Kritu/ Plakias – velika i lepa plaža na južnoj strani ostrva / Impros Gorge – park prirode u unutrašnjosti između Rethimna i Sfakiasa, ima vidikovce uz put s kojih se pruža moćan pogled na jug ostrva i Sredozemlje / Matala – poznata hipi plaža, precenjeno / Heraklion – tipičan mediteranski grad, ima izvrsne kafice u centru. 

Uopsteno, obala Krita je predivna, al ima i nekih mesta koja su potpuno bezvezna (Sfakias, Agia Galini) ili se radi o malim ribarskim mestima koje je pojela preterana izgradnja turističkih sadržaja (Georgiopouli – mestašce nastalo na predivnom ušču reke u more, al je turizam učinio svoje..). Oduševila me je unutrašnjost Krita. Predivna sela na zapadnoj strani (Amigdalokefali i Topolia u zaleđu Kissamosa, Impros u zaleđu Sfakiasa, sela u dolini Amari – 23 km od Rethimna ..), a u svakom se nalaze slatke taverne i crkve koje su sjajno uklopljene u ambijent. 

Palata Knosos je za svaku preporuku (treba li to reći) kao i palata Phaestos (fascinantnije je nalazište u Knososu, al ovde i lokacija osvaja – na brežuljku sa kojeg puca pogled na nepregledne maslinike i vinograde). Posebna preporuka je Crete aquarium. Nalazi se između Herakliona i aerodroma pa smo ga razgledali pre odlaska na avion. 

Cene su podnošljive. Pristojna večera za dvoje je u proseku 25-30 evra s tim da stvarno jedeš dobru hranu (ehh tzatziki , gyros, souvlaki..) u odlicnim tavernama, a usluga konobara je na visini. Čak te počaste i pićem i desertom na kraju večere. Pivo je u proseku 3-4 evra (odlično domaće pivo Mythos 0.5 l je 3.50 evra), a žestoka pića i kokteli su skupi. Generalno, usluga u tavernama i kafićima je na stvarno dobrom nivou. Redovno u većini taverni nude ručak za dvoje za 16-20 evra (2X : grčka salata+gyros+souvlaki+prilog+pivo ) dok je recimo dobar gyros s nogu u nekom fast foodu 2.50 evra (e kad se setim cijena u Parizu). 

Mi smo bili smešteni u odličnom hotelu gde smo imali doručak i večeru pa i nismo toliko trošili napolju. Ovde sam naveo samo deo svega što smo prošli. Mogao bih pisati dugo i naširoko o svim aspektima boravka na Kritu, jer je to bilo dobrih i intenzivnih 7 dana. 


Marke

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu