Tradicionalno lomnjenje tanjira i predivni buzuki
01/11/2016 Tekst ažuriran 02/01/2022 Iskustva 0

Srbi lome čaše, a Grci tanjire... eto još jednog dokaza o sličnosti naša dva naroda.

Ovaj običaj je u jednom trenutku postao ekstreman, jer su se tanjiri bacali pod noge pevačima i pevačicama, što je vrlo brzo usvojeno kao nebezbedno.

Zato se danas pevačima pod noge baca cveće umesto tanjira, a jedan poslužavnik sa karanfilima može dostići cenu čak i od 30 ili 50 €.

S obzirom na nebezbednost koju lomljenje tanjira sa sobom nosi, pogotovo od strane neiskusnih i pripitih turista koji često žele da isprobaju sebe u ovoj „disciplini“, Grčka zapravo ne odobrava lomljenje tanjira tako jednostavno, već od restorana iziskuje nabavljanje licence za lomljenje tanjira. 

Oni restorani koji odobravaju lomljenje tanjira, često poseduju tačno za to određene delove restorana kako bi se pravio što manji nered i kako bi se posledice svele na minimum.

Tanjiri su često napravljeni od posebne vrste materijala koja se lakše lomi i koja pravi manju štetu svojim šrapnelima.


Sasvim slučajno letos smo u Kalitei "nabasali" na ovu lepu atmosferu uz čuvene grčke "Zeibekiko" i "Rebetiko", tradicionalno lomnjenje tanjira i predivne zvuke buzukija - i to u sred dana.

Kad god u budućnosti budete u prilici da prisustvujete nekoj tzv. grčkoj večeri u letovalištima, nemojte to propustiti, jer je atmosfera uz zvuke buzukija i uz tradicionalne grčke plesove uvek sjajna i zaista nezaboravna.


Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu