Tasos utisci... Jelena Narančić
09/03/2016 Tekst ažuriran 26/12/2017 Iskustva 10

Tasos je ostrvo koje posetiš jednom i nikad više, ili ga posetiš prvi put i stalno mu se vraćaš. Mi spadamo u ovu drugu grupu, stalno mu se vraćamo. 


Od Beograda do Tasosa, luke u Limenasu potrebno je oko 13-14 sati putovanja. Ukrcavanje na trajekt u Keramotiju i putovanje od nekih pola sata je samo po sebi izuzetan doživljaj. Nadaleko je poznato da trajekte koji putuju na Tasos prate galebovi koji su toliko već naviknuti na ljude da im uzimaju hranu iz ruku. Glavni grad ostrva je Limenas, gradić koji svakome može da pruži ponešto. Glavna ulica je pešačka zona prepuna kafića, restorana, prodavnica, juvelirnica… U samom centru grada se nalazi arheološko nalazište sa iskopinama starim nekoliko hiljada godina. U gradu postoji nova luka u koju pristaju trajekti iz Keramotija, i stara luka u koju pristaju ribarski i turistički brodići, privatne jahte…

Iza stare luke, na samom kraju grada nalazi se plaža Karnagio sa istoimenim kafićem i crkvom na litici. Na uzvišenju iznad grada ponosno stoji amfiteatar star nekoliko hiljada godina. U Limenasu takođe možete obići arheološki muzej koji se nalazi u centru grada. Gradska plaža nosi plavu zastavicu. Po meni, sasvim je ok za boravak od par sati, ali nakon obilaska ostrva ova plaža postaje potpuno zanemarljiva. Odlazimo na čuvenu Mermernu plažu. Put do nje - katastrofa, kamenje, sitan pesak, provalija sa jedne strane puta, izbijanje bubrega pri svakom naletu na kamen, million puta se upitah u sebi: "Jelena, šta ti je ovo trebalo????" 

I onda kao na dlanu, njeno veličanstvo Mermerna plaža. Beli mermerni obluci, tirkizno more kao na najlepšoj tropskoj plaži, okružena borovima. Tada još nije bila urbanizovana i bila je milina uživati u miru i tišini koji je povremeno samo narušavao poneki kamion koji je odnosio mermer iz kamenoloma iznad plaže. Danas je plaža potpuno komercijalizovana i po mom skromnom mišljenju uništena, previše ljudi, preglasna muzika, jednostavno nije više divlja plaža. Ležaljke su besplatne uz piće iz kafića, mesta za sopstveni mobilijar više nema.

 

Avanturisti u nama nemaju mira i ne dozvoljavaju nam da prosto odemo na plažu sa gomilom ležaljki, tuševa, kafića i zato se odlučujemo da produžimo dalje. Upućujemo se prema plaži Vathi. Potpuno divlja i neurbanizovana i danas, sa sve kozama koje šetaju po okolini, pasu travu i zainteresovano gledaju svakoga ko je rešen da dođe na tu plažu do koje je put još gori nego do Mermerne. Kristalno čista i mirna voda, sitan beli pesak, mir, cvrčci, galebovi…. Galebovi su i ovde toliko pitomi da su plivali zajedno sa nama.

Na putu od Mermerne plaže do Vathija prolazimo pored kamenoloma mermera i male luke u koju pristaju brodovi iz celog sveta ne bi li natovarili čuveni Tasoski mermer. Inače, primarna privredna grana na Tasosu nije turizam već proizvodnja meda i iskopavanje mermera. Neki od narednih puta kada smo išli ka Mermernoj plaži, primetili smo putić koji vodi levo, skoro niz liticu, prema moru. Nismo izdržali, a da ne odemo i vidimo šta se krije iza njega, jer sigurno nije tu tek onako. I naišli smo na prelepu malu crkvicu, skrivenu od pogleda, kao da je napravljena samo za one koji se usude da krenu malo dublje u šumu, malo niže niz strmu liticu… 

Na oko 6 km od Limenasa, visoko u brdima nalazi se živopisno selo Panagia, sa lepom crkvom, Mostićem ljubavi, pećinom, fantastičnim tavernama, prodavnicama u kojima meštani prodaju svoje proizvode poput maslinovog ulja, meda, sušenog voća itd. U selu se takođe nalazi i Muzej maslina. Nizbrdo od Panagie, put se spušta prema mestu Chrissi Ammoudia i čuvene plaže Golden beach na nekih 12 km od Limenasa. Prelepa peščana plaža, potpuno urbanizovana, ležaljke, tuševi, kafići, taverne. Iznad plaže, na njenom samom kraju, na brdu, restoran sa fantastičnim pogledom. Na plaži uglavnom non stop talasi koji su svojevrstan doživljaj, posebno za decu ( a i za nas, malo veću decu), plićak dugačak nekoliko desetina metara. 

Na Chrissi Ammoudiu se nastavlja mesto Skala Potamia, malo simpatično mestašce, prepuno taverni, kafića, prodavnica. Gradska plaža u Skala Potamiji se nastavlja na Golden beach i zajedno čine jednu celinu dugačku nekoliko kilometara. Nastavljamo dalje, penjemo se ponovo u brda, nailazimo na mesto Kinira ispod kojeg se nalazi jos jedna čuvena plaza, Paradise beach. Do nje se spuštamo lošim zemljanim putem, oprez je neophodan, mi smo se u povratku okliznuli na zemlju i pali s motora. Ništa strašno, ali malo opreza nije na odmet. Na njoj postoji restoran, urbanizovana je, ali ima mesta i za sopstveni mobilijar. Sa desne strane plaže je velika stena tako da ima i prirodnog hlada u neko doba dana. 

Tokom drumskog krstarenja oko ostrva nailazili smo na mnoge vidikovce sa kojih puca pogled na morska prostranstva i od kojih zastaje dah. Moram i da napomenem da uvek iznajmljujemo motor, jer vožnja autom jednostavno ne bi mogla da vam pruži potpuni ugođaj. Nigde borovi ne mirišu kao na Tasosu, čak ni u Dalmaciji. Nema veće uživancije od udisanja tih divnih mirisa dok “jurimo” našim motorićem, koji nas realno jedva vuče uzbrdo, ali doživljaj je samim tim lepši.

Dakle, nastavljamo dalje putem i stižemo do mestašca Agios Ioannis i spuštamo se do plaže. Mala plažica sa jednom kamp kućicom koja je improvizovani kafić, postoje ležaljke, voda je čista, bistra, ledena. Nema gužve, više prazna nego puna i milina za uživanje, mir i tišina. Nekoliko kilometara dalje nalazi se čuvena plaža Aliki koja ima vetrovitu i mirnu uvalu. Prelepa plaža, more kao iz bajke, ali je prevelika gužva, uglavnom nema mesta za sosptveni mobilijar, a iznajmljivanje ležaljki je moguće pod uslovom da uplatite ručak u restoranu. 

Peške krećemo u obilazak kroz šumicu, nailazimo na predivnu crkvicu isklesanu u steni. Put nas dalje vodi do starog kamenoloma, i tu nailazimo na predivan prizor ostataka mermera. Iza mirne uvale se nalazi vetrovita uvala na kojoj je i arheološko nalazište staro hiljadama godina. Ženski Manastir Svetog Arhangela Mihaila, predivno zdanje, ogromna terasa sa koje puca pogled. Manastir proizvodi svoje maslinovo ulje, med, sapune, nakit, ikone, slike... Monahinje uglavnom sve znaju engleski i možete porazgovarati sa njima. Definitivno ga treba obići, bili vernici ili ne, jednostavno pruža mir i sigurnost kada ste u njemu. Put nas dalje vodi do Potosa, mali gradić na jugu ostrva. Pristojna gradska plaža, ali je na njoj konstantna gužva. 

Kada se krene iz Potosa prema Psili Amosu, postoji deo plaže na kojoj su zastupljeni sportovi na vodi, pedaline, paraglajding itd. Potos je mali gradić, mislim da naši turisti najviše u njemu borave. Ima sve što je potrebno za normalan boravak, odlično opremljene prodavnice, pekare, restorane, kafiće, suvenirnice… Pefkari, mestašce između Potosa i Limenarije. Malo mestašce sa jednom ulicom, par restorana, vilama za smeštaj gostiju, pešačkom stazom je povezan sa Limenarijom. Prelepa plaža, šljunak, nema gužve, fantastična voda, ova plaža je meni jedna od omiljenih. Na njoj takođe možete uplatiti ubrzani kurs ronjenja što je sjajan doživljaj jer je more na ovoj plaži prepuno različitog morskog sveta.

Limenarija je drugi po veličini grad na ostrvu. Subjektivno, meni se nešto baš i ne sviđa. Gradska plaža je najlošija na celom ostrvu, to je objektivno. Ali zato postoji plaža Metalia, koja se nalazi nadomak centra Limenarije i ispod zdanja Palataki. Plaža je zaista lepa, okružena stenama, šumom, a do nje vodi prilično loš zemljani put. Iznad plaže se nalazi gore pomenuto zdanje Palataki, koje je bilo upravna zgrada rudnika koji se nalazio iznad same plaže i čiji se ostaci mogu videti. 

Sa uzvišenja na kom se nalazi Palataki se pruža predivan pogled. U blizini plaže, tačnije iznad nje, naićićete na, u mermeru isklesane, simbole horoskopskih znakova. Od Limenarije prema Limenasu, zapadnom stranom ostrva smo usput nailazili na mnoge divlje uvalice i plaže, koje su nas ostavljale bez daha, a koje su bezimene i na kojima nema ljudi. Jedna takva je u blizini fabrike zlata Iris Gold. Plaža dugačka nekoliko stotina metara, sitan šljunak, more toplo da je prosto neverovatno da može toliko da se zgreje, i samo nas dvoje na plaži, nigde žive duše, e to je mesto za uživanje. Na izlazu iz Limenarije, na oko 1 km od centra, se nalazi već pomenuta fabrika zlata i srebra Iris gold. Ako ni zbog čega drugog, onda je treba obići bar zbog vidikovca koji se nalazi u dvorištu. Savršeno. 

U samoj fabrici postoji prodavnica u kojoj možete kupiti nakit iz njihove proizvodnje, ima vrlo povoljnih komada, ali ima i onih koje možemo samo da gledamo. Oni takođe imaju i svoju prodavnicu u Limenasu, u glavnoj ulici. Svake godine kupim neku srebrnu sitnicu kod njih za sebe i kao poklon, i mogu slobodno da kažem da im je srebro stvarno jako lepo i kvalitetno. Astpas ili Šećerna plaža, mala plažica, peščana, mene taj pesak malo podseća na onaj pesak na Dunavu, tako je nekako taman a skroz sitan. Dugačak, baš dugačak plićak, idealno za decu, topla voda. Ležaljke i suncobrani se naplaćuju. 

Skala Prinos, malo mestašce, koje takođe ima luku i iz nje trajekti idu u Kavalu, iz Limenasa možete stići do Keramotija, a iz Skale Prinos do Kavale. Mesto kao mesto, ništa posebno, plaža takođe. Ali zato zalazak sunca na zapadnoj strani ostrva na putu prema Skali Prinos... Nezamislivo, zalasci sunca su ovde jednostavno savršeni!!! Prinos, mesto u kojem je ponedeljkom pijačni dan, možete naći najraznovrsnije voće i povrće kao i garderobu i kojekakve sitnice uglavnom kineske i turske proizvodnje. U Prinosu se nalazi glavni zdravstveni centar na ostrvu u kojem besplatno pružaju usluge svima koji imaju, ali i koji nemaju osiguranje. Na oko 10 km od Limenasa, na zapadnoj strani ostrva se nalazi plaža i turističko naselje Pahis. Prelepa, dugačka peščana plaža, okružena borovima sa puno prirodnog hlada. Ovu plažu najčešće posećuju porodice sa malom decom zbog dugačkog plićaka i prirodne hladovine.

Par stotina metara od Pahisa prema Limenasu se nalazi predivna plažica Glifoneri. Takođe okružena borovima, sa puno prirodnog hlada, čak mislim da popodne na njoj uopšte nema sunca. Tirkizno more, nema gužve, meni je ova plaža jedna od omiljenih na ostrvu. Ako nastavimo dalje prema Limenasu, nailazimo na malu plažicu Glikadi. Mala peščana plaža, zna da bude dosta trave u vodi pošto je na otvorenom moru pa vetar nanosi. Tasos nisu samo plaže, Tasos ima predivna mala sela, crkve, manastire... 

Najpoznatije selo daleko u unutrašnjosti Tasosa je Teologos. Vrlo živopisno selo sa tradicionalnim kamenim kućama, tavernama sa fenomenalnom klopom, malim prodavnicama u kojima se mogu kupiti lokalni specijaliteti. Najlakše je doći do njega iz Potosa od kojeg je udaljen oko 10 km. Preporuka za dobro poznatu brkatu gospođu koja prodaje med, slatko, maslinovo ulje... ona ne izgleda reprezentativno, ali njen med... nešto savršeno! Tasos je planinsko ostrvo sa najvišim vrhom Ipsario koji se nalazi na 1204 metara nadmorske visine. Na obroncima planine se nalazi i selo Maries u čijoj se blizini nalazi jezero sa vodopadima. 

Nažalost, vodopade nismo videli, jer su presušili u vreme kada smo išli da ih obiđemo. Na putu prema Mariesu se nalazi manastir Panagia, okružen plantažama maslina sa predivnim pogledom na okolnu šumu i planine. U manastiru radi i čovek koji odlično govori srpski, jer je oženjen Srpkinjom i vrlo rado ispriča ponešto o manastiru i životu u njemu. Još jedan od bisera Tasosa je slano jezero Giola. Malo se teže nalazi pošto nema putokaza, ali ništa neizvodljivo. Ako krećete put Giole, obavezno ponesite velike količine vode, jer se dosta pešači, a nema zaklona od sunca. Par puta sam imala utisak (u povratku) da ću ispustiti dušu, ali preživeh. A prizor na koji nailazite kada se spustite do jezera, kupanje u onoj vodi... neprocenjivo! Voda je velikog salaniteta i kupanje je drugačije od kupanja u “običnom moru”.

Što se tiče samog snabdevanja hranom, benzinom i ostalim potrepštinama na Tasosu, mi smo se uglavnom snabdevali u velikom supermarketu iz lanca Arvantidis koji se nalazi na samoj raskrsnici prema Mermernoj plaži. Market je ogroman, odličan izbor robe, pristojne cene. Postoji još veći market u mestu Rahoni, oni su stvarno fenomenalno snabdeveni i imaju najpovoljnije cene. 

Što se tiče benzina, na Tasosu ima dosta pumpi, u samom Limenasu nekoliko. Ne znam da li možda od ove godine ima, ali prethodnih godina ni na jednoj pumpi nije mogao da se kupi TNG. I to je to, ovo je bilo moje viđenje Tasosa. Nama ostaje još mnogo godina i mnogo istraživanja da ga još bolje upoznamo, jer smo upoznali samo jedan njegov mali deo, a svima koji idu na njega, želim da ga zavole kao što smo ga i mi zavoleli. 


Jelena Narančić

Napiši komentar
153 Најдановић Братислав   29/10/2016
BRAVO !
154 Dragana Zoričić   29/10/2016
Potpisujem svaku rec i hvala na prisecanju na najvoljenije ostrvo sa kog smo se vratili pre dve nedelje...ili sa kog smo otisli, a vraticemo mu se dogodine ;)
155 Vasilija Milutinovic   29/10/2016
Jelena, hvala na divnom "putovanju"! Ja ove godine idem prvi put. Sa cetvoro dece. Da li mi mozete reci sta od dobrih plaza ima u blizini Potosa, na recimo 15-20km? Hvala jos jednom.
156 Ivan Sokolovic   29/10/2016
U Potosu su plaže potpuno u redu. Glavna gradska plaža je prepuna gledajući od centra pa prema jugu, ali je dugačka, čista, peskovita, idealna za malu decu. Sa druge strane, severno, kada kroz grad prošetate oko 1 km do hotelskog kompleksa Alexander i obiđete ga, naći ćete se na predivnoj plaži sa sitnim šljunkom i peskom i kristalno čistim morem, koja se nastavlja u kamenitu. Puno je ležaljki i suncobrana koji se samo u špicu sezone naplaćuju, ili za cenu hednog pića u kafićima i restoranima smeštenim iznad plaže. Nemate potrebu za traženjem novih plaža jer je ova zaista prdivna, i takođe je nosilac Plave zastave.
157 Mirjana Stefanovic   29/10/2016
Lep opis. Mi bismo da ovog leta idemo sa detetom od dve god, volimo da skitamo, slikamo i kupamo u toploj vodi sa peskom zbog maleckog, dakle koje bi mesto bilo poruceno kao za nas po tebi Jelena Narancic? I jos nesto najbitnije culi smo da pcele i ose mogu praviti probleme, jer je Tasos velika fabrika meda , dakle dali ih ima kao sto se prica? Mi bi isli verovatno pocetkom jula. hvala i pozdrav!
158 Vladarka Mandic   29/10/2016
Divan putopis, sa puno podataka, sto je veoma korisno za buduce putnike
583 Goran Petrovic   25/02/2017
Najlepsa Plaza na Tasosu ubedljivo vec 5 godinu idemo za redom tamo a niste je spomenuli je Makryamos ubedljivo i Hotel i borova suma auteticna plaza
2262 Gojko Zoric Svilajnac   02/06/2019
Sve je lepo,ali ... veliki je propust sto niste makar u najkracim crtama istakli znacaj TEOLOGOSA * i njegovog malog spomen muzeja, prvog i najstarijeg istorijskog izvora ostrva Tasosa, koji je posle brojnih vekovnih osvajaca sacuvan. Zaboravili ste da kazete i kako turisti dolaze u Teologos da u uzanim ulicicama,medju kucama sa kamenim krovovima, zastajkuju i slusaju najneobicniju muziku.Ona nastaje spojem-mesanjem zvuka brojnih zvona stada ovaca i koza koje pasu na dva suprotna strma brda, iznad naselja,ciji se cudan eho spusta i odjekuje sokacima naselja.Retkost je i kolorit seskog groblja -nadgrobni spomenici u rarnim bojama...
2430 nikola   07/07/2019
Potpisujem.
3841 Katarina Ivanović   27/06/2021
Jelena,hvala Vam puno na izdvojenom vremenu da nam priblizite Tasos. Taman kad sam odustala od ovog ostrva, naterali ste me da ga ipak posetimo. Hvala puuuuno za preporuke za mesta sa prirodnom hladovinom.1f60d


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu