Tasos - ostrvo za odmor... by Thelo
04/03/2016 Tekst ažuriran 10/12/2016 Iskustva 0

Tasos je smešten na severu Egejskog mora. Površina ostrva iznosi oko 379 kvadratnih kilometara, a ukupna dužina obale je 95 kilometara. 


Glavni grad ostrva je Limenas, koga često i nazivaju grad Tasos. Ovaj šarmantan gradić prirasta srcu na samom silasku sa trajekta. Najkraća veza sa ostrvom je Keramoti – Limenas, a vožnja trajektom traje oko 45 minuta. 

U toku plovidbe zabavljaće vas mnoštvo galebova, a deca će biti oduševljena njihovim vratolomijama dok pokušavaju od putnika da dobiju komadić hleba ili keksa. Vreme prolazi brzo. Tasos je idealna destinacija za porodice i parove. Ostrvo je razuđeno sa mnoštvom zaliva, uvala i pećina. Puno lepih peščanih i šljunkovitih plaža. Istočni deo ostrva od Limenasa do Potosa obiluje šumom, fantastičnim plažama Makrijamos, Golden beach, Aliki, Paradise beach, Psili Amos i drugim, a na tom putu obavezno posetite seoce Panagiju i popijte kafu sa nasmejanim starosedeocima ostrva. 

U Panagiji se možete parkirati kod škole, a obavezno se prošetajte gornjim delom sela, obiđite trg i crkvu Device Marije. Osim turizmom kao važnim izvorom prihoda, ostrvo je poznato i po stočarstvu, uzgajanju maslina i pčelarstvu. Pčela i osa ima dosta i prilično su uporne da uzmu po koji komadić hrane sa vašeg tanjira, ali su bezopasne i lako ih je oterati. 

Limenas je pravo mesto ako volite kupovinu, šetnju promenadom i mnoštvo restorana, kafića, poslastičarnica i prodavnica. Tu se može najbolje osetiti pravi šmek ostrva. Plaža je peščana, ali se ne može pohvaliti najčistijom vodom. Zbog blizine luke, voda je tamnija i prljavija. To ne treba da vas brine ukoliko ste motorizovani, jer na samo par minuta vožnje nalazi se plaža Makrijamos, kojoj je dodeljena plava zastavica za kvalitet obale i čistoću mora. Ulaz na plažu se naplaćuje, ali je to izuzetak na ostrvu, pošto je na svim drugim plažama ulaz besplatan. 

Posle Makrijamosa, smenjuju se plaže, svaka sa svojim karakteristikama. Golden Beach, duga peščana plaža, idealna za decu zbog dugog plićaka u vodi. Kinira, šljunkovita sa puno hladovine. Aliki, prelepa peščana plaža u zalivu sa tirkizno plavom i gotovo prozirnom vodom. Na Alikiju se nalaze i istorijske iskopine, koje svakako vredi posetiti, a pritom ćete napraviti i možda vaše najlepše fotografije sa letovanja. Potos je Limenas u malom, ima lepu peščanu plažu, ali nema mnogo prostora za šetnju. Kao što je slučaj i sa celim ostrvom, nema puno mesta za ludi noćni provod, tako da mlađi posetioci mogu ostati razočarani. 

Od centra Potosa put vodi do Teologosa, planinskog seoceta u unutrašnjosti ostrva. U mestu se nalazi nekoliko kafana u kojima je jedan od specijaliteta jagnjetina ispod sača. Domaćini su izuzetno srdačni i gostoljubivi. Zapadni deo ostrva nije šumovit, uglavnom su tu maslinjaci i manje rastinje. Od Potosa do Limenasa ima još lepih plaža, kao što su Tripiti, Skala Rahoni i Akti Pači, a vožnja traje skoro pun sat. 

Da bi se ostrvo doživelo na pravi način, neophodno je imati automobil. Skuteri nisu baš praktični zbog brdovitog terena, ali mogu da posluže do bližih plaža. Javni prevoz funkcioniše, ali nije učestao i mora se imati tačna satnica polazaka. Na ostrvu se vozila mogu rentirati na više mesta i cene variraju od dužine rente i tipa vozila.


Thelo

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu