TOP 5 najlepših ostrva u Grčkoj
15/12/2019 Tekst ažuriran 22/08/2022 Iskustva 1

Svako ko je imao priliku da poseti ostrva u Grčkoj zna koliko su interesantna, sadržajna i koliko prirodnih lepota nude. Teško je izdvojiti pet, jer onih koji spadaju u veoma lepa ostrva postoji mnogo više. To su na primer Rodos, Krf, Kos, Zakintos, Hios, Paros, Mikonos i mnoga, mnoga druga.
 

Mi ćemo ipak ovaj put izdvojiti pet, a vi nam slobodno u komentarima ispod ovog teksta napišite i vaš izbor.
 

5. Skijatos

Na petom mestu liste najlepših ostrva Grčke nalazi se Skijatos. Skijatos ili Skiatos je relativno malo ostrvo, zauzima svega 50 km2. Međutim, uprkos veličini, Skijatos ima preko 70 plaža. Sa Skijatosa se vide ostrva Skopelos i Evia, a po lepom vremenu i Skiros. Većina teritorije Skijatosa je prekrivena lepim mirisnim borovim šumama.


 

Veličanstvena lepota ostrva koju je tokom vremena isklesalo more, posebno dolazi do izražaja na severnoj obali ostrva. Pažnju privlače Galazia (azurna) i Skoteini (tamna) pećina. Pravi doživljaj je izlet brodom na šljunkovitu plažu Lalaria, koja je poznata po monumentalnoj steni koja se uzdiže iz mora.

Severni deo ostrva zanimljiv je i sa istorijskog gledišta, pre svega zahvaljujući manastiru Evangelistria, koji je pružao utočište siromašnim porodicama za vreme čestih napada od strane raznih pirata i razbojnika.

 

Pogledajte OVDE koje ostrvo se nalazi na mestu broj 4.

Napiši komentar
3149 D. Branko Dubajic   25/04/2020
Idealno mesto za opustanje, istrazivanje nebrojenih plaza, duge setnje u netaknutoj prirodi ili uz more, hodocascenja do predivnih Pravoslavnih manastira i crkvica koje su otvorene 24/7 i ne naplacuje se poseta, i prekrasne vidike na grad, ostrva i more sa uzvisina iznad grada Skijatosa od kojima vam zastaje dah... A usput i pristupacno svacijem dzepu. Najlepse doba godine za posetu je septembar i pocetak oktobra. Kad ga jednom kad ga posetite, stalno cete se vracati... : )


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu