TOP 10 neobičnih plaža u Grčkoj
30/01/2019 Tekst ažuriran 25/06/2023 Iskustva 0

Seitan Limania plaža, Krit

Plaža Seitan Limania se nalazi na severoistoku Akrotirija, istočnom delu Krita, 20 km od grada Hanije. Ako budete imali priliku da je posetite bićete impresionirani pogledom, jer je potpuno drugačija od svih ostalih na Kritu. Ova mala prirodna uvala krivudavog oblika iako važi za teže dostupne, spada u plaže na Kritu koje obavezno treba posetiti.

Seitan Limania nije organizovana plaža i iako je sve više ljudi posećuje svake godine još uvek uspeva da zadrži svoj prirodni karakter.



Crvena plaža, Santorini

Velika i neobična atrakcija ostrva Santorini i najpoznatija plaža ostrva, nalazi se u njegovom najjužnijem delu, u mestu Akrotiri, 12 kilometara jugozapadno od Fire. Veliki broj posetilaca dolazi na Crvenu plažu samo da bi je videli i fotografisali.

Ova vulkanska plaža ime je dobila zbog velike koncentracije gvožđa u kamenju koje daje crvenu boju pesku i šljunku na njoj. Područje je podložno klizištima i zbog toga su od 2013. godine pojedini delovi plaže nedostupni kupačima.


Vidoklia plaža, Peloponez

Voidokilia plaža je popularna plaža u Mesiniji na Peloponezu i nalazi se 12 km od mesta Pilos na severu zaliva Navarino. U obliku slova O njen pesak formira polukružni pojas dina na čijim obodima je Divari laguna, važno stanište ptica.

Plaža se proteže ispod starog franačkog dvorca (Paliokastro) i pećine kralja Nestora, drevnog kralja Pilosa, koji je po legendi koristio ovu pećinu kao utočište za svoju stoku. Voidokilia važi za mesto posebne prirodne lepote i deo je zaštićenog područja Natura 2000. 


Sarakiniko plaža, Milos

Sarakiniko je plaža smeštena na severnoj obali ostrva Milos. Talasi vođeni severnim vetrovima oblikovali su neverovatne oblike, a ova oblast se često poredi sa mesečevim pejzažom.

Bele vulkanske stene oformile su usko poluostrvo na čijem kraju se nalazi malena plaža. Voda je tu plitka, bezbedno je za malu decu i zanimljivo za one koji vole ronjenje u plićaku.


Gala plaža, Koufonisia

Gala plaža se nalazi 3,5 km od grada Chora na ostrvu Koufonisia. Ova mala i neobična šljunkovita plaža koja leži ispod velikih kamenih gromada ima oblik otvorene pećine i kroz uski otvor spaja se sa morem.

Ime Gala znači mleko na grčkom, a plaža je ime dobila zbog mlečno belih oblutaka u moru koji su obloženi kalcijumom. Kada je more mirno možete roniti i plivati ispod stena koje vas vode na otvoreno more.



Ksi plaža, Kefalonija

Plaža Ksi na ostrvu Kefalonija je duga oko 4 km, a nalazi se na poluostrvu Paliki. Oko 40 km je udaljena od mesta Agia Efimia i 7 km od grada Liksouri.

Ono što ovu plažu čini jedinstvenom je neuobičajena narandžasto-smeđa boja veoma  mekanog i nežnog peska. Jačina boje peska menja se iz slabije u intenzivniju u zavisnosti od jačine sunčeve svetlosti tog dana.


Falasarna plaža, Krit

Egzotična plaža Falasarna se nalazi 59 km zapadno od grada Hanije i oko 17 km zapadno od Kisamosa, na zapadu ostrva Krit. Nekoliko puta je nagrađena kao najbolja plaža Grčke i svrstana je među 10 najlepših plaža na svetu.

Ono što plažu Falasarna čini neobičnom je pesak koji poprima skoro roze boju, a čisto more tirkizne tonove, što uz brda koje je okružuju čini neodoljiv pejzaž. Zalasci sunca na Falasarni su predivni. 


Kanal ljubavi, Krf

Canal D'Amour tj. Kanal ljubavi je poznata atrakcija na ostrvu Krf i nalazi se 32 km od glavnog grada Krfa, između mesta Sidari i Peroulades. Kanal ljubavi je prirodno remek-delo, možda jedino takve vrste u Grčkoj.

To je otvor stvoren korozivnim dejstvom vode i vazduha iznad litice, stvarajući stene koje izgledaju kao mali bazeni i kanali. Prema lokalnoj legendi, onaj ko prođe ovim kanalom doživeće večitu ljubav.



Papafragas plaža, Milos

Papafragas plaža veoma neobičnog oblika je u stvari morska pećina koja je u prošlosti korišćena kao piratska baza. Ime je dobila po franačkom svešteniku koji je koristio pećinu da bi privezao svoj brod. More unutar pećine je tirkizno i kristalno čisto.

Zaplivajte u pećini i izađite s druge strane mora. Pored morske pećine nalazi se arheološko nalazište drevnog grada Philakopi, koje možete posetiti ujutru pre nego što dođete na plažu.


Shipwreck plaža (Navagio), Zakintos

Najpoznatija plaža Grčke - Navagio, nalazi se na severo-zapadu ostrva Zakintos. U pitanju je prelep skriveni zaliv sa čudesnom plažom koja je zahvaljujući olupini jednog broda postala jedna od najpoznatijih plaža Grčke i celog sveta.

Ne postoji turista koji je kročio na Zakintos, a da nije posetio ovu neobičnu lepoticu Jonskog mora.


 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu