Stavros - leto... Marijana Maki
11/03/2016 Tekst ažuriran 24/06/2023 Iskustva 0

Moja porodica i ja volimo grčka ostrva, ali smo se na nagovor poznanika odlučili za Stavros u kome oni letuju već godinama. 


Mesto je simpatično, ali je krajem jula kad smo mi bili, gužva bila tolika da bukvalno niste mogli normalno da hodate ulicom. Na plaži ista situacija. Posle dva dana sam na plaži srela dvoje kolega i troje komšija. U jednom trenutku sam pomislila da letujemo na Adi Ciganliji jer je bilo više naših nego grka. 

U samom Stavrosu postoji jedna glavna ulica koja je pešačka zona i tu je centar zbivanja jer su tu restorani, poslastičarnice, prodavnice i sve ostalo za trošenje para. Otprilike na sredini te pešačke ulice se nalazi poslastičarnica u kojoj je sladoled fenomenalan (zaboravila sam kako se zove, ali može se prepoznati po izrazitoj gužvi koja vlada ispred), kao i one njihove male krofnice u šećernom prelivu (njam). Otprilike u istom delu ulice ima jedan sladak restoran sa velikom baštom oko koje je obavijena vinova loza, gde je hrana solidna a i cene. 

U mestu ima dosta pečenjara pa možete kupiti pečeno pile sa nekakvim istopljenim kačkavaljem i pomfrit. Giros je dobar na svega par mesta. Na glavnom putu koji vodi ka Vrasni (prođete skretanje za Stavros)se nalazi veliki "Lidl". Na ulazu u Stavros sa desne strane je neki grčki hipremarket, a u samom mestu malih prodavnica ima na svakom ćošku, kao i malih restorančića, taverni i svega ostalog što vam treba. Plaže nisu loše, samo vikendom treba izbegavati plažu "Platani" na kojoj je stravična gužva pošto je omiljena kod lokalnog stanovništva. 

Nea Vrasna i Asprovalta su veoma lepa mesta i vrlo su blizu (može se i plažom doći). Na brdu iznad Stavrosa se nalazi prelep vidikovac sa restoranom. Pogled je fantastičan. Do njega možete doći i turističkim vozićem koji kreće iz centra Stavrosa i provozati se kroz celo mesto. Mi smo išli kolima pa smo obišli većinu divljih plaža i uvala (najlepša je plaža Babilon). Moj suprug je pronašao neki podrum pića u kome su prodavali Pećko pivo, koji se nalazi na ulazu u Stavros sa leve strane. 

Sve u svemu bilo je fino, jedino je gužva bila nesnosna i zato odosmo mi na Lefkadu ove godine. Jonsko more.... stižemooo!


Marijana Maki

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu