Skijatos, dragulj Egejskog mora... by Tanja Ivić
07/03/2016 Tekst ažuriran 12/10/2017 Iskustva 0

Idealno letovanje za mene podrazumeva toplo more, lepe plaže, ukusnu hranu, zanimljiv noćni provod, dobru knjigu i voljenu osobu. Dva poslednja sama sam obezbedila, a za ostale stvari sa spiska se pobrinulo predivno ostrvo Egejskog mora - Skijatos. 


Skijatos je malo ostrvo, površine svega 48km2 i na njemu živi oko 4 500 stanovnika. Glavni grad nosi isti naziv i jedino je naseljeno mesto na čitavom ostrvu. Ostalo su turistička naselja i hotelski kompleksi koji se savršeno uklapaju u čitav ostrvski ambijent. Imala sam to zadovoljstvo da, do sada dva puta boravim na ovom ostrvu. Prvi put sam putovala avionom, a drugi put kolima. Čini mi se da je cena ovih prevoza ista, ako se kasnije odlučite da iznajmite automobil, što i preporučujem. 

Naime, avionom se stiže za nešto više od sat vremena, što je prednost ukoliko ne volite dugo da putujete. Ukoliko se odlučite za automobil, njime možete do luke Volos. U ovoj luci vas čeka trajekt i vožnja njime traje oko dva i po sata. Za trajekt treba izdvojiti malo više novca. Naime, u zavisnosti od veličine auta karta košta od 64 do 76 evra u jednom pravcu, i tome treba dodati i kartu za putnike koja je 22 evra po osobi, a za decu je 12 evra. 

Ukoliko mene pitate, čitavo putovanje do Skijatosa, koliko god naporno bilo, isplati se! Čim kročite na ovo ostrvo primetićete uske ulice, kuće od kamena, mediteransko zelenilo, ali i mnoštvo restorana, taverni, barova... Još jedna preporuka je da smeštaj zakupite u centru ili njegovoj neposrednoj blizini, naravno ukoliko vam je cilj da večeri provodite u samom gradu, stecištu svih zbivanja. Provod na Skijatosu vam je zagarantovan, bilo da volite sedenje u kafićima, mirnu šetnju kroz lavirint ulica, đuskanje do zore, večeru uz more...

Bele kuće sa plavom drvenerijom, balkoni i prozori ukrašeni cvećem, mali trgovi i mreža uskih kaldrmisanih uličica koje se spuštaju prema promenadi u ulici Papadiamanti ili prema luci, radnjice, pabovi, taverne, miris nepoznatog cveta koji je karakterističan samo za Skijatos, doprinose da vas ovaj gradić svakim danom sve više i više osvaja.

Prilično mala, ali uvek živa luka se deli na staru i novu. U staroj luci vas čekaju restorani dobre hrane i put do ostrva Burzi koje je nasipom povezano sa ostrvom. Nova luka takođe obiluje restoranima, koji uglavnom nude morske specijalitete, a to je i putanja koja vas vodi do klubova. Prava ''ludnica'' ovde počinje oko dva sata posle ponoći i traje do jutra. Savet: posle klubova, a malo pre aerodroma nalazi se restoran u staroj vodenici pod nazivom ''Mylos''. Hrana je fenomenalna, cene su pristupačne, stolovi odmah do vode i nemojte se iznenaditi ako vam se neko od konobara obrati na srpskom jeziku sa makedonskim akcentom.

Celo ostrvo je u znaku filma Mamma mia sa Meril Strip i Pirsom Brosnanom, koji je sniman na Skijatosu i Skopelosu. Ko nije gledao ovaj mjuzikl, može ga odgledati u bioskopskoj sali Skijatosa. Takođe, ukoliko želite da se upoznate sa životom znamenite ličnosti sa ovog ostrva može posetiti dom pesnika Aleksandrosa Papadijamantija.

A sad ono najbolje što Skijatos nudi: plaže! Na ovako malom ostrvu ih ima preko 60. I posetiti samo jednu bila bi prava šteta! Plaže su uglavnom peščane, a od grada prema zapadu se gotovo nadovezuju jedna na drugu. Najpopularnija je Kukunaries ili ''Šišarka'', belog, sitnog peska i tirkizne boje vode. Uvek je prepuna turista jer su na njoj mogući razni vidovi vodenih sportova, pa ako više volite mirnije plaže preporučujem vam plažu Mistik. Do nje se malo teže dolazi, kao i do mnogih drugih plaža, pa zato treba imati automobil ili neko drugo prevozno sredstvo. 

Gradski prevoz je dobro organizovan, košta 1.5 evro, ali njegova poslednja stanica je Kukunaries. Ipak, najlepša plaža na ovom ostrvu borova je Lalarija i do nje se može doći jedino brodom. Očaraće vas belina kamenčića na plaži i neverovatno plavetnilo mora. Još neke plaže koje ne treba propustiti su Banana, posebno zanimljiva mladima, Mandraki, Trulos, Agia Eleni, Megali Amos...Uzmite mapu, svakoga dana posetite neku novu plažu i nećete biti razočarani! 

Ukoliko želite da još malo istražite ovaj dragulj predlažem vožnju po brdima do manastira Evangelistrija i obilazak tvrđave Kastro. Takođe, pruža vam se mogućnost obilaska preostala dva ostrva severnih Sporada, Skopelos i Alonisos. Za letovanje na Skijatosu treba izdvojiti malo više novca, ali koliko god da potrošite ni jednog trenutka nećete zažaliti! Zato se prepustite njegovim čarima, uživajte i vratite se za godinu, dve opet...kao ja... 


Tanja Ivić

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu