Skiatos
04/03/2016 Tekst ažuriran 25/03/2017 Iskustva 3

Skiatos (Skijatos) je ostrvo koje vas podseća da je s vremena na vreme potrebno učiniti nešto dobro za sebe, svoje želje, ideje i snove. 


Skiatos je relativno malo ostrvo, zauzima svega 50 km2. Međutim, uprkos veličini, Skiatos ima čak 65 plaža. Sa Skiatosa se vide ostrva Skopelos i Evia, a po lepom vremenu i Skiros. Većina teritorije Skiatosa je prekrivena divnim mirisnim borovim šumama.

Veličanstvena lepota ostrva, koju je tokom vremena isklesalo more, posebno dolazi do izražaja na severnoj obali ostrva. Pažnju privlače Galazia (azurna) i Skoteini (tamna) pećina. Pravi doživljaj je izlet brodom na šljunkovitu plažu Lalaria, koja je poznata po monumentalnoj steni koja se u obliku arkade uzdiže iz mora. Severni deo ostrva zanimljiv je i sa istorijskog gledišta, pre svega zahvaljujući manastiru Evangelistria, koji je pružao utočište siromašnim porodicama za vreme čestih napada na ostrvo od strane raznih pirata i razbojnika.

Srednji deo ostrva je slikoviti glavni gradić Skiatos. Blještave bele kućice sa crvenim kamenim krovovima, balkoni ukrašeni cvećem, popločana dvorišta, mramorni trgovi i uske uličice stvaraju beskonačan lavirint prodavnica, barova i kafića. Između dva pristanišna zaliva nalazi se, borovima prekriveno, poluostrvo Bourtzi, gde nalazimo ostatke starog grada izgrađenog u periodu mletačke vladavine. Uzduž pristaništa rasprostire se Pralio - omiljeno šetalište koje u letnjim večerima oživi u pravoj kosmopolitskoj atmosferi.

Na ostrvu postoji oko 65 plaža sa finim belim peskom i gotovo svaka od njih ima bar - tavernu, gde možete da osvežite. Mlađim turistima preporučujemo dnevne žurke na plažama Banana i Vromolimnos, a onima s decom Kukunaries, Elias i Mandraki.


Skiatos - glavni grad

Relativno mali glavni grad ujedinjuje kosmopolitski noćni život i tradicionalni grčki šarm. Njegove tipične bele kućice sa crvenim kamenim krovovima, koje se terasasto rasprostiru između dve uzvisine, dom su većini stanovnika ostrva. U gradu, izgrađenom 1830. rodio se poznati grčki pisac Alekandros Papadiamantis čija je rodna kuća danas muzej. Po njemu je dobila ime glavna ulica, koja je uz šetalište u pristaništu, najpopularniji deo grada. Glavni grad je od aerodroma udaljen 3 km.

Skiatos ima dva keja između kojih se nalazi stena Bourtzi. I starom i novom lukom niže se na desetine kafeterija prepunih u svako doba dana. Glavna trgovačka ulica vodi od Bourtzija uzbrdo ka unutrašnjosti ostrva. Tu ćete naći prodavnice, ali i još pabova i taverni. Uveče se ceo grad pretvara u neprekidnu žurku, pivo se toči u galonima, a ulicama cirkuliše gomila mladih turista. 

Restorani u Skiatosu su brojni. Taverne s pogledom na zaliv ka zapadu su u principu skuplje, kao i kafei u staroj luci. Glavni specijaliteti su horiatiki, muzgavci na žaru, dagnje, ali i pečena jagnjetina i sveža riba.


Kako stići na Skiatos

Do Skiatosa se dolazi trajektom ili gliserom iz Volosa ili Agios Konstantinosa. Vožnja trajektom od Volosa do Skiatosa traje dva i po sata i košta 15 eura u jednom pravcu, dok gliseri kompanije Hellenic Seaways voze za sat i po, a karta je oko 25 eura u jednom pravcu.

Ostrvo ima i međunarodni aerodrom. Imajte u vidu da je pista na Skiatosu vrlo kratka, tako da je sletanje više nego uzbudljivo. Postoje linije od Soluna i sa severa sa ostrva Evia.


Prevoz na Skiatosu

Putevi na ostrvu su generalno uski i krivudavi, tako da treba biti vrlo oprezan. Taksi nije jeftin, ali je sreća što je ostrvo dugo svega 12 km, s tim što će taksisti uvek dodatno naplatiti vožnju izvan glavnog puta. Taksi stanica se nalazi kod luke Skiatos. 

Autobusi koji kruže po ostrvu prolaze na svakih 20 minuta, čisti su, dobro održavani i u špicu sezone puni turista. Autobuski prevoz odlično funkcioniše (polasci su na svakih 15 minuta, sve do jedan sat posle ponoći), mada prolaze samo istočnom stranom, tako da preporučujemo iznajmljivanje automobila (od 30 evra) ili skutera (od 15 evra), s kojim ćete videti i nešto zabačenije plaže na zapadnom delu Skiatosa, koje podsećaju na predele iz tropskih krajeva.


Noćni život i provod na Skiatosu

Jedna od stvari koje iznenađuju turiste je da na ostrvu postoji samo jedan grad - Skiatos, u kom je ponuda tako velika da ga ne možete obići za 10 dana. Izdvojeni od centra, uz obalu su fenomenalni noćni klubovi, u staroj luci na ulasku u stari deo grada na stepenicama su raspoređeni kafići, u kojima mladi sede na podu ispruženi na jastucima. Grad Skiatos je načičkan tavernama, barovima i noćnim klubovima. Svuda je neprekidna gužva, saobraćaj i vreva, a zvuk motocikala regularno preseca kontinuirani disko ritam.

Uličice Skiatosa su simbol autentične Grčke plavo-bele kombinacije, mnogo cveća, romantično osvetljenih fasada i kaldrme od belosivog kamena.

Cene su iste kao i u priobalnom delu Grčke, postoje supermarketi diskontnog tipa. Kafa u barovima i na plažama je između 2 i 2,5 evra, sladoled 1,5-2,5 evra, dok odličan giros možete pojesti za 2,5 evra, a porciju lignji za 8. Malo skuplji su mlečni proizvodi i voće.


Plaže na Skiatosu

Jedna od najlepših plaža u Grčkoj, čuvena plaža Kukunaries, koja je proglašena i za jednu od najlepših pet plaža na svetu, nalazi se upravo na Skiatosu. Ova peščana plaža sa bujnom borovom šumom jedinstvena je po svojoj lepoti.


Južna obala Skiatosa

Južna obala Skiatosa se posebno ponosi svojim brojnim, lako dostupnim zlatnožutim peščanim plažama, tako da možete svaki dan uživati na drugoj. Predivne Megali Ammos, Achladies, Platania, Troulos, Agia Eleni, Krassas i Koukounaries važe za najlepše evropske plaže. 
Raznovrsnost sadržaja ovog mondenskog letovališta dočarava i plaža „Mala banana“ – druga na svetskom forumu nudista.

Dobro su zaklonjene od severnog vetra "meltemi" i uglavnom su pozicionirane u malim uvalama iznad kojih se uzdižu brda prekrivena borovom šumom. Ne morate ići daleko da biste našli peščanu uvalu - ima ih na sve strane (kao i turista) i do svih vodi asfaltiran put. 
U zaleđu nekih plaža podignuti su hoteli, dok se druge teže nalaze i na njima je manja gužva. Skoro svaka plaža može se pohvaliti dubokim peskom, plitkim morem i turističkim sadržajima.

Ksanemos
Ksanemos, jedna od nekadašnjih glavnih nudističkih plaža na ostrvu, nalazi se odmah iza aerodromske piste, u blizini grada Skiatosa - šta više jedan turista može da poželi? To je jedna od vetrovitijih plaža i malo je neugledna, sa manje peska, a više šljunka. Ne pruža ni neki naročiti prizor za fotografisanje, niti ima nekih sadržaja. Ali vrlo je popularna među onima koji odsedaju u glavnom gradu iako nije lako stići peške do nje, jer se nalazi sa druge strane strmog brda.

Megali Ammos
Još jedna plaža na pešačkoj distanci grada Skiatosa. Plaža je uska, ima pomešan pesak i šljunak i puna je ležaljki i suncobrana. I pre podne je gužva, ali prava vreva nastaje tek popodne. Od asfaltnog puta do plaže silazi se prilično strmom stazom, tako da je i to razlog što na njoj ima više mladih.

Vassilias
Uska šljunkovita i peščana plaža Vassilias ima samoubistveno strm prilaz. Na zapadnom kraju se proteže vrlo usko parče peska i stena, koje kao da je vertikalno zabodeno u more. Vassilias je odlično mesto za izbegavanje velike gužve, a u šumarku na pola puta do plaže skrivena je jedna odlična taverna. Istočna strana plaže, ona koja je bliža gradu Skiatosu, ima bolji pesak i jednu malu kantinu. Mogu se iznajmiti ležaljke, a dalje od vode ima i dosta prirodnog hlada u senci drveća. Kao i obližnja Megali Amos, Vassilias je smeštena u podnožju strmih brda koje je štite od severnih vetrova.

Achladies
Achladies je plaža koju nije lako naći, osim ukoliko niste stanar velikog i prilično ružnog hotela Espirides koji pokušava da monopolizuje ovaj deo obale. Do plaže se dolazi vrlo strmom stazom na istočnoj strani plaže ili kroz obližnje komplekse apartmana. Do plaže je moguće doći i kroz sam hotel, kao i betonskom stazom na kojoj se nalazi i jedna taverna. Sama plaža je duga i uska, ali pesak je fin i vrlo sitan, a voda plitka. Na zapadnom kraju plaže smešteno je nekoliko taverni, a okolo su maslinjaci i plantaže limuna. Plaža ima pogled na ostrvce Tsoungria, a na horizontu se po lepom vremenu mogu videti obale Skopelosa.

Tzaneries
Mala i uvek puna ljudi, Tzaneries predstavlja i prolaz do poluostrva Kalamaki. Plažom dominira ogromni hotelski kompleks Nostos čiji se apartmanski blokovi uzdižu ka obližnim brdima. Plaža nije mnogo široka, ali je pesak dobar. Postoji jedna mala taverna, a prirodnog hlada ima samo tu i tamo, jer je drveće retko. U blizini, zemljanom stazom od autobuske stanice nalazi se omanja i vrlo prijatna plaža Sklithri, sa malom tradicionalnom tavernom kakve je danas teško naći na Skiatosu.

Poluostrvo Kalamaki
Relativno veliko i borovima prekriveno poluostrvo Kalamaki nalazi se između naselja Tzanaries i Kolios. To je jedno od prvih delova ostrva na kojem su počele da niču vile početkom 1960-ih. Danas je jedno od najekskluzivnijih delova Skiatosa, sa luksuznim kućama i apartmanima. U ovom delu ostrva ima odličnih staza za šetnju kroz borovu šumu. Često se nailazi na lep pogled, naročito između mesta Tzanaries i Kanapitsa. Asfaltni put od autobuske stanice ide oko poluostrva, a peške se taj put može preći za sat vremena. Plaže su ovde male, a gužve retke. Ne treba propustiti najpoznatiju plažu Kanapitsa, kao ni manje plaže Koutsouri i Delfiniki.

Vromolimnos
Ova plaža poslednjih godina stiče popularnost, pre svega među mlađima i to najviše zahvaljujući velikom baru na plaži odakle se tokom celog dana pušta glasna muzika. Kad nema gužve, Vromolimnos je dobra plaža i za porodice s malom decom, jer je voda plitka i prozirna.

Kolios
Kolios je mali i atraktivan zaliv sa uskom plažom oštrog peska. Nekoliko stepenica uz brdo nalazi se mala simpatična taverna. Nekoliko desetina koraka dalje je novo apartmansko naselje, gde takođe ima nekoliko taverni.

Agia Paraskevi (Platanias)
Kroz prostranu dolinu Platanias tokom cele godine teče potok, tako da celo područje makar prividno dobija na svežini. Apartmani ovde niču kao pečurke i danas nema kraja tavernama, snek barovima i pabovima. Pesak je prijatan, ali je voda prilično duboka, tako da nije idealno mesto za porodice s malom decom.

Troulos
Velika peščana plaža Troulos može da se pohvali sa nekoliko pristojnih taverni i jednim malim hotelom na plaži. Do skoro je to bila skrivena plaža, a danas je sve popularnija, što se vidi i u ubrzanoj izgradnji u okolini.

Koukounaries
Kao što smo i ranije napomenuli, ova plaža se regularno nalazi na top listi 10 najboljih plaža na svetu, ali je mnogi svrstavaju i u prvih 5. To je čitav kilometar dug pojas peska u obliku polumeseca. Ipak, iako impresivna na prvi pogled, plaža je već oko 11 pre podne krcata turistima, sa nekoliko stotina suncobrana. Skuteri samo promiču, a vazduh je zasićen mirisom losiona za sunčanje.

Banana Beach (Krassas)
Između plaža Koukounaries i Agia Eleni nalazi se izuzetno popularna plaža Krassas, poznatija kao Banana Beach. Do plaže se stiže relativno dugom stazom, pa mnogi turisti do nje dolaze vodenim taksijem. Glavna plaža je duga i peščana, a voda je duboka. Nekoliko barova je ušuškano u borovini, a plaža vrvi od suncobrana i ležaljki za iznajmljivanje.

Agia Eleni
Zavučena plaža Agia Eleni nalazi se na zapadnom kraju ostrva, na kratkoj pešačkoj distanci od autobuske stanice pre parkinga u Koukounariesu. Voda je plitka, a plaža je dugo bila dovoljno skrivena da je postala nezvanični favorit među nudistima. U međuvremenu je postala previše popularna, pa su nudisti otišli na druga mesta. Plaža gleda ka zapadu i ima spektakularan zalazak sunca.


Severna obala Skiatosa

Izložena je severnim vetrovima, šira i manje pristupačna nego jug ostrva. Osim toga, ima znatno manje plaža i do svih se teže dolazi u odnosu na plaže na južnoj strani. Nedavno je sagrađen dobar put do plaže Megas Asselinos, ali do pojedinih plaža se i dalje može doći i samo peške ili čamcem. Ali isplati se, jer šuma je predivna, a okruženje manje komercijalizovano.

Mandraki
Nakon 40 minuta hoda od Koukounariesa, stiže se do guste šume poluostrva Mandraki koje ima tri lepe plaže - Kserkses, Elias i Agistri.

Megas Asselions
Plaža Megas Asselions je velika, divlja i vetrovita, ali i najpristupačnija na severnoj obali, jer je izgrađen nov put kroz šumu od plaže Troulos. Na plaži postoji ogromna taverna, a u blizini je i auto kamp. Vetar je vrlo jak, a talasi često veliki. Uglavnom ima peska, a manje šljunka i gotovo nimalo prirodnog hlada, tako da ne zaboravite suncobran. Iza rta, sa desne strane, nalazi se manja i zavučena nudistička plaža Mikri Asselinos.

Lalaria
Jedna od najlepših plaža na ostrvu, ali do nje se može doći samo čamcem. Poznata je po belom šljunku, tirkiznom moru i spektakularnim stenovitim formacijama.

Napiši komentar
70 Milena Jovanovic   29/10/2016
Ovo je najlepse ostrvo u Grckoj. Sigurno provereno odlicna destinacija.I ovog leta Skiathos!
71 Sanja Nikolov Beloica   29/10/2016
Ostrvo je prelepo, mirno,..... ma vredi svaki dinar tj. eu :) Samo jedna zamerka, ispravka ili sta vec na gore navedeno (citiracu): "Ksanemos, jedna od glavnih nudističkih plaža na ostrvu, ...." Mi smo bili 2010 i uopste nije bila glavna nudisticka, cak sta vise nije bilo uopste nudista, a nama su je predstavili kao plaza sa "dozivljajem" da ti avioni slecu tik iznad glave. Sljunkovita je - jedna od retkih na Skiatosu jer su tamo skoro sve pescane.
1409 Explo Caty   20/02/2018
Moze li neko da kaze kakve su cene na ovom ostrvu? Cula sam da je dosta skuplje od drugih ostrva pa ako moze neko ko je bio da mi odgovori. Pozdrav :)


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu