Saveti i upozorenja grčkog advokata Dimitrisa Billisa pri kupovini nekretnine u Grčkoj
23/04/2017 Tekst ažuriran 12/04/2019 Iskustva 3


Sudeći po velikom broju pitanja koje dobijamo u vezi sa preporukom grčkog advokata i agencija za nekretnine, izgleda da interesovanje državljana Srbije za kupovinom stana ili kuće u Grčkoj i dalje ne jenjava. 

Tržište nekretnina u ovoj zemlji poslednjih godina beleži pad cena, a na to je uticala i ekonomska kriza kroz koju zemlja prolazi. Osim Srba, stanove i apartmane u grčkim letovalištima masovno kupuju i Rusi, Bugari, Kinezi, a od prošle godine primećen je čak i rast kupaca iz Turske.

Da bismo našim ljudima pomogli da ceo proces kupovine prođu sigurno i bez rizika, u ovom i sledećih nekoliko tekstova razgovaraćemo sa agencijama koje se bave pronalaženjem nekretnina na grčkom tržištu, advokatima, kao i našim građanima koji su već postali ponosni vlasnici stana na grčkom moru.  


G. Dimitris Billis je advokat iz Soluna koji govori srpski jezik i koji već pomagao kupcima iz Srbije tokom procesa kupovine. Razgovarali smo sa njim i pokušali da saznamo na šta kupci treba da obrate pažnju i budu posebno oprezni.

Vidimo da odlično govorite i razumete srpski jezik. Gde ste imali priliku da ga naučite?

Srpski jezik sam imao priliku da naučim u Institutu za Balkanske jezike u Solunu. Položio sam ispit i dobio diplomu B2 beogradskog Filološkog fakulteta, a takođe sam završio i letnji kurs srpskog kao stranog jezika na ovom fakultetu. Izuzev srpskog govorim engleski i nemački jezik.


Vašu advokatsku kancelariju Billis preporučuje i Srpski konzulat u Solunu. Objasnite nam šta to tačno znači?

Srpski konzul u Solunu, g. Siniša Pavić, je pre nekoliko godina preuzeo inicijativu i upoznao advokate iz Soluna koji govore srpski jezik. Posle provere nekim advokatima je ukazano poverenje i čast mi je da potvrdim da sam i ja jedan od grčkih advokata koji se preporučuju Srbima od strane Srpskog konzulata u Solunu.


Znamo šta znači angažovanje advokata pri kupovini stana, ali kažite nam na koji način konkretno pomažete kupcima iz Srbije kada odluče da kupe stan u Grčkoj?

Kada me kupac iz Srbije angažuje pri kupovini stana, ostvarujem i štitim njegove interese od prvog pa do poslednjeg koraka u kupovini. To znači da ga savetujem, da proveravam legalno stanje stana pre bilo kog davanja avansa, posle provere mu otvaram Poreski grčki broj - takozvani AFM (srpski PIB), zatim uz koordinaciju sa notarom spremam i ulažem za kupca poresku prijavu, plaćam porez na kupoprodaju, vadim overenu poresku prijavu, spremam sa notarom kupoprodajni ugovor i takođe vršim uslugu tumača-prevodioca tokom potpisivanja ugovora tako da kupac ne mora posebno da plaća uslugu prevođenja.

Osim toga pripremam ugovor preveden na srpskom jeziku, vršim uknjižbu nekretnine kod nadležnog katastra i prijavljujem na ime kupca kupoprodaju na poreskom sajtu Grčke (E 9 obrazac). To je kompletna usluga prema klijentima iz Srbije koja zavisno od želje i potrebe klijenta može da obuhvati i manje zahteve po naravno nižoj ceni.


Iz godine u godinu sve veći broj građana Srbije je zainteresovan za kupovinu nekretnine u Grčkoj. Šta mislite zašto je to tako?

Mislim da je to prvenstveno zbog toga što se sa jedne strane Srbi osećaju u Grčkoj kao kod kuće. Sa druge strane u Grčku se stiže relativno brzo, put je dobar i biće još bolji kada uskoro bude završen ceo takozvani Koridor 10. 
Osim kupovine za lično korišćenje, Srbi već kupuju stanove u Grčkoj koje žele da izdaju turistima iz Srbije i uopšte turistima ostalih susednih zemalja.


Kada kupe stan u nekom od letovališta Grčke, naši građani i dalje imaju pravo da u Grčkoj borave 6 meseci godišnje tj. najviše 90 dana vezano. Da li možda postoji mogućnost da se to produži?

Nažalost za sada ne postoji mogućnost da se ovaj rok produži. Samo u slučaju da neko kupuje nekretninu čija vrednost je minimum 250.000 evra, onda kupac može da uloži molbu za dozvolu boravka u Grčkoj na pet godina. Postoji mogućnost dozvole boravka u Grčkoj na dve godine, koja može posle da se produži, ali je potrebno da kupac položi depozit na grčki bankarski račun u visini od 48.000 evra.


Imate li neki savet za buduće kupce? Na šta treba posebno da obrate pažnju i o čemu da vode računa kada kupuju stan u stranoj zemlji kao što je Grčka?

Meni lično je veoma drago da Srbi kupuju u Grčkoj iz više razloga. Naročito mi je drago kad Srbi dolaze i uživaju u Grčkoj van sezone, kada je mirno i najbolje se oseća prirodna lepote zemlje!

Nekada me kupci iz Srbije angažuju tek nakon kupovine stana, kada se tokom provere ustanovi da nažalost nešto nije u redu sa nekretninom. 
Zato bih savetovao kupce iz Srbije sledeće: da ne kupuju stan pre prethodne provere i da ne žure. Treba da vode računa o tome da pojedini preprodavci stanova (koji nisu legalne agencije) ubrzavaju kupce da potpišu kupoprodajni ugovor u roku od nedelju ili 15 dana, po principu ''dođi-kupi-izvolite sledeći''.

Tada se kupcima pre potpisa ugovora sakriva činjenica o nekom nedostatku nekretnine, a to se saznaje tek kasnije kada više ništa ne može da se promeni i ispravi po tom pitanju. Ja lično proveram svu papirologiju stana pre kupoprodaje, kako onu iz katastra tako i onu povezanu sa dozvolom izgradnje stana ili kuće. Ali za to treba vremena. 

Takođe i prodavcu treba vremena da spremi svu neophodnu papirologiju kako treba. Zbog toga ne treba žuriti i očekivati da se kupoprodaja realizuje u roku od samo par dana. Po meni je bolje da se ide sigurnim koracima, jer je u pitanju ozbiljno ulaganje i nečija cela životna štednja i zbog toga sve mora da se uradi na način siguran za kupca.


Recite nam za kraj koliko je pametno investirati u kupovinu nekretnine u Grčkoj i kakva je situacija sa godišnjim porezima? Da li su oni ekstremno visoki kao što neki pretpostavljaju?

Dragim Srbima bih napomenuo da je ulaganje u kupovinu nekretnine na moru uvek dobra investicija, jer stan kraj mora uvek drži svoju vrednost!

Takođe kupci iz Srbije treba da znaju da kao građani iz inostranstva imaju poresku olakšicu i plaćaju samo vanredni porez svojine nekretnine, takozvani porez ENFIA preko obrasca E 9, a ne plaćaju paušalni porez svojine preko obrasca E 1, koji plaćaju ostali stanovnici Grčke.

Porezi na godišnjem nivou nisu veliki i iznose najčešće 3-4 evra po kvadratnom metru stana.


Želim dragim prijateljima iz Srbije uspešnu kupovinu i uživanje u svom stanu pored mora u svako doba godine!


Kontakt

Advokatske Usluge Dimitris Billis
Broj registracije Advokatske Komore Soluna 6960
Adresa: M. Botsari 43 Neapoli, Thessaloniki

Email: [email protected]
Broj telefona: +30 697 4435822

Facebook profil
Facebook stranica
Website

Napiši komentar
2093 Mira St.   03/01/2019
Pošto ni moj suprug ni ja nismo baš potpuni “idioti“ u kupovini i prodaji nekretnina, naš savet za sve vas koji želite da kupite stan ili kuću i Grkoj je --- angažujte SVOG ADVOKATA koji će se baviti proverom dokumentacije a ne agencijskog (gurnuće probleme pod tepih). Izdvojte malo više novca ( oko 400 eura više) za advokata Dimitrisa Billisa koji tečno piše i govori Srpski jezik, vrlo je temeljan, u našem slučaju je pre potpisivanja prvog ugovor četri puta išao do katastra i proverio je tok dokumentacije od prvog vlasnika parcele koji datira još posle drugog svetskog rata, tačno mi je rekao koliko (sada već bivši) vlasnik stana duguje za struju, vodu i porez, prevodio je kod notara za mene i supruga, kod svog grafičkog inženjera je proverio i našu tj. vlasnikovu ispravku projekta, aktivno je učestvovao u sastavljanju ugovora ( notar ga sastavlja i piše), sve ostalo je posle i prvog i drugog -- glavnog Ugovora odradio: preknjižavanje, prijava poreza na prenos apsolutnih prava, prijava poreza na imovinu, prebacivanje struje, vode i svega što prati nektretninu. Uz vrlo malu nadoknadu će se i u budućnosti brinuti o našim obavezama prema svima da ne kasnimo sa plaćanjem. U svakom slučaju pohvale za našeg advokata Dimitrisa Bilisa.
3047 Darijan Gajic   17/02/2020
Postovana gospodo, za gospodina Billisa, njegov rad, tacnost, odgovornost i pristup poslu mogu samo da pisem sa recima pohvale.U petodnevnom izletu oktobra 2018. godine smo moja supruga i ja pronasli stan koji nam se i vise nego svideo. Naravno nismo imali puno vremena pa smo u putu prema vlasnicima stana u nameri da platimo avans telefonski kontaktirali advokata za kojeg smo slucajno prethodno saznali citajuci jedan clanak iz srpskih dnevnih novina . Advokat je po pisanju tih novina trebao da govori srpski i novine su prenosile njegove savete vezane za kupovinu nekretnina u Grckoj.Tako je i bilo. Gospodin Billis je odlicno govorio srpski i u tom telefonskom pozivu pokusao je da nas upozori na riziko u vezi placanja avansa bez prethodne provere, sto se kasnije pokazalo kao jako bitno.Par nedelja posle dogovora sa vlasnicima i placanja avansa nismo ni slutili koliko ce se sve zakomplikovati i oduziti.Vlasnici su precutali da su imali vece dugove u toj drzavi i da je stan bio pod hipotekom sto je gospodin Billis brzo otkrio.Nas san o stanu na moru u prelepoj Kaliteji je poceo da se gasi i bio bi sigurno ugasen da nismo imali advokata kakav je bio ovaj gospodin.Trebalo bi vise stranica pisanja da opisem napore gospodina Billisa da se dodje do resenja u cemu je posle godinu dana uspeo.Radio je posao mog advokata i ujedno i poslove sto je trebao da radi advokat od prodavca iako nije bio unajmljen od njegove strane.O svakom potezu koji je povukao redovno me je obavestavao i trazio moje misljenje. I zamislite gospodo mi smo kupili taj stan,uredno prepisan na nas a da advokatske usluge nisu iznosile ni cent vise nego sto je dogovoreno u onom prvom telefonskom razgovoru.Taj covek je vise od jednog advokata i usput je veliki prijatelj Srba.Jos uvek smo u stalnom kontaktu sa njim i siguran sam da necete pogresiti u izboru ako se odlucite za gospodina Billisa.
4737 Dragana Mitić   29/08/2022
Sve preporuke za Gospodina Dimitrisa Billisa. U svakom momentu je spreman da pomogne i da da pravni savet i sve što je u njegovoj mogućnosti. Izuzetno sposoban i predusretljiv Gospodin. Sve pohvale.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu