Saveti i upozorenja
02/03/2016 Tekst ažuriran 05/02/2017 Iskustva 0

Šumski požari

Šumski požari su u nekim delovima Grčke relativno česti za vreme vrelih i suvih leta. Posetioci treba da budu svesni da visoke temperature u letnjim mesecima (jun-avgust) mogu da izazovu šumske požare, koji mogu da dovedu do ozbiljnog zagađenja i pojave letećeg pepela. Molimo Vas da povedete računa kada posećujete šumske oblasti ili se vozite kroz njih; pobrinite se da opušci budu dobro ugašeni i pažljivo bačeni, ne palite roštilj i ne ostavljajte bilo kakvo đubre za sobom, naročito ne prazne boce.
 
Krajem avgusta 2007, vrlo visoke temperature i jaki vetrovi u Grčkoj doveli su do velikog širenja i ozbiljnih šumskih požara, uglavnom na Peloponezu (južnom delu Grčkog kopna), Atici (oblasti oko Atine) i ostrvu Evija (severno od Atine), Halkidikiju i nekim drugim delovima Grčke. 64 osobe su poginule u požarima.
   
Putnici treba da održavaju visoke standarde ponašanja u javnosti kada su u Grčkoj. Nepristojno ponašanje, uključujući skidanje odeće na javnom mestu, ne toleriše se. Policija je jasno stavila do znanja da neće oklevati da uhapsi one koji to ne poštuju. Grčka policija neće prihvatiti nasilno ili nepristojno ponašanje, posebno kada je prisutna i konzumacija alkohola. Grčki sudovi imaju visoke novčane kazne i kazne zatvora za osobe koje se nepristojno ponašaju.
 
Ne bi trebalo da dođete u dodir sa bilo kojom vrstom droga, ne donosite drogu – uključujući drogu „C klase“. Posedovanje čak i male količine može da dovede do dugih kazni zatvora.
Ne bi trebalo da kupujete bilo kakvo oružje dok ste na odmoru, ovo obuhvata i male predmete kao što su boksevi ili noževi sa oštricom dužine od 10 cm i više.
 

Putovanje sa decom 

Samohrani roditelji i druge odrasle osobe koje same putuju sa decom treba da budu svesni da neke zemlje zahtevaju dokumentovani dokaz roditeljskog dopuštenja pre nego što dozvole da sam roditelj sa detetom uđe u zemlju ili u nekim slučajevima, pre nego što dozvole da dete napusti zemlju.
 

Hrana i voda

Grčki prehrambeni proizvodi su poznati širom sveta po svom odličnom kvalitetu. Posetioci treba uvek da budu oprezni sa vodom u udaljenim oblastima i na većini ostrva (naročito na Kikladima). Voda sa česme u Atini i većim gradovima Grčke je pijaća, međutim ispijanje inficirane vode može ponekad dovesti do stomačnih problema ili dijareje, ali ništa ozbiljnije. U svakom slučaju preporučuje se kupovina flaširane vode.
 

Vrućina

Najveći zdravstveni problem u Grčkoj nastaje zbog vrućine, naročito tokom perioda između juna i septembra.
Da bi izbegli dehidrataciju, uvek je bolje da naterate sebe da pijete vodu čak i ako ne osećate žeđ i da uvek sa sobom nosite flašicu sa vodom. Setite se da posolite hranu pošto vrućina dovodi do znojenja što vodi gubitku soli i minerala iz organizma. Mnogo ozbiljnih problema je povezano sa vrućinom: opekotine od sunca, osip po koži praćen svrabom, a prouzrokovan intenzivnom transpiracijom,  iscrpljenost od vrućine, gljivične infekcije ili toplotni udar. 

Da bi se izbegla ova vrsta problema treba se često tuširati, dobro osušiti kožu, izbegavati ekstremne fizičke aktivnosti, nositi laku odeću i obavezno šešir ili kačket (kapu) i izbegavati preterano konzumiranje alkohola. Izbegavajte direktan kontakt sa suncem između 12:00 i 17:00 i uvek nosite kvalitetne naočare za sunce.
 

Novac i kreditne kartice

Najbolje je ne nositi više novca nego što Vam je potrebno za narednih nekoliko dana, što podrazumeva da ćete osmisliti svoje verovatne potrebe kada god razmenjujete putničke čekove ili podižete novac.
Dobra ideja je ostaviti sa strane malu količinu gotovog novca, npr 100 €, kao rezervu u slučaju opasnosti.
 
Velika prednost kreditnih kartica je ta što Vam dozvoljavaju da platite krupne stavke bez da unaokolo nosite veliki svežanj novčanica. Kreditne kartice se primaju u Grčkoj gotovo svuda. Mogu se koristiti da se plati širok dijapazon dobara i usluga kao što je ručak (u boljim restoranima) i smeštaj, iznajmljivanje automobila ili suveniri.
 
Osnovne vrste kreditnih kartica su MasterCard, Visa, Maestro i Eurocard, i sve su prihvaćene u Grčkoj. One mogu biti korišćene kao keš kartice da se podigne gotov novac iz bankomata ili filijala grčkih banaka na isti način na koji se to radi kod kuće. Dnevna ograničenja u podizanju novca određuje odgovarajuća banka. Akontacije se daju samo u lokalnoj valuti EURO. Kreditne kartice se mogu koristiti i za plaćanje smeštaja u svim boljim hotelima.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu