Sarti u maju - i nije tako loše... Javorka Filipovic
21/06/2016 Tekst ažuriran 28/03/2023 Iskustva 0

Kad god smo letovali ili putovali van zemlje bilo je to u najtoplijim letnjim mesecima kad su i gužve najveće. A onda, nagrada koju sam dobila u konkursu jedne agencije, preokrenula je naše planove i rešili smo da je ipak iskoristimo i otputujemo u maju.

 

Naše odredište, već dugo planirano, bio je Sarti na Sitoniji. Budite se s pogledom na Atos, udišete mediteranske mirise, šetate dugim peščanim plažama, verete se po brdima, slikate sve što ugledate, krstarite brodom oko Atosa, uživate u prvim slatkim lubenicama i naravno- grčkoj hrani :) Odmor u maju, ako ne računamo promenljivo vreme i hladnu vodu, ima svojih prednosti, jer nigde nema gužvi na koje nailazimo u sezoni. Granica se brzo prelazi, u autobusu prijatno i tiho društvo, svi su nekako opušteni i spremni da svojih 10 dana provedu što bolje i sa što manje nerviranja. Ni česte pauze, jer treba poštovati satnicu dolaska u mesto, nisu nam teško pale. Taman da protegnemo noge, popijemo neko piće ili obavimo druge potrebe.
 

A kad zakoračimo u GR, onda vadim foto-aparat i kreće slikanje svega što vidim. Ovog puta, kao nikada pre, imam fotografija više nego iz Pariza ili Rima :) Puno cveća na svakom koraku, mirisno i raznobojno, ukrašava dvorišta, terase i puteve kraj kojih prolazite. Džinovske muškatle, neodoljive bugenvilije ili raskošni oleanderi- sve vas mami da ih ovekovečite. I tako šetam ja Sartijem i okolinom, naizmenično vadim mobilni, pa foto-aparat i samo škljocam, i ne stignem da se divim toj lepoti. Zato sada na miru gledam fotografije i uživam :)


I kad se tako nadišete mirisa i nagledate cvetnog šarenila, onda krenete do mora i vreme je za plažu. Nakon 2 dana kiše, pa vetra i oblačnog vremena, grane sunce i odmah se svlači topla garderoba i kreće da oblači ono što priliči odmoru na moru.


Sarti ima divno šetalište kraj mora, uredjeno i dugo oko 2 km, i dok šetate možete odabrati plažu ili beach bar gde ćete u hladu suncobrana, i na ležaljkama, popiti piće i uživati ceo dan. Maj je početak sezone i trebalo je, nakon kiše, 1-2 dana da se suncobrani opreme trskom i palmom, iznesu ležaljke i prorade plaže. A kad sunce sine, otopli dovoljno da se rashladite u moru, onda kreće pravi odmor. Mi smo imali 7 takvih dana, za nas dovoljno, bez mnogo trčanja od plaže do smeštaja jer smo samo pre podne izlazili na plažu,popodne smo koristili za obilaske okolinih uvala, vidikovaca i šetnju. Jedan potpuno opšten i relaksirajući odmor na koji nismo navikli, ali nam se svideo. Kući smo se vratili baš odmorni :)


Sam Sarti je mesto koje svojim sadržajima: plažama u mestu, čistim morem, lepim okolnim plažama i uvala, dobro snabdevenim marketima, raznovrsnim restoranima, dečjim igralištem i čistim i uredjenim ulicama vredi posetiti. Izleti se uvek mogu organizovati ako ste motorizovani, ili ih uplatiti u agenciji, tek da malo razbijete svakodnevnu monotoniju, a opet upoznate i saznate nešto novo. Mi smo se ove godine odlučili za krstarenje oko Atosa; videli smo 8 svetogorskih manastira iz daljine, boravili na ostrvu Amuljani i proveli jedan dan na talasima :) Sarti je mesto koje mnoge naše turiste vraća iznova tamo, možda ni to nije loše, ali Grčka ima toliko dobrih mesta za odmor da je šteta ne proći i drugim delovima i kupati se i na drugim plažama :)


Mi volimo da putujemo, volimo da otkrivamo nove lepote, i za ovu posetu Sartiju trudili smo se da što više vidimo i zabeležimo. Od nas ima sve preporuke da treba otići i videti čarobnu Sitoniju punu zelenila i maslinjaka, kupati se u čistom moru i gledati na Atos i Svetu goru. Osećaj da ste tako blizu svetogorskih manastira, pa i Hilandara koji nismo videli, ispunjava vas posebnim mirom i blaženstvom :) Svi restorani imaju svoje delove uz plažu i dok jedete, posmatrate Atos, čujete šum mora a vetar vas rashladjuje kao i hladno pivo koje sam pila i ja koja ga kod nas ne okušam :)


U starom delu Sartija je trg koji je raskrsnica puteva ka ulicama koje vode naviše i ka crkvi. Još jedan pogled na plavetnilo mora i belinu peska- da zapamtimo i ne zaboravimo Sarti i Sitoniju :)


Preporuke za najlepše plaže blizu Sartija koje možete posetiti

 

Javorka Filipovic

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu