Predlozi za jednodnevne izlete iz Soluna
01/01/2023 Tekst ažuriran 14/11/2023 Iskustva 0

Solun je drugi po važnosti grad Grčke, odmah posle Atine. Takođe je destinacija koju posećuju porodice i parovi koji u ovaj grad dolaze na vikende ili ostaju u njemu više dana. I jedni i drugi svakako žele da posete najvažnije znamenitosti i simbole Soluna po kojima je poznat. 


Ukoliko posećujete Solun na kratko pročitajte naš tekst Šta posetiti u Solunu za jedan dan.

Međutim ako planirate boravak od nekoliko dana, predlažemo vam da iskoristite priliku i posetite neke od lepih i zanimljivih mesta koja se ne nalaze predaleko od Soluna.


Jednodnevni izlet iz Soluna do Meteora

Jedna od najboljih mogućnosti za jednodnevni izlet iz Soluna je da posetite oblast oko Kalambake kao i impozantne manastire Meteora.
 

Moći ćete da posetite nekoliko manastira u kompleksu, uključujući manastir Varlaam ili impozantni manastir Svete Trojice, koji se nalazi na vrhu stenovite litice, visoke preko 400 metara.
Imajte na umu da će tokom posete manastirima biti neophodno da pešačite i penjete se do nekih od njih, pa ne zaboravite da ponesete udobnu obuću i adekvatnu odeću za ulazak u manastire.



Nakon posete Meteorima i uživanju u prelepoj okolini, svratite na ručak u neku od tradicionalnih taverni u okolini Kalambake.


Iako nezaboravan i veoma lep, za nekoga izlet na Meteore može biti naporan i dug, jer vožnja kolima od Soluna do Meteora u jednom pravcu traje nešto manje od 3 sata. Zato nije loše da na izlet krenete ujutru ranije. Razmislite takođe o noćenju u mestu Kalambaka ili u povratku u nekom od mesta Olimpske regije: Platamon, Leptokarija ili Nei Pori.


Pročitajte tekst Manastiri Meteora (Meteori) da biste znali šta vas na izletu očekuje.


Jednodnevni izlet iz Soluna do termalnih kupatila Loutra Pozar

Ako tražite još jedno veoma lepo iskustvo, do kog je potrebna kraća vožnja, Terme Pozar ili Loutra Pozar su odličan alternativni jednodnevni izlet iz Soluna. U stvari, Lutra Pozar je udaljena oko sat i po vožnje od grada.


Ovaj izlet je idealan za bilo koje doba godine i za opuštanje u prirodno zagrejanoj vodi iz toplih izvora i lekovitoj vodi ovih termalnih kupatila, sa impozantnim pogledom na planinu Voras.


Prema različitim studijama, izvori imaju lekovita svojstva. Na nadmorskoj visini od 360 do 390 metara, na padinama Vorasa (Kajmakčalana) hiljadama godina unazad, voda prodire duboko u tlo, zagreva se na 37 stepeni i sliva sa planine obogaćena mineralima. Banju posećuje svakodnevno stotine posetilaca tražeći olakšanje od artritisa, problema sa cirkulacijom i disajnim putevima, dermatološkim oboljenjima i ginekološkim bolestima.


 

Osim prirodnih vodopada, Loutra Pozar ima nekoliko bazena na otvorenom, a šetajući ćete naići na mnogo prelepih pejzaža.


Dobra ideja je iskombinovati ovaj izlet sa posetom lokalnim selima, kao i posetom poznatom gradu Edesi, prvom glavnom gradu drevnog kraljevstva Makedonije. Edesa je takođe dom najlepših vodopada na Balkanu.


Još informacija o ovoj lepoj banji u Grčkoj pogledajte u tekstu Loutra Pozar termalna banja u Grčkoj sa vodopadima, bazenima, pećinama


Jednodnevni izlet iz Soluna do planine Olimp

Da li biste voleli da otputujete u prošlost i istražite istoriju i mitologiju Grčke? Da upoznate mesto gde je nekada živelo dvanaest drevnih bogova grčkog Panteona, čuvenu planinu Olimp?

Od Soluna do Olimpa trebaće vam samo sat i po vremena vožnje. Bilo bi dobro da prvo posetite arheološki park Dion u kom se nalazi antičko pozorište Dion, gde se danas održava čuveni Olimp festival. 


Takođe možete posetiti Dionov muzej, gde su sada izložene mnoge statue drevnog grada. Pored muzeja, nemojte preskočiti posetu takozvanoj Dionisovoj kući i njenim bogatim mozaicima.


Kada završite posetu arheološkom parku, u nastavku vožnje istražite impozantne padine planine Olimp. Postoji i nekoliko tradicionalnih sela koja možete posetiti pre nego što odlučite da se vratite u Solun.


Jednodnevna poseta Uranopolisu i Svetoj Gori na Halkidikiju

Halkidiki je prelepa oblast u Grčkoj, poznata po lepim plažama i blizini verskog kompleksa Svete Gore, najvažnijeg manastirskog kompleksa u Grčkoj.

Iz Soluna za Uranopolis čija je razdaljina 125 km (oko 2 sata vožnje) možete krenuti svojim automobilom, a zatim se pridružiti organizovanoj turi koja vodi turiste na krstarenja oko Svete Gore. Na Svetoj Gori se nalazi Hilandar, srpski pravoslavni muški manastir, jedan od najznačajnijih duhovnih i kulturnih središta srpskog naroda.


Pošto verski kompleks na Svetoj Gori mogu da posete samo muškarci (i to samo uz posebnu dozvolu) krstarenje pruža jedinstvenu mogućnost da sa mora vidite delove nekih manastira koji se nalaze na poluostrvu.


Neki od verskih objekata koje možete videti sa mora su sveti manastir Dohejariju, sveti manastir Agios Pantelejmonas i glavna luka planine Atos, koja se veličanstveno uzdiže na više od 2.000 metara iznad nivoa mora.

Poseta Svetoj Gori i krstarenje u okolini leti obično uključuje i posetu ostrvu Amulijani, gde možete plivati i uživati u predivnom tirkizno-plavom toplom moru.


Jednodnevni izlet iz Soluna - otkrivanje starogrčkog kraljevstva Makedonije

Ako želite da odete na jednodnevni izlet ne mnogo daleko od Soluna, onda je poseta drevnoj grčkoj Kraljevini Makedoniji savršen izbor. Krenite ujutru rano ka gradu Pela koji je od Soluna udaljen oko 45 minuta.


Kada stignete u grad, odvojite malo vremena za posetu lokalnom muzeju i arheološkom nalazištu Pela, gde se nalaze zapanjujući mozaici i predmeti iz različitih perioda. Grad Pela je u istoriji poznat kao rodno mesto Aleksandra Velikog.


Ovom izletu možete dodati i posetu Vergini, gradiću udaljenom 80 km od Soluna. U Vergini posetite Muzej kraljevskih grobnica Aigai i arheološka nalazišta na kojima su izložene iskopine i predmeti koji pripadaju veličanstvenoj grčkoj Kraljevini Makedoniji.
 

Zapamtite da je Vergina dom jedne od najvažnijih pivara u Grčkoj, pa možete svratiti i na degustaciju lokalnog piva. Vergina je novija pivara nastala 1996. godine. Ova pivara je poznata i po kraft pivu, a grčko kraft pivo je napravljeno od 100% domaćih sastojaka.


Jednodnevni izlet iz Soluna do jezera Kerkini

Ako pretpostavimo da poseta poznatim turističkim letovalištima blizu Soluna nije ono što želite, možda bi vam se dopalo da istražite veličanstvenu prirodu jezera Kerkini i njegovu populaciju flamingosa.


Jezero Kerkini je jedna od najstarijih migratornih stanica za ptice u Grčkoj i predstavlja idealno odredište za one turiste koji uživaju u kontaktu sa prirodom. Jezero i njegova brana jedno su od deset najistaknutijih močvarnih staništa u Grčkoj.

Kerkini se nalazi u dolini Seresa (Sera), u blizini planine Beles. Udaljenost Solun - Kerkini je 117 km ili nepunih sat i po vožnje u jednom smeru.


U ovom prirodnom području živi preko 300 različitih vrsta ptica i retkih životinja, uključujući flamingose i bizone koji tu šetaju. 


Poseta jezeru takođe može uključiti i uzbudljivo putovanje brodićem, idealno za malu decu i posmatranje bogatog staništa ovog područja. Ostale aktivnosti uključuju jahanje konja pored jezera i posetu farmi gde možete provesti neko vreme sa impresivnim bizonima.

 

Jednodnevni izlet iz Soluna do grada Kastoria (Kastorja, Kostur)

Kastoria je prelep gradić smešten na obali istoimenog jezera u severozapadnom delu Grčke. Od Soluna je udaljen 190 km (oko 2 sata vožnje kolima). Grad je poznat po svojoj bogatoj istoriji, tradiciji i arhitekturi. 


Neki od nezaobilaznih lokaliteta ovde uključuju jezero Kastoria (Orestiada) gde možete uživati u opuštajućoj šetnji duž obale ili vožnji čamcem. Grad je takođe poznat po svojim lepim crkvama i manastirima, od kojih se izdvajaju crkva Svetog Nikole i manastir Panagia Mavriotissa. Takođe, posetite arheološki muzej grada kako biste saznali više o njegovoj bogatoj prošlosti.



Šetnja starim gradom otkriva tradicionalne kuće u autentičnom ambijentu sa prelepim drvenim balkonima i uskim kaldrmama. Kastoria je takođe poznata po proizvodnji krzna, pa možete posetiti i muzej posvećene ovoj industriji.

Restorani nude tradicionalna grčka jela, a specijaliteti od sveže ribe su posebno popularni.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu