Poseta pećini Melisani na Kefaloniji
17/04/2017 Tekst ažuriran 05/02/2023 Iskustva 0


Melisani je neverovatna prirodna pećina i podzemno jezero na ostrvu Kefalonija u Grčkoj. Podzemno jezero je čudesno i predstavlja posetiocima jedan potpuno novi svet Kefalonije. Nalazi se na istočnoj obali u Karavomilosu, oko 2 km od grada Sami i 10 km od grada Argostoli.


Kod mesta Katavotres uliva se morska voda koja nestaje u pukotinama priobalnog dela. Međutim, voda zapravo otiče podzemnim kanalima i izbija u malom jezeru u pećini Melisani na drugom kraju ostrva. To je otkriveno kada su naučnici u Katavotres sipali odgovarajuću crvenu tečnost koja se pojavila tek posle 14 dana u Melisaniju. Jezero je, prema predanju, dobilo ime po nimfi Melisani, koja se u njemu udavila zbog neuzvraćene ljubavi prema bogu Panu.


Cena karte za pećinu Melisani: do mesta gde se nalazi ulaz u pećinu možete doći kolima, a zatim ćete na ulazu platiti kartu koja iznosi 8 EUR za odrasle i 4 EUR za decu od 6-18 godina i besplatna je za decu ispod 6 godina. Kada se spustite stepenicama do jezera, čekaju vas čamci kojim ćete polako kružiti po vodi oko 15-ak minuta.


Melisani pećina je prvi put otkrivena 1951. god., a otvorena je za javnost tek 1963. Voda u jezeru je slana, a čine je mešavina morske vode i slatke vode. Oko 500 m je udaljena od mora, a nivo vode je za metar viši od nivoa mora.


Pećina ima oblik slova B, odnosno dve sale koje su razdvojene ostrvom u centru. Na njenom vrhu je sagrađen balkon sa koga se pruža predivan pogled. Pećina je dugačka 160 m, široka 40m, a voda u jezeru koja je neverovatno hladna, dostiže dubinu od 39 metara. Kada sunce prodre u pećinu u podne, voda dobija tirkizno plavu boju. Pećinu je najbolje posetiti u popodnevnim satima (oko 12h), jer je tada refleksija boja najlepša.



Prva sala ima veliki ovalni otvor na površini gde sunčeva svetlost probija unutra, a druga je ogromna pećina sa lučnim krovom i brojnim stalaktitima i stalagmitima. Najbolje vreme za posetu ovog fenomenalnog mesta je tokom svetlog i sunčanog dana, a obilazak se obavlja čamcima.


Kroz otvor pećine prodire svetlost koja se reflektuje na površinu vode, stvarajući gotovo fluorescentne nijanse zelene i plave boje (tačnije, tirkizno-smaragdne). Igra svetlosti na vodi zapravo doprinosi još većoj atrakciji ovog nesvakidašnjeg prizora, a kažu da su boje još lepše u suton.


Pećina je veoma stara i prilikom istraživanja pronađene su mnogobrojne figure koje datiraju iz 3. i 4. veka pre nove ere. Melisani pećina se često naziva i “pećina nimfi”, a naziv je dobila upravo po jednoj – nimfi Melisanti.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!
Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu