Poseta prelepoj Atini u februaru... Aleksandra B.
07/03/2017 Tekst ažuriran 26/12/2017 Iskustva 1

Mnogi turisti iz naše zemlje Grčku vezuju za odmor i letovanje, ali je činjenica da ova prelepa zemlja ima onaj kutak koji je naročito interesantan i u neko drugo doba godine. 

Kada mi se ukazala prilika da posetim Atinu u februaru, priznajem da sam donekle bila skeptična, jer je kod nas tada još uvek zima. Ali sama pomisao da mogu da uživam u gradu koji najviše volim, a odmah posle svog rodnog, uticala je na to da se ipak „odvažim“ i pokušam da upoznam prestonicu drage nam i bratske zemlje u zimskom periodu. 

Približavajući se gradu boginje Atine, uživala sam u pogledu i rečima pilota da nas očekuje sunčano vreme... Sunčano u februaru... Sve je obećavalo dobar provod. A uz to, naši domaćini su bili voljni da nam zaista otkriju sve čari ovog grada i to na najlepši mogući način. 

Šta videti u Atini?

Možda je bolje pitanje odakle početi sa upoznavanjem ovog grada? Da li od čuvenog Monastirakija, u koji hrle turisti iz celog sveta ili od Tisija... ili od uzvišenja Filopapo, na kome se i danas mogu videti ostaci temelja kuća u kojima su u neka davna vremena obitavali čuveni grčki filozofi. 

A možda je najbolje u obilazak Atine krenuti od trga Sintagma i ulice na koje su svi Srbi tako ponosni, a koja nosi naziv našeg čuvenog vožda Karađorđa. Ali, gde je tu Akropolj... pa pomorski muzej, luka Pirej i ostale znamenitosti grada boginje Atine? 
Zapravo, gde god se okrenete, otkrićete koliko ste srećni što imate priliku da izbliza vidite grad sa tako bogatom istorijom i kulturom. 

Poseta znamenitostima Atine 

Podrazumeva se da ćete prilikom posete grčkoj prestonici svakako otići da vidite Muzej Akropolja koji je, ne tako davno izgrađen sa ciljem da se konačno mermeri Partenona vrate u svoju domovinu. Dobro je poznato i koliko Grke iz celog sveta boli činjenica da su velelepni komadi arhitekture ukradeni i odneti u Britanski muzej u Londonu. Ali, čak i pored toga, imaćete priliku da vidite neverovatna dela arhitekture u velelepnom Muzeju Akropolja. 

Kako smo imali sreću da nas tamo vode Atinjani, čuli smo i da je u muzejima na teritoriji cele Atine, prvog vikenda u mesecu, odnosno nedelje praktično besplatan ulaz, osim par evra koje svakako morate da platite. Ali, ako uzmete u obzir da je cena karte za posetu muzeju 20-ak evra, jasno je zbog čega je poželjno da svoje putovanje prilagodite ovoj povoljnosti. 

Preporuka je i da, osim muzeja Akropolja, hrama Erehtejona, Partenona i čitavog kompleksa, svakako posetite čuveno brdo Likavitus, koje je poznato kao vidikovac, a sa koga se pruža neverovatan pogled na Atinu. 

A tu je i neizostavna Plaka, koja umnogome podseća na beogradsku Skadarliju, kao i obližnji Tisijo u kome su smešteni brojni kafići. Ako tamo odete u dane vikenda, imajte na umu da ćete vrlo teško pronaći slobodno mesto u bilo kom kafiću. Ali, uvek imate opciju da jednostavno kupite kafu za poneti, pa da pronađete idelano mesto sa koga se pruža pogled na obližnji Akropolj i ostale znamenitosti ili da se prošetate i vidite kako izgleda zatvor u kome je nekada davno bio čuveni starogrčki filozof, Sokrat.

Vikendom se u delu Monastiraki, koji se nalazi u samom centru Atine održava nešto što bi se moglo okarakterisati kao pijaca starih stvari. Preporučujemo da se svakako tom prilikom prošetate i vidite mnogo zanimljivih predmeta. 

Postoji i jedan izizuetno zanimljiv deo u centru grada, a nalazi se nadomak čuvene Plake. U pitanju je Anafjotika, koja je nas potpuno opčinila, jer uopšte nemate utisak da se nalazite u višemilionskom gradu. A u ovom delu je i crkva Svetog Jovana, dok se u samom centru Atine, u ulici Ermu nalazi crkva Kapnikarea, koju ste sigurno imali prilike da vidite na mnogim razglednicama i fotografijama grčke prestonice. Iako se u ulici Ermu nalaze i mnogobrojne ekskluzivne prodavnice, mir koji ćete osetiti u ovoj crkvi se ne može rečima opisati. 

Pomorski muzej i luka Pirej se svakako smatraju obaveznim za obilazak, ako ste u mogućnosti, naravno. Vreme koje možete da provedete u Pomorskom muzeju je ograničeno, ali će vam biti sasvim dovoljno da vidite sve što on može da ponudi. 
Nadomak tog muzeja je i marina, u kojoj ćete moći da posmatrate jahte i jahtice, ali ako niste baš poneli veću količinu novca, možda je bolje da ne pijete kafu u lokalnom kafiću, jer ćete vrlo verovatno biti neprijatno iznenađeni cenama. 

Glifada, nekada ekskluzivno predgrađe Atine, danas nije tako naročito zanimljiva, zbog opšte finansijske situacije koja vlada u zemlji, ali bi svakako trebalo da je posetite. Leti je naročito interesantno upravo ovde doći na piće, jer brojni Atinjani izlaze u kafiće koji se u ovom delu grada nalaze. 

Saveti za posetu Atini 

Iako prvo pomislite na lepotu Grčke koja nam je dobro poznata, nažalost je globalna finansijska i poltička situacija ostavila traga i na prestonicu zemlje. Zato nemojte da budete iznenađeni velikim brojem izbeglica koje ćete zateći u mnogim delovima Atine, ali i u centru grada. Možda zvuči otrcano, ali zaista je neophodno da dobro pazite svoja dokumenta i novac, jer se mogu dogoditi različite neprijatnosti, baš zbog tako loše materijalne situacije u zemlji. 

Ne zaboravite da se raspitate o kupovini karte za prevoz, da ne biste došli u situaciju da imate problem zbog toga. Prošle godine je karta za 5 dana vožnje apsolutno svim prevoznim sredstvima u gradu koštala 9 evra, što se ispostavilo kao najisplativija varijanta, jer je karta za vožnju od sat vremena bila 1,1 evro. 

Ako u Atinu putujete avionom, a nemate striktno određen datum, sačekajte promociju našeg avio prevoznika, jer su regularne avionske karte obično prilično skupe, kada se uzme u obzir trajanje leta, odnosno blizina. Cena povratne autobuske karte je, najčešće duplo jeftinija od cene aviosnke, ali se zato putuje oko 16 sati, što nije zanemarljivo. 

U zavisnosti od perioda godine kada putujete, obavezno ponesite i kupaći kostim, da ne biste došli u situaciju da kao mi, u februaru gledate ljude koji se kupaju, jer je more prošle godine bilo zapanjujuće toplo. 
Nemojte da se brinete ukoliko počne da pada kiša, pa da odmah pomislite da će vam to upropastiti dan. Nebo se nad Atinom jako brzo razvedrava... Ponekad toliko brzo da deluje prosto neverovatno. 

I, na kraju, imajte na umu da idete u posetu gradu u kome žive ljudi koji su naročito prijateljski nastrojeni prema Srbima! Pa čak i ako doživite neku neprijatnost, nemojte im zameriti, jer njihova, kao i naša zemlja zaista prolazi kroz težak period. Ali, ono što Atina može da vam ponudi, dugo nećete moći da zaboravite! 


Aleksandra Blažević

Napiši komentar
1037 Ja   25/06/2017
Sve samo ne prelepa, najprljaviji grad u kom sam u zivotu bio


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu