Parga: Izleti i cene krstarenja
27/12/2016 Tekst ažuriran 26/07/2022 Iskustva 3

Za one koji ne vole statičnost na letovanju i pasivan odmor Parga nudi mogućnost nekoliko izleta, krstarenja i obilazaka. 


Cene ovih izleta se tokom sezone mogu menjati, kao i vreme polazaka i vreme boravka na plažama i u mestima pa vam savetujemo da se raspitate u više agencija i saznate šta tačno izlet podrazumeva.


Taksi brodići do plaža Parge

Svakodnevno iz centra Parge do plaža Valtos, Lihnos i Sarakiniko taksi brodići prevoze putnike, a cena povratne karte po osobi za Valtos je 6 EUR, za Lihnos 6 EUR, a za Sarakiniko plažu 11 EUR.


Ukoliko poželite da brodićem posetite malo ostrvce Agia Paraskevi, cena povratne karte je 3 EUR.


Izlet brodićem na ostrva Paksos i Antipaksos

Gusarskim brodićem Kapetan Kuka koji polazi iz Parge u 10 sati, svakodnevno se krstari do dvadesetak minuta plovidbe do Paksosa i Antipaksosa. Antipaksos je nenaseljen dok na Paksosu postoji nekoliko mesta od kojih se pristaje u Gaios. 


Na zapadnoj obali Paksosa se dolazi neposredno do Plavih pećina gde se odvažniji kupaju uplivavajući u pećine i isplivavajući na njihovom drugom kraju. Nedaleko od njih na Antipaksosu je prelepa snežno bela plaža sa čuvenom tirkiznom bojom mora gde se brod usidrava radi kupanja - plaža Voutoumi. Nakon kupanja se kreće u Gajos sa autentičnim slikovitim kućama uz obalu, i ostaje se oko 4 sata. 


Ako imate sreće, možda ćete tokom krstarenja ugledati delfina. U Pargu se stiže oko 19 sati.


Cena izleta je 35€ po osobi dok se za decu do 10 godina ne naplaćuje. Na žalost, neke naše agencije naplaćuju za decu pola karte, pa je bolje pregovarati direktno u luci. Preventive radi, uzmite tabletu protiv mučnine i ponesite sa sobom šešir sa širokim obodom, neki osvežavajući napitak i sendvič, jer je giros u Gajosu paprenih 9€.


Krstarenje Jonskim ostrvima 

Cena izleta preko naših agencija se kreće oko 50 eura, za decu do 12 godina cena je 25 eura, a izlet traje ceo dan. Iz Parge se putuje autobusom do Lefkade nekih 50 min. Zatim iz mesta Nidri kreće krstarenje brodom oko Jonskih ostrva. Očuvana priroda, pejzaži, kristalno plavo, tirkizno more će Vas svakako ostaviti bez daha. Svraća se na plažu Porto Katsiki ili Egremni koje se nalaze na Lefkadi, gde je moguće kupanje.


Nakon toga se obilazi ostrvo Kefalonija, uglavnom grad Fiskardo koji ostavlja neki poseban utisak.  A nakon toga se obilazi i Itaka – čuveno Odisejevo ostrvo. Tokom krstarenja moguće je videti i ostrva Meganisi, Skorpios, plave pećine kao i bezbroj majušnih nenaseljenih ostrvca.


Napomena: ovaj izlet može biti naporan za malu decu pa samim tim i za roditelje. Ponesite neku zanimaciju ili novu igračku koja im može biti zanimljiva tokom krstarenja.


Pročitajte i tekst Izleti i cene krstarenja na Lefkadi.


Izlet sa Parge na Krf 

Cena izleta 30 eura, brodom se od Parge do Krfa putuje nekih 2 h.


Kada ste već u Pargi mislimo da treba iskoristiti ovaj izlet do Krfa, jer je više istorijskog karaktera. Izlet podrazumeva obilazak ostrva Vido i Srpske kuće, kao i obilazak samog grada Krfa (Kerkira). Ostrvo Vido i Srpska kuća bude neke posebne emocije, i iskreno mislimo da ne postoji osoba kojoj ova mesta ne mogu izmamiti suze u očima. Sam grad Krf je jako lep, odiše nekom posebnom lepotom i jako podseća na stara mediteranska mesta.


Mitovi i reka – obilazak reke Aheron

Cena izleta je oko 25 EUR.


Izvor reke Aheron (Acheron) predstavlja oblast od posebne prirodne lepote između oblasti Thesprotia i Preveza, blizu sela Kanalaki i Glyki. Pored prirodnih lepota, izvori Aherona su pozvati po svojim mitološkim sadržajima. U antičkoj grčkoj mitologiji, Aheron je bila jedna od pet reka grčkog podzemnog sveta.


Reka Aheron može da prestavlja fantastičan kratak izlet za veličanstvenom čistom vodom i okolnim kamenitim pejzažom. To je zapravo jedno od najmanje poznatih mesta nedaleko od Parge tako da zadržava svoju netaknutu prirodnu lepotu i tajnu energiju.


Daleko od mora samo nekoliko kilometara, nalazi se šuma koja deluje gotovo egzotično zbog čudnog oblika. Nakon što se prođe šuma, videćete ivicu reke i impozantni rimski most, što predstavlja idealno mesto za piknik. Nema sumnje da je Aheron veličanstvena lokacija sa belim stenama koje se odražavaju u plavetnilu zelene vode.


Više informacija o ovom izletu, fotografije i video snimak pogledajte ovde.


Izlet u Zagorohoria

Autobusom se obilazi predivna oblast Zagorohoria, Vikos kanjon, grad Janjina, a cena izleta je oko 28 eura. Više informacija o oblasti Zagorohoria pogledajte ovde.


Izlet na Mateore

Cena ovog izleta je između 30 i 40 eura, zavisno od agencije. Do Meteore se ide autobusom i polazak iz Parge je najčešće u 7:00. Tokom ovog izleta obilazi se i prelepo planinsko mesto Metsovo. Ukoliko budete u mogućnosti obaveyno iskoristite ovaj izlet, jer su Meteori "lebdeći manastiri" koji će vas definitivno fascinirati.


Izlet u Albaniju 

Izlet košta 50 eura, a obilazi se drevni grad Butrnit, jedan od najvećih arheoloških lokaliteta u regionu i mondensko letovalište Saranda na obali Jonskog mora.

Ukoliko je Parga vaš izbor za sledeće letovanje ne propustite da pogledate i naš vodič za Pargu.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!
Napiši komentar
447 Gordana Pavlovic   30/12/2016
Na Paxos i Antipaxos obavezno. Dobro je brodom Marko Polo i jeftinije je za ljude iz Srbije. Parga ima velike mogucnosti. Pogledajte izlet kanjon Vikas u prelepoj oblasti Zagorija..
448 Ina Stanković   30/12/2016
išla na Paxos i Antipaxos... divan izlete, i naravno vozićem do tvrdjave... ma prelepo je
1416 Bojana   24/02/2018
Da li je moguce da i neplivac ide na gore pomenute izlete brodom tj. da li brod pristaje dovoljno blizu obale da i neplivac moze da sa broda izadje na plazu? Konkretno me zanima izlet Krstarenje Jonskim ostrvima. Sta mislite?


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu