Nidri, Lefkada... by Marija Drndarević
07/03/2016 Tekst ažuriran 19/12/2017 Iskustva 11

Počelo je avanturom od Novog Sada do Beograda, pa ukrcavanje u bus i poletanje u avanturu koja se nakon 19 godina nastavlja ponovo u Grčkoj. Prošlo je mnogo godina koliko nismo letovali ovako, kao studenti, busom, pa opet Grčka. 


Gotovo zaboravljena draž ovakvog letovonja, nakon godina provedenih letovanja, avionom, hotelima... Jelo i piće u neograničenim količinama, lenčarenje... Sad smo se opet odlučili za jedan kreativan odmor. Počelo je razdraganom živošću mladih suputnika oko nas, koji su nas vratili ponovo u te dane kad smo i mi bili tako mladi, i opet smo bili mladi i opet nam je kao nekad bila dvadeset i neka. 

Sve od putovanja do svih pauza, nije bilo naporno. Uživali smo u udobnom autobusu koji nam je obezbedila agencija sa kojom smo putovali. Prelepi pejzaži promicali su nam na putu do Lefkade - Nidrija. Zaista smo uživali u lepoj okolini kojom smo sad prvi put putovali. Sve je bilo super. 

Smeštaj koji smo dobili bio je prelep: čist i dobar apartman, ljubazni vlasnici, održavanje i higijena besprekorna, a pogled sa terasa prelep. Sve je bilo kako poželeti možeš. Odlazak u grad nam je bio kao da smo se vratili u neke naše prošle dane kad smo posedovali sopstvenu kuću, tamo negde na nekom moru, na nekom ostrvu, kada smo u potpunosti uživali u lepoti i čarima borove šume, cvrčcima koji žubore, u bistrom i čistom moru, u mirisu cveća, pečene ribe i prelepe muzike. Opet smo osetili to nešto, opet je tu bilo lepog vina, lepih malih restorana, opet je tu ona mesečina koja priča svoju priču i onaj miris bora. More je opet mirisalo i sva izgubljena čar svih godina koje su nas odvojile od takvog mora, bila je tu. 

Iznajmili smo povoljno moped, obilazili mala mestašca po ostrvu, stajali na male usamljene plaže, uživali u pogledu sa planine, obišli prelepe vodopade iznad Nidrija, mnogo se fotografisali, ovekovečili mnoge lepe trenutke i vreme je prosto letelo. Naša plaža na kojoj smo najviše uživali bila je kao sa razlednice. Prelepa mala plaža, bez gužve, sve je tu, mnogo besplatnih ležaljki, zelene trava i palme na obali, stogodišnje masline i njihova hladovina, ruzmarini koji ukrašavaju pogled, a još pored tebe čovek koji ti znači sve. Zar čovek može poželiti više?

Jednom smo išli na Grčko veče, bilo je veoma lepo i upečatljivo. Sirtaki, razbijanje tanjira, vino recina, dobra hrana. Deset dana ovog letovanja proletelo je kao san. Požalili smo što je tako brzo prošlo, ali ovo lepo letovanje i prelepa okolina i mesto ostaće nam u prelepom sećanju u nizu naših putovanja koja su naša strast. 

Svima koji vole lepotu prirode, koja je zadržala onu svoju izvornost, preporučili bi ovaj prelepi kraj kao destinaciju koju obavezno treba da posete i uživaju kao i mi. 


Marija Drndarević, Novi Sad

Napiši komentar
159 Goran Vicentijevic   29/10/2016
Ova žena ka da je letovala na mars, ili sam ja bio na mars. kakve crne besplatne ležaljke i kakva divna priroda, kad im je sve uraslo i prljavo u Nidri.
160 Marija Drndarevic   29/10/2016
Očito vi ne znate da nadjete svoj pravi ugodjaj
161 Vladarka Mandic   29/10/2016
Putopis pisan nadahnuto, ali meni nista ne znaci. Nema konkrentih podataka o plazama (prelepa plaza.... gde, koja, kako se zove?), koja mesta jos vredi posetiti, sta nudi Nidri, koja je to vila koja je besprekorna, restorani itd...? Ja putopise shvatam kao neki vid informcije/upozorenja/putokaze za neke buduce putnike i posete ovom poluostrvu. Ja sada ne znam nista vise nego pre citanja ovog putopisa i dalje razmisljam, da li da idem u Nidri ovog leta.
162 Marija Drndarevic   29/10/2016
Pa draga Gospodjo ili gospodjice Mandić Ja sam napisala svoje vidjenje Lefkade i Nidre kao svoj putopis. Što se tiče pojedinačnih detalja, postoje nebrojeno ponuda sa svim ponudama šta gde i kako videti. Isto tako i ovaj sajt nudi svoje portale sa gomilom fotografija, nazivima plaži, kao tamo stići i šta od toga videti. Pa izvolite. Koliko sam ja shvatila u ovim našim putopisima treba pisati svoje lične impresije, a ne uputstva za obilazak, jer svako od nas je svoj istraživač oblasti koju želi da obidje. Inače ako vas baš zanima mi smo bili smešteni u Nidri deo koji oni zovu Periglia tako se zove i plaža na kojoj smo se kupal inajviše, a apartman Arion
163 www.grckainfo.com   29/10/2016
Vladarka, ovo nije putopis niti je Marijino zaduzenje da daje upustva o plazama, restoranima itd... Marija je pisala o svom letovanju na Lefkadi i utiscima, a tako se ovaj deo sajta i zove "Utisci sa letovanja". Kao sto je Marija i navela iznad, za informacije koje vama trebaju postoji stranica Informacije o mestima i ostrvima - Lefkada.
164 Marina Šćepančević-Kagkelari   29/10/2016
Moj iskren savet je da se ne odseda u Nidriju, ustedecete sebi novac, a i vreme za obilazenje celog ostrva (osim ako vam ne smeta da veliki period dana provedete u kolima), jer je cela poenta u obilazenju, posto je ostrvo razudjeno u smislu ponude - od prelepih plaza i prirode do infrastrukture. I Nidri tu negativno utice na utisak, jer mu je lokacija mnogo losa - previse je udaljeno mesto od najlepsih plaza, relativno je daleko od glavnog grada (pogotovo za one koji ne bi da voze svaki cas i mnogo), a samo mesto nema nista specijalno da ponudi, osim sto odatle polaze brodovi koji vode do raznih plaza, a i dalje, i sto mesto ima super povoljne i dobre restorane. P.S.svi vi koji ste jedni od onih turista koji su odseli u Nidriju i nisu se makli odatle i nisu obisli celo ostrvo, nemojte nikako meriti lepotu Lefkade samo u odnosu na Nidri i nemojte davati negativne komentare na ostrvo koje verovatno niste u potpunosti obisli i doziveli na pravi nacin. Pozdrav ;)
165 Ivana Marić   29/10/2016
Nidri je prelepo mesto! Zavisi ko sta traži, ja sam se prelepo provela baš u tom mestu i ponovo bih letovala u tom mestu!
166 Sanja Jazić   29/10/2016
Nidri je super mesto, ja sam obišla celo ostrvo iako sam tamo bila smeštena, ništa nije daleko.
167 Verzio Iva   29/10/2016
Nidri je predivno mesto ima puno restorana i kafica , gradska plaza je sasvim ok nigde nisam videla ni najmanju prljavstinu , pored Nidrija je mala plaza Passa koja je isto lepa moze se doci pesaka do nje , mozete da iznajmite skuter ili bicikl po vrlo povoljnim cenama , polasci krstarenja su uglavnom cetvrtak i subota , krstarenja su najlepsi deo mog letovanja imate krstarenje tri plaze gde se obilaze porto kaciki , egremi i agiofili plaza , i krstarenje porto kaciki plaza , obilazak kefalonije , itake meganisi ,i ostrvo skorpio svi su ljubazni nasmejani , na gradskoj plazi se naruci kafa 2.5 evra i moze 5 sati da se sedi niko vas ne dira , Nidri vodopadi su isto destinacija koju mozete pesaka da obidjete nisu daleko a prelepi su za one malo hrabrije kupanje u ledenoj vodi , Sve u svemu moje najlepse letovanje do sada je Lefkada Nidri , takvu boju mora kao sto imaju zapadne plaze nisam videla nigde , ako da ako se odlucite za Nidri sigurno necete pogresiti i nemoj da vas plase komentari tipa da je prljavo i zaraslo jer sam citajuci te komentare bila u nedoumici pre polaska u Nidri , sasvim neopravdani komentari nemaju veze sa istinom
168 Marija Tepavac   29/10/2016
Imenjakinjo moja tekst Vam je predivan <3 Sto se tice Lefkade ja sebe smatram najverodostojnim "vodicem", jer tamo letujem gooodinama jos kad nasi turisti nisu ni znali da postoji to ostrvo. Dakle Nidri je lepo mestasce, Lefkas je lep gradic sa prelepim mostom, Agias Nikitas seoce sa prelepom plazom... Mogla bi ovako u nedogled, ali mislim da nema potrebe..
169 Sladjana Ninkovic Rupar   29/10/2016
Moj suprug i ja smo ljetovali na Lefkadi prije četiri godine. Smjestili smo se u mjestašce Ligija, koje nema neku plažu, ali je hotel bio odličan. Smješten je 5 km južno od Lefkasa.Svaki dan smo vlastitim automobilom išli na plaže: Katizma, Egremni, Porto Kasiki, Gialos. Vožnja nam nije predstavljala problem, jer je vrijedilo nekoliko puta obići svaku od tih predivnih plaža. Krstarenje brodom i obilazak Itake i Kefalonije, šetnja Lefkasom su doprinjeli da poležim da opet odem tamo. Uplatili smo 10 dana, pa na licu mjesta doplatili još 3 dana.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu