Nea Skioni (Kasandra - Halkidiki)
30/03/2016 Tekst ažuriran 11/12/2017 Iskustva 2

Na tek nešto više od 100 kilometara udaljenosti od Soluna, smešteno je još jedno u nizu zanimljivih letovališta na poluostrvu Kasandra, što ga čini idealnim za letovanje turista iz naše zemlje - Nea Skioni. 

Nea Skioni je prvenstveno mirno i ne tako veliko mesto, bez mesta za noćne izlaske, u kome spas od vrelih letnjih dana mahom traže stanovnici obližnjeg Soluna, kao i turisti iz ostalih zemalja.

Srećom po turiste iz naše zemlje, sve veći broj agencija i internet sajtova nudi smeštaj upravo u ovom mestu, koje je po mnogima svojevrstan raj na zemlji, te se često zbog mira koji se u njemu oseća tokom boravka, preporučuje za odmor u pravom smislu te reči.


Nea Skioni - informacije o mestu

Iako je u ovom mestu smeštena jedna od najvećih luka na čitavoj Kasandri, to nije nateralo njegove stanovnike da pokleknu pred novim trendovima u oblasti turizma, tako da će svako ko se odluči za letovanje u Nea Skioniju sasvim sigurno osetiti onaj pravi grčki duh i šarm, koji je primetan na svakom koraku.

U samom mestu živi tek nešto manje od 1.000 stanovnika, ali zato poseduje vrlo kvalitetne smeštajne kapacitete. A sama činjenica da se stanovnici ovog seoceta na jugozapadnom delu poluostrva Kasandra primarno bave ribarenjem, nudi niz pogodnosti za sve one turiste koji vole morske specijalitete, jer ovde možete kupiti tek ulovljenu ribu po neverovatno pristupačnim cenama.

Svi vlasnici smeštaja u Nea Skioni koji su na našem sajtu su izuzetno ljubazni i gostoprimljivi prema našim turistima i zaista čine sve da se gosti osećaju dobrodošlo i prijatno tokom letovanja.

Nea Skioni nema svoju ambulantu, ali se najbliža nalazi u Haniotiju, koji je udaljen nešto manje od 10 kilometara. U mestu postoji apoteka, dva supermarketa, dve pekare, poslastičarnica, mesare, kao i prodavnice različitih namena.

Praktično gledano, Nea Skioni je sačinjen od dve ulice, od kojih se jedna proteže duž morske obale, odnosno luke, dok druga vodi prema magistrali. Tu je i, za grčke gradove nezaobilazan, lepo uređen gradski trg, ali i crkvica posvećena Svetom Nikoli, koju svakako treba posetiti, a smeštena je u jednoj od poprečnih ulica.

Što se gastronomske ponude ovog letovališta tiče, ona je začuđujuće bogata, kada se uzme u obzir veličina samog mesta. Pa tako, giros kod "Petrosa" je nešto što posebno hvale naši turisti koji su imali prilike da letuju ovde, a tu su i brojne grčke taverne, kafići i riblji restorani.


Nea Skioni - plaže

Mnoge vile koje nude smeštaj turistima imaju sopstvene plaže. Međutim, iako te plaže imaju verovali ili ne izuzetno čistu vodu, ponekad i u nekim delovima može biti uočljiva morska trava.

Postoje i manji delovi plaža na kojima su stene, a na njima se ponekad, zahvaljujući tome što je voda naročito čista, nalaze ježevi. Tome treba dodati i podatak da postoje oni srećnici koji su tokom boravka u Nea Skioniju imali prilike čak da vide i jata delfina u neposrednoj blizini obale, tako da je sasvim jasno o koliko čistoj vodi govorimo.

Takođe, i ulaz u vodu je na pojedinim mestima vrlo nagao, pa treba obratiti pažnju na to ukoliko letujete sa mališanima.

Ali srećom, Nea Skioni ima gradsku plažu sa Plavom zastavicom, koja je sasvim dovoljna da bude podeljena na čak tri dela. Najlepši ulazak u vodu ima onaj deo koji se nalazi na krajnjem desnom delu od doka, kada se gleda prema moru, mada ni ostala dva dela nisu tako loša, ali je ponegde prisutno krupnije kamenje.

Prvi, odnosno levi deo plaže gledano prema moru, je onaj koji se nalazi baš uz mol, odnosno sa njegove druge strane je pristanište za brodiće, a često se navodi da je upravo on nepreporučljiv za kupanje, a naročito kada je prisutan veliki broj turista ili je vetrovito, pa se podigne trava sa morskog dna. 

Potom sledi deo nadomak hotela "Imperijal" gde je ulazak u vodu postepen, pa je preporučljiv za mališane, jer je upravo u blizini ovog dela i igralište. 

I treći, krajnje desni deo kada ste okrenuti prema moru, koji je jedini neuređen, te možda i najbolji izbor za kupanje. Ali i tu treba biti pažljiv, jer se može dogoditi da ponekad ima ježeva, pošto su u neposrednoj blizini stene na kojima oni mahom obitavaju.

Na plažama postoje tuševi, ali i barovi koji funkcionišu na uobičajen način: naručite jedno ili dva pića i dobijate dve ležaljke i suncobran potpuno besplatno na korišćenje. Naravno, postoje i delovi na kojima možete koristiti sopstvene suncobrane i peškire. 

Na jednom delu plaže postoji i prirodna hladovina, jer se tu nalazi drveće, ali i teren za odbojku, te posebno igralište za mališane sa raznim zanimacijama.


Nea Skioni - gde kupovati

Nea Skioni na Kasandri ima dva supermarketa i to market "Smile" koji je smešten u glavnoj ulici i "Argiro", koji se nalazi u jednoj od poprečnih ulica. Kao i u svakom mestu, tako i ovde važi da je market koji je smešten u glavnoj ulici dosta skuplji.

Budući da zvanična sezona u ovom mestu počinje od maja, tek tada možete zaviriti u sve prodavnice Nea Skionija, jer često pre ovog datuma mnoge od njih ne budu otvorene. A nakon tog datuma počinju i sniženja u obližnjem Solunu, pa možete da odete na kratak izlet i pazarite mnoge stvari.


Šta videti u okolini mesta Nea Skioni

U neposrednoj blizini se, osim Haniotija nalazi i crkva koja je izgrađena tokom 16. veka i posvećena je Presvetoj Bogorodici, a od Nea Skionija je udaljena svega 2 kilometra. 
Tu je i mesto Agia Paraskevi, koje naši turisti posebno hvale zbog odličnih taverni, koje imaju prilično povoljne cene. 
Takođe, možete posetiti i termalna kupatila u obližnjoj Lutri (banji) ili jednostavno otići do Haniotija i Pefkohorija koji su udaljeni svega 15-ak minuta vožnje.
Mesto Moliva Kaliva se takođe nalazi nedaleko od Nea Skionija.

Napiši komentar
1201 srdjan vojinovic   21/08/2017
studio za 2 osobe od 4.09 2017, cena , poz.
1364 Dragana   20/01/2018
Postovani,interesujeme apartman za dve odrasle i dva deteta(6.5 i 2.5),sredina juna,7dana.Cena


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu