Nea Roda - Atos, Halkidiki
31/10/2017 Tekst ažuriran 01/08/2023 Iskustva 2

Na najužem delu poluostrva Atos je smešteno letovalište Nea Roda, koje sve više privlači pažnju turista. Od glavnog grada grčke oblasti Makedonija, Nea Roda je udaljena oko 120 kilometara, a u neposrednoj blizini letovališta se nalazi i gradić Jerisos, u kome je i supermarket iz lanca „Lidl“.


Svakako je ovo letovalište prilično dobro snabdeveno, pa se u njemu nalazi i nekoliko lokalnih marketa kao i veliki Family market, a tu je i apoteka, kao i prodavnice različite robe. Takođe je turistima na raspolaganju i ambulanta, ali i apsolutno sve što je potrebno za pravi, kvalitetan odmor.


Posebno je zanimljivo što se nadomak njega nalazi i ostrvo Amuljani, koje je poznato izletište, a u neposrednoj blizini je i grad Uranopolis, poznat kao kapija Svete Gore. 


Mesto Nea Roda je dobar izbor za one kojima prija miran odmor. Išarano je uskim uličicama i tradicionalnim kamenim kućama sa dvorištima punim cveća, iako je izgrađeno dosta novih zgrada poslednjih godina. Moderno mesto Nea Roda su sagradile izbeglice 1922. iz turskog grada Roda pored mesta Marmaras. 


Našu preporuku za smeštaj u Nea Rodi možete pogledati ovde.


Plaža Nea Roda

Poznato je da je plaža u ovom letovalištu ovenčana Plavom zastavicom, koja se dodeljuje na nivou Evropske Unije. Prekrivena je finim sitnim peskom i šljunkom, a ulazak u vodu je postepen, te pogodan kako za malu decu, tako i za neplivače. Naravno da su tu i brojni ugostiteljski objekti, u okviru kojih je moguće iznajmiti ležaljke, a po principu koji važi na teritoriji cele zemlje. Postoji i deo koji nije uređen na kom je dozvoljeno koristiti sopstvene suncobrane i peškire.


Plaža Wet dreams ili Legend je smeštena u završnom delu šetališta i poznata je po tome što se u njenoj neposrednoj blizini nalazi spomenik Aleksandru Makedonskom. U tom delu su dostupni i brojni sportovi na vodi, a postoje i tereni za odbojku na pesku. Ovaj beach bar i pristup plaži nažalost su zatvoreni od 2021. godine.


Oko 3 km od mesta nalazi se još jedna jako lepa plaža ove oblasti - plaža Voulitsa. Pristup kolima je omogućen, a postoji i veliki parking. Fotografije i tačnu lokaciju plaže Voulitsa pogledajte ovde.


Na oko 5 kilometara udaljenosti od ovog letovališta se nalazi još jedna od najčuvenijih plaža u ovom delu Halkidikija - Komitsa. Pored toga što je naročito prostrana, turiste fascinira često i boja mora, po kojoj je prepoznatljiva. 


Najjednostavnije rečeno, ova plaža je teritorijalno poslednja na Halkidikiju, a pre nego što počne teritorija Svete Gore. Na njoj se, osim ugostiteljskih objekata nalazi i prodavnica, a i kamp je nedaleko od nje. Naročito je interesantno da se upravo ona nalazi na listi UNESCO, a kao područje izuzetne prirodne lepote.


Nea Roda, Atos - izleti 

Iako tokom boravka u ovom letovalištu turisti mogu da vide mnoge zanimljivosti, jer je Nea Roda, Atos poznata po brojnim sakralnim objektima, svakako se organizuju i izleti, koji su naročito atraktivni.


Tokom prošle sezone je polazak na krstarenje oko Svete Gore bio oko 10 časova pre podne, a iz ovog letovališta do Uranopolisa se kreće 90 minuta ranije. Brodić vozi oko tri sata, a vožnja je upotpunjena brojnim sadržajima. Obično to budu izleti u pratnji vodiča, tako da turisti mogu da čuju mnoge zanimljive informacije. U zavisnosti od izbora agencije, povratak iz Uranopolisa se najčešće organizuje u popodnevnim časovima.


Obilazak ostrva Amuljani je još jedan od vrlo zanimljivih izleta, a postoji i mogućnost da se obiđu okolna ostrva, koja su nenaseljena i poznata po izuzetnim plažama. Ostrvo Amuljani krase, takođe vrlo čiste i, mahom divlje plaže, a ujedno i jedino ostrvo u celom reonu Halkidikija koje je naseljeno, te broji oko 500 stanovnika. 


Trajekt do ovog ostrva vozi oko 15 minuta, a polazi iz mesta Tripiti. U jeku sezone ima više polazaka, jer saobraća na svakih 20 do 30 minuta. U toku prethodne sezone je cena karte bila 10 evra za automobil, dok je svaki putnik morao da plati 2 evra, ali je to cena karte za trajekt u jednom pravcu.


Turistima iz Srbije koji odaberu mesto Nea Roda za letovanje će biti posebno zanimljiva mogućnost da obiđu i manastir Kakovo, koji je udaljen oko 15 kilometara od ovog letovališta. A ono po čemu je pomenuti manastir poznat jeste što je metoh srpskog manastira Hilandar. osim suvenirnice, mogu se obići i maslinjak, a u manastiru se nalazi i ribljak. 


Naglašavamo da je dozvoljeno i da žene posećuju ovaj manastir. Redovna autobuska linija tokom letnje sezone saobraća iz Nea Rode do ovog manastira i to nekoliko puta u toku dana.
 

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!
Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke
Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj
Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani
Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja
 
Napiši komentar
2135 Pero Vasilev   14/02/2019
Dobar den, Zainteresiran sum za letuvanje vo nea roda kon krajot na avgust.dali ima moznost da mi ispratite ponuda od smestuvanja so ceni. Vi blagodaram
2136 GrckaInfo.com   14/02/2019
Poštovani, našu preporuku za smeštaj u Nea Rodi možete pogledati ovde https://goo.gl/JZ4LgP


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu