Najlepše plaže na Kefaloniji
11/04/2016 Tekst ažuriran 15/07/2020 Iskustva 0

Neke od najlepših plaža Grčke, ali i sveta su smeštene na najvećem iz grupe jonskih ostrva. Ono u čemu su mnogi turisti koji su imali prilike da posete Kefaloniju saglasni jeste činjenica da se u velikoj meri razlikuje od ostalih delova Grčke, i da je zadržala onaj tradicionalni grčki duh više nego bilo koje ostrvo (uz, sasvim sigurno izuzetak Krita).


Mapa plaža na Kefaloniji


Ipak, i pored ljubaznosti ostrvljana koja je nadaleko čuvena, kao i brojnih hotela i apartmana koji važe za kvalitetnije, Kefalonija je mnogo više čuvena po svojim plažama. Prema podacima, ima ih ukupno 39, ali je u stvarnosti brojka mnogo veća, jer Kefaloniju krase mnoge, veće i manje uvale na kojima i u jeku sezone možete da uživate u tišini i kristalno plavom, a nadasve čistom moru.

Izbor za najlepše plaže Kefalonije nije ni malo lak, tako da je ovo lista onih koje su nas zadivile i osvojile.


Mirtos (Myrtos)

Osim što je jedna od najpoznatijih plaža Kefalonije i cele Grčke, Mirtos plaža važi za jednu od najlepših na svetu, a na toj listi zauzima izuzetno visoko peto mesto, kako navode najnoviji podaci. 
Ono po čemu je još poznata ova plaža smeštena na severnom delu Kefalonije jeste i činjenica da se na njenom obodu nalazi i omanja pećina, koja je ujedno i njena atrakcija.

Prekrivena je finim, sitnim, belim kamenčićima, a voda je kristalno čista. Udaljena je oko 30 kilometara od Argostolija, glavnog grada ostrva. A ako je posećujete u jeku sezone, pobrinite se da stignete što ranije, jer je ograničen broj ležaljki na njoj, a često zna da bude gužva. 


Antisamos

Duga i široka plaža Antisamos se nalazi istočno od gradića Sami, a posebno je zanimljivo što je u plićaku prisutna izrazito smaragdno zelena boja vode. U njenoj blizini ima dosta prirodnog zelenila, a možete nesmetano da posmatrate čuveno ostvo Itaku. 

Prekrivena je sitnim šljunkom, a postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana. Neposredno ispred plaže Antisamos je i parking. 

Ne možemo a da ne pomenemo ono što ćete sasvim sigurno čuti od gotovo svakog meštanina Kefalonije, a odnosni se na ovu plažu. Naime, ona je postala nadaleko poznata i po tome što su se pojedine scene iz filma “Mandolina kapetana Korelija” snimale baš na njoj.


Skala

Kako je plaža Skala ujedno i jedna od najdužih na celom ostrvu, verovatno ni u jednom trenutku nećete imati osećaj da je na njoj gužva. Dugačka je oko 5 kilometara, a prekrivena je finim, sitnim peskom, zlatno žute boje. 

Na obodima ove plaže su borovi, tako da možete da uživate i u prirodnoj hladovini. U njenoj okolini se nalazi nekoliko kafića, a možete poneti i sopstvene suncobrane, jer na ovoj plaži ima mesta za sve. 


Petani

Na zapadnoj obali poluostrva Paliki, koje čini deo Kefalonije, a u neposrednoj blizini mesta Liksuri, smeštena je plaža Petani, do koje jedino možete doći ili sopstvenim automobilom ili brodićem, uzevši u obzir da ni u špicu sezone do nje ne saobraća organizovan javni prevoz. 

Prekrivena je sitnim šljunkom, a poznata je i po ne tako sitnom kamenju u vodi, te čestim vetrovima, tako da je idealna za ljubitelje talasa. 
Na prilazu plaži postoji parking, a na njoj je i nekoliko ugostiteljskih objekata, te imate mogućnost i da iznajmite ležaljke i suncobrane. 


Emblissi

Prekrivena sitnim šljunkom, plaža Emblissi je specifična po sitnom pesku koje se nalazi na morskom dnu, tako da je ulaz u vodu savršen. Udaljena je oko kilometar od mesta Fiskardo.

Na obodima ove plaže se nalaze stene, koje više podsećaju na ravne ploče, tako da i na njima možete da prostrete svoje peškire. Na njoj ne postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, ali je u blizini restoran, koji nudi lokalne specijalitete.


Platia Ammos

Ono što je Egremni plaža za Lefkadu, to je Platia Ammos za Kefaloniju. Do plaže Plateia Ammos je do pre nekoliko godina bilo moguće doći automobilom, međutim nakon zemljotresa stepenice koje vode ka plaži su uništene.
 
Smeštena je na poluostrvu Paliki i nalazi se u neposrednoj blizini manastira Kipuraion. Plaža je velika i divlja, voda na njoj je kristalno čista, a prekrivena je sitnim, belim peskom.


Alaties

Nedaleko od mesta Fiskardo nalazi se plaža Alaties koja nije posebno poznata među turistima, i to možda najpre zato što nije naročito prostrana.
Spada u red takozvanih divljih plaža, jer nije organizovana, te ne postoji mogućnost iznajmljivanja suncobrana i ležaljki, ali ćete sasvim sigurno na njoj uživati. 

Prekrivena je sitnijim belim kamenjem, a nadomak nje je i restoran u kome možete da prezalogajite. Imajte na umu da se na njoj nalazi mnoštvo stena, te da je idealna za ljude avanturističkog duha.


Dafnoudi

Na severnom delu ostrva nalazi se biser Kefalonije, skrivena plaža Dafnoudi. Da biste stigli do nje, morate da prepešačite stazom koja je duga tek nešto više od 500 metara, a vodi vas kroz divno rastinje.

Ono po čemu je ova plaža posebno postala poznata među zaljubljenim parovima jeste pećina koja se na njoj nalazi i koja slovi za idealno mesto na Kefaloniji baš za njih.

Prekrivena je sitnim belim kamenjem, a krasi je i tirkizno plavo more. Nema mogućnosti za iznajmljivanje ležaljki i suncobrana, a iako je plaža Dafnoudi manja, vrlo je verovatno da nećete naići na mnogo posetilaca.


Vouti

Od puta koji povezuje glavni grad ostrva, Argostoli sa Liksurijem na omanjem poluostrvu Paliki, koje ulazi u sastav Kefalonije, tačnije u zalivu Paliki i to upravo na onom delu gde se spaja sa ostalim delom Kefalonije smeštena je plaža Vouti

Prekrivena je peskom i sitnim šljunkom, a kako nije organozovana, trebalo bi da ponesete sve što vam je potrebno i od hrane i od pića. Doduše, tokom sezone se u njenoj blizini nalazi i čuvena grčka kantina u kojoj možete da kupite grickalice, kafu i nešto za osveženje.


Makris Gialos

Ova fascinantna duga peščana plaža se nalazi u mestu Lassi, odmah pored plaže Platis Gialos.
Miris borove šume i dosta zelenila, odličan beach bar, suncobrani i ležaljke, prelepa kristalno - čista voda, dubok zlatan i izuzetno prijatan pesak, dosta sadržaja na plaži i sportskih aktivnosti. Postoje i kabine za presvlačenje, a plaža je savršena kako za decu tako i za odrasle.

Prilaz plaži i nije tako sjajan, jer se do nje dolazi jako uskim uličicama, ali vredi se malo potruditi, jer je Makris Gialos po ocenama turista jedna od najlepših plaža ne samo Kefalonije već i čitave Jonske regije.

Najbolje vreme za posetu je popodne tokom fascinantnog zalaska sunca.


Platis Gialos

Ukoliko ste u potrazi za idealnom plažom za mališane na Kefaloniji, onda je jedna od njih definitivno i Platis Galos, koja se nalazi u neposrednoj blizini Makris Galos plaže i od glavnog grada je udaljena svega par kilometara.

Mada plaža nije naročito dugačka, ona se čini prostranom, jer je zapravo izuzetno široka, a na njoj postoji nekoliko kafića, tako da imate mogućnost iznajmljivanja suncobrana i ležaljki. 
Ulaz u vodu je postepen, a sama plaža je prekrivena finim, sitnim peskom, dok u njenoj neposrednoj blizini ima i dosta zelenila.


Ksi plaža

Sastavni deo ostrva Kefalonije je i poluostrvo Paliki, a kada se od mesta Liksuri krene prema jugu, nailazi se na plažu koja je po mnogo čemu ne samo atraktivna, nego i vrlo neobična. 
Naime, Ksi plaža je prekrivena ni manje ni više nego crvenkastim peskom,a odlična je za mališane i neplivače, jer je ulaz u vodu postepen, mada se u njenoj neposrednoj blizini nalaze i stene koje je čine još zanimljivijom.

Da li zbog peska ili zbog činjenice da u pesku na Ksi plaži ima i gline, odnosno blata za koje se smatra da poseduje lekovita svojstva, tek na njoj u sezoni retko može da se nađe slobodno mesto, ali zato u okolini postoji nekoliko uvala na kojima ćete moći da uživate bez gužve.

Na Ksi plaži se nalaze i dva kafića, a postoji mogućnost i uznajmljivanja ležaljki i suncobrana. Takođe, u jeku sezone ovde se organizuju i brojne aktivnosti na vodi. 


Tourkopodaro Beach

Da biste stigli do ove plaže, morate da prođete kroz hotel čiji je naziv “White Rocks“. U njemu možete, ako želite da iznajmite i suncobrane i ležaljke. 

Plaža je prekrivena finim sitnim peskom, a kao i sve na Kefaloniji, i nju krasi tirkizno plavo, čisto more. 
Do plaže Turkopodaro možete stići i brodićem. 


Fteri plaža

Do plaže Fteri koja se nalazi na severu poluostrva Paliki može se doći samo čamcem. Fteri je predivna divlja plaža sa belim kamenčićima i neverovatno lepom bojom mora.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu