Nagradno putovanje na Tasos... by Dragana Skular
11/03/2016 Tekst ažuriran 10/12/2016 Iskustva 4

Još u februaru sam dobila nagradno putovanje na Tasos. Čitajući tekstove o ovom ostrvu, nailazila sam na nazive: šuma koja pliva, smaragdno ostrvo, zeleni dijamant Egeja. Što se kasnije potvrdilo kao tačno kada sam krajem maja stigla na Tasos. 


Posle poprilično dugog putovanja ukrcali smo se na trajekt u Keramotiju… i tada je za mene počela uživancija, hranila sam galebove koji izgleda znaju da im je grupa turista na trajektu obezbedila siguran obrok… More je bilo mirno, sunce blago, vetra skoro da nije bilo… i takvo vreme je bilo svih deset dana boravka na ostrvu. 

Posle pola sata smo stigli u Limenas, prestonicu ostrva i krenuli ka zapadu, ka Potosu. Vozili smo se oko 40 minuta. Smešteni smo u vili Toula koja se nalazi u ulici do plaže, u blizini je pekara, minimarket. Najviše mi se dopalo to što sam na u Potosu osetila miris bora, lavande, slušala zrikavce. Pravo mediteransko malo mesto, po mom ukusu.

Plaža na kojoj sam se kupala popodne je mala kamenita plaža u blizini moje vile, dok sam pre podne volela da budem na gradskoj plaži, pijem kaficu i uživam na ležaljci ispod suncobrana. Posebno mi se svideo Hotel Alexsandra Beach 4*, sa prelepom šumom i terasom koja ima staklenu ogradu i fantastičan pogled na more, ima i svoju bašticu, u kojoj baštovan svakog dana nešto radi, pretpostavljam da se u kuhinji koriste plodovi iz te bašte. 

Moram priznati da sam i sama ubrala malo mente. Hotelska plaža je uređena, sa ležaljkama, a u produžetku desno je „kamperska“ plaža na kojoj smo obožavali da budemo, jer je bez ležaljki, a mi volimo da zabodemo suncobran gde nam se svidi i stalno menjamo mesto. Jako mi se svideo borov med koji ima specifičan ukus i tamnu boju. Obavezno probajte, makar samo kašičicu u prodavnici.

Ima dosta zlatarski radnji pa ako volite nakit ovde ćete pronaći sigurno nešto lepo i povoljno, jer se fabrika nakita od zlata nalazi baš u Limenariji. Možete obići selo Teologos koje je udaljeno deseetak kilometara od Potosa, sa uskim ulicama, starim kamenim kućama, crkvom, jagnjetinom, medom i vrhunskim maslinovim uljem… 

Svakog dana smo kafu pili u Piatsa Mihalis kafe restoranu koji nam je prirastao za srce, jer je toliko topla prijateljska atmosfera. Gazda Michael Pagalos organizuje pecanje na svom brodiću, a svoj ulov možete kasnije pripremiti na roštilju u bašti restorana i uživati u večeri. Dosta smo šetali, do Pefkarija, pa do Limenarije postoji prelepo šetalište. Moram da spomenem da u Potosu postoji dok, raj za pecaroše, a i za sve nas koji volimo da šetamo, jer postoje i klupe da se malo odmorimo i gledamo u more, ili čaroban zalazak sunca.

Da, još da napomenem da bi bilo dobro da ponesete aparat protiv komaraca, uključite ga u sobi pred spavanje i sigurno ćete imati mirne snove. Svi kafići, taverne su uglavnom smešteni duž plaže, mada ima nekoliko i u gornjem delu, ali diskoteka, klubova i buke nema, tako da je idealno za porodične ljude sa decom.

Interesantno je i to da je voda bila topla, posebno popodne, da smo imali divno vreme, jer smo ipak bili „otvarači“ sezone. Da li je to sreća ili je tako na Tasosu uvek ne znam, ali meni se ide opet tamo…


Dragana Skular

Napiši komentar
136 Marija Drndarevic   29/10/2016
Planiramo ove godine da letujemo nadam se da će i nama biti tako lepo. Još nešto kako da i mi dobijemo besplatno letavanje na tasos
137 Sladjana Ninkovic Rupar   29/10/2016
Slažem se sa svim gore napisanim. Bila sam u hotelu Alexandra Beach i stvarno je za sve pohvale. Potos, Limenaria, Teologos, mjesta vrijedna posjete.
138 Snezana Bozilov   29/10/2016
Davne 95-96 godine smo letovali na Tasosu u jednom malom mestu Skala Potamija. Da baš malom zalivu gde je raj za porodični mirni odmor, a najbolje za malu dečicu jer je dugački plićak. Nema sem 2 ulice, jedne kraj plaže (bar je tada tako bilo i druga paralelna), a u šetnju smo išli u okolnim mestima. Apartman nam bio na glavnoj ulici-plaža-more.
139 Jane Petra Dailoski   29/10/2016
Da zaista je tako, ja sam provela predivnih 15 dana u LIMENASU. GRCKA je predivna za provod i odmor dusi mi se vracamo svake godine vec 10 godina samo idemo svaki put u drugo mesto a nekad i dvaput po 10 dana.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu