Na Promahonasu lažni negativni testovi na korona virus po ceni od 40 evra!
14/07/2020 Iskustva 0

Informacije iz pograničnog područja između Grčke i Bugarske navode da se u Promahonasu lažni sertifikati za testiranje korona virusa prodaju po ceni od 30-40 evra!

Konkretno, prema izveštaju grčke Mega TV, intenzivne kontrole sprovedene u Promahonasu poslednjih dana pokazale su da postoji čitava razrađena grupa koja prodaje potvrde turistima koji žele da pređu granicu.

Reč je o sertifikatima koji se prodaju po ceni od 30 do 40 evra i koji pokazuju negativne rezultate testa na korona virus. U pitanju su dokumenti nezvaničnih molekularnih kontrolnih laboratorija na kojima se ime pacijenta menja, naravno uz novčanu nadoknadu.

Očigledno je da su neki posetioci sa sobom donosili takve testove i pokazali ih grčkim pograničnim službama kako bi izbegli test na granici, samoizolaciju od 24-36 sati ili karantin u specijalnom hotelu do 14 dana u slučaju da su pozitivni. 

Policija je srećom otkrile ove falsifikovane testove i odlučeno je da od sledeće srede budu prihvaćeni samo testovi iz 100 referentnih laboratorija na Balkanu.

Stelios Petsas je juče, najavljujući nove mere za koronavirus, rekao da će se na Promahonasu detaljno proveravati testovi koji pokazuju negativne rezultate i da će se propisati sankcije u slučaju neautentičnih i lažnih testova.

Petočlana porodica iz Srbije na Lefkadi pozitivna na Covid-19

U međuvremenu muž, žena i troje dece iz Srbije pozitivni su na virus korona i nalaze se u Univerzitetskoj bolnici u Janini.

Troje maloletne dece koja pokazuju blage simptome smeštena su na Pedijatrijskoj klinici u istoj bolnici.

Obavezan negativan test na prelazu Promahonas

Večeras od ponoći, posetioci koji uđu u Grčku na graničnom prelazu Promahonas, moraju imati negativan test na koronavirus koji mora da bude obavljen do 72 sata pre ulaska u zemlju.

Testiranje moraju da sprovedu referentne laboratorije zemlje porekla ili tranzita ili javne ili privatne laboratorije u toj zemlji, pod uslovom da su ove privatne laboratorije overene od strane nadležnog nacionalnog tela za izdavanje sertifikata.

Istovremeno, posetioci moraju imati potvrdu o dijagnozi na engleskom jeziku, koja sadrži ime i broj pasoša ili ličnu kartu osobe.

Za građane Srbije još uvek je na snazi zabrana ulaska u Grčku do 15. jula.

Grčke zvanične institucije nisu precizirale da li će se od 15. jula promeniti status ulazaka za naše građane ili će nastaviti da bude na snazi do kraja juna kada se očekuje nova analiza epidemioloških podataka.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu