Medeni mesec na magičnom Santoriniju... Jovana Kostić
19/11/2016 Tekst ažuriran 26/12/2017 Iskustva 1


Kada kažem Santorini, pomislim na belu i plavu boju. Belu, boju malenih kućica i hotela koji se sa litice nadvijaju nad beskrajno plavim morem i plavu, boju predivnog Egejskog mora i potpuno vedrog Grčkog neba. Santorini je jedno od onih bajkovitih mesta koja celog života sanjate, ali nikada ne verujete da ćete zaista posetiti. Santorini je ostrvo koje prvenstveno asocira na luksuz, tek venčane bračne parove na medenom mesecu koji poziraju pred belim crkvama sa plavim krovovima ili se sunčaju pored zelenkasto plavkatih bazena na ivici litice sa koje puca pogled ka vulkanu i predivno plavom moru po kome krstare brodovi…

Sa tom slikom u glavi, odlučili smo da provedemo medeni mesec na rajskom Santoriniju i uverimo se da li je sve zaista tako bajkovito i sjajno. S obzirom na to da živimo u Barseloni, lako smo našli direktan let, jer španska kompanija Vueling leti do Santorinija u sezoni, od aprila do oktobra. Jedini problem je što avioni sleću kasno, oko pola 4 ujutru, što prilično komplikuje traženje hotela, jer većina njih ne radi 24 časa i u mnogima nije moguće obaviti check-in pre 14h. Odlučili smo da prvo potražimo hotel i organizujemo check-in, pa da tek onda rezervišemo karte. 

Ispostavilo se da je prilično teško naći hotel na Santoriniju koji ima sve ono što smo tražili: dobru cenu, da bude čist, da je iole pristojno namešten i da bude slobodan u našem terminu. Ovde želim da naglasim da, pre traženja hotela, najpre odlučite da li želite da odsednete u mestu sa plažom ili na bučnijem mestu na litici tj kalderi. Na Santoriniju se nalazi više malih gradova među kojima se ističe glavni grad Fira, koja se nalazi na litici i obiluje kafićima, restoranima, buticima kao i mnoštvom turista. Ukoliko tražite užurbano mesto sa dosta ljudi, noćnim životom i mestom za šoping, Fira je pravo mesto za vas. 


Ostali gradići na litici su Firostefani, koji je vrlo sličan Firi samo sa malo jeftinijim smeštajem, Imerovigli, koji je dosta mirniji i ima svega nekoliko restorana pa je samim tim pogodniji za parove na medenom mesecu ili osobe koje dolaze na odmor. Ovde nema puno turista, sve je opuštenije i usporenije i, po mom mišljenju, tek ovde se može stvarno uživati u lepoti Santorinija i pogledu sa litice. Još jedno izuzetno popularno mesto na litici je Oia, koju ja lično ne preporučujem, jer je zbog previše reklamiranog najlepšeg zalaska sunca na ostrvu, pretrpana turistima. Naravno, Oia je mesto koje se mora obavezno posetiti, jer pruža prelep pogled na more i susedna mesta koja sam već spomenula. Svi ovi gradovi, s obzirom na to da se nalaze na litici, nemaju plažu, tako da je najbolje birati hotel sa bazenom kako biste mogli da se rashladite tokom vrelih letnjih dana. Ukoliko ipak želite da odsednete u mestu sa plažom, birajte Kamari ili Perisu koji imaju najlepše plaže na ostrvu a ujedno predstavljaju i jeftiniju opciju.

Mi smo želeli da odsednemo u mestu sa plažom pa smo zbog toga izabrali Kamari. Nismo pogrešili u izboru. Kada stignete tamo i osetite mir i opuštenost, znaćete da ste izabrali pravo mesto. Najbolje od svega je što smo uspeli da nađemo hotel koji je imao neverovatno dobre ocene i izuzetno srdačnog vlasnika koji nam je u svakom trenutku izlazio u susret. Kontaktirali smo ga direktno kako bismo dogovorili check-in, što nam je uštedelo 120€ u odnosu na cenu koju nam je nudio Booking za 4 noći. Hotel se zove Argiris studios i nalazi se na 2 minuta od plaže u Kamariju, što je za nas bila savršena lokacija.

Let Vuelingom od Barselone do Santorinija traje 3 sata i slećete na aerodrom koji više liči na autobusku stanicu i skoro da i nema mesta da sednete i sačekate prvi jutarnji autobus koji sa aerodroma polazi u 5:55h. Cena karte je 1,80€. Mi nismo znali na početku, ali na Santoriniju autobusi iz svakog mesta voze samo do Fire i tamo morate sačekati sledeći autobus koji će vas odvesti do željenog mesta. U Firi postoji pet linija: do Kamarija, Perise, Oie, Akrotirija i luke.


Kamari je, kao što sam već rekla, mesto na plaži sa crnim peskom, gde vlada potpuna opuštenost i mir. Kafići i restorani nižu se duž cele plaže i nude opciju da, uz piće koje naručite, dobijete ležaljku i suncobran. Cene kafa se kreću od 2,5€ koliko košta grčka (naša turska) kafa, do 6-7€ koliko koštaju šejkovi sa kafom, milkšejkovi i smutiji. Blizu Kamarija nalaze se ostaci starog naselja Tira koje datira iz 9 veka pre nove ere i do koga se organizuju ekskurzije. S obzirom na to da nismo ljubitelji organizovanih ekskurzija (koje nude apsolutno sve agencije na ostrvu), odlučili smo da na svoju ruku obiđemo ostrvo i više informacija o svemu potražimo na internetu što je, ukoliko volite da se snalazite i istražujete sami, dobra i jeftinija opcija, jer se cene ekskurzija kreću od 20 do 50 i više evra. Ostrvo je generalno dobro povezano autobusima, tako da zaista nije problem stići do svake tačke i to relativno brzo.

Do Fire se iz Kamarija autobusom stiže za dvadesetak minuta i tu birate gde ćete dalje. Mi smo odlučili da obidjemo Firu, Imerovigli i Oiu u jednom danu tako sto ćemo šetati duž litice do Imeroviglija, a zatim uzeti autobus do Oie. Kao sto sam već rekla, Fira je prvo mesto na litici koje ćete videti i koje će vas ostaviti bez daha. Smatram da postoji neka specijalna energija ovde, nešto sto vas tera da zaboravite na sve ružno i što podstiče sve ono najbolje u vama. Fira će vas oduševiti svojom užurbanošću, bukom i predivnim pogledom. Kada obiđete uske ulice Fire, lagano krenite duž litice i uživajte u belini hotela i plavetnilu mora. Ubrzo ćete stići u Imerovigli i shvatiti da se nalazite na nestvarnom mestu. Ne koristim puno reč magija, ali na Santoriniju sam je upotrebila puno puta. Mir, belo i plavo su reči koje opisuju Imerovigli. Ovde nema puno turista, gradić se sastoji iz luksuznih hotela sa bazenima koji gledaju ka moru, litici i vulkanu i imaćete utisak da je vreme stalo dok sve to posmatrate sa vrha litice.


Zalazak sunca u Oii je izuzetno reklamiran i popularan među turistima. Oia je maleni gradić na litici i po stilu vrlo slična Imerovigliju samo sa daleko više turista, što kvari onaj osećaj mira i spokoja koji nas je u Imerovigliju osvojio. U Oii ćete videti bele crkve sa plavim krovovima, onu tipičnu sliku sa razglednica koje predstavljaju Santorini. Što se više bude bližio zalazak sunca, moći ćete da vidite grupe turista poređanih uz samu ivicu, koji su tu došli samo da bi videli zalazak i biraju najlepše mesto, ne ustručavajući se da tu čekaju i po dva ili tri sata. Ukoliko želite da budete izuzetno romantični, postoje brodovi koji vas voze na more odakle možete posmatrati zalazak, uz večeru i flašu šampanjca.

Ukoliko niste znali, Santorini je nekada bio jedno ostrvo koje se, nakon erupcije vulkana 1600. godine pre nove ere, podelilo na glavni deo ostrva, vulkan i ostrvo Tira. Ono što je vrlo zanimljivo je da je pre erupcije, ovde cvetala Minojska civilizacija koja je bila vrlo visoko razvijena. Nakon erupcije, desilo se nesto slično kao sa Pompejom. Grad je ostao gotovo savršeno očuvan pod lavom, a ono što je interesantno je da ljudski ostaci kao i nakit i stvari od vrednosti nisu nađeni, što svedoči o tome da je stanovništvo pre erupcije prebeglo, verovatno na susedni Krit. Danas se na tom mestu nalazi nalazište Akrotiri do koga možete stići autobusom iz Fire. Cena ulaznice u nalazište po osobi iznosi 12€.

Pored Akrotirija nalaze se i tri interesantne plaže koje smatram da treba posetiti: crvena, bela i crna plaža. S obzirom na to da je crvena plaža zbog čestih odrona proglašena opasnom i zabranjeno je spuštati se do nje (iako to ne sprečava turiste da se sunčaju, kupaju, čak i leže na ležaljkama), preporučujem da se od autobuske stanice spustite do mora gde ćete uzeti brodić koji će vas za 5€ u oba pravca voziti do svih plaža i možete ostati na kojoj god želite. Ono što je zanimljivo je da se pored crne plaže nalazi stena kroz koju možete da preplivate na drugu stranu, a videli smo da mnogi voze i kajak između plaža. Nažalost, to nismo stigli da probamo.

Dakle, ukoliko planirate medeni mesec, Santorini je idealno ostrvo za vas. Predivan pogled, sunce, more, plaže, učiniće da vam svaki trenutak bude romantičan i bajkovit. Ukoliko želite da posetite ostrvo sa prijateljima, idealno je i za to. Ronjenje, kajak, pešačenje, šoping, noćni život, Santorini sve to nudi i, ukoliko vam se ukaže prilika, posetite ga, nećete se pokajati.


Jovana Kostić

Napiši komentar
313 Jovana Kostić   19/11/2016
Ukoliko vam se tekst o Santoriniju dopao, možete naći još nekoliko putopisa sa mojih putovanja na: http://www.mysweetmundo.com/sr/category/putovanja/


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu