Lefkada utisci sa letovanja... by Marijana Maki
03/04/2016 Tekst ažuriran 10/12/2016 Iskustva 0

Lefkada je nešto najlepše što smo videli. Koliko god se divili fotogafijama i video snimcima, ostanete bez reči čim kročite na ostrvo.


Smeštaj smo rezervisali još u aprilu upravo preko sajta Grčkainfo i to u Nikiani u studiju "Fraxi" (prvi put da nismo išli preko agencije) i pomalo je bilo bojazni šta ćemo zateći kad stignemo. Gospođa Martina i njen suprug Panajotis (koji su vlasnici) su nas i ostale goste fantastično dočekali i za sve vreme našeg boravka bili na usluzi i nudili pomoć. 

Studio je bio odličan sa dve terase koje su imale predivan pogledan na Jonsko more. Pri dolasku smo od njih u ime dobrodošlice dobili paket sa flašom maslinovog ulja, flašom uza i teglicom džema od breskve. Čista posteljina i peškiri su stizali na svaka tri dana. Ovaj objekat toplo preporučujem svima.

Što se same Lefkade tiče, citiraću moju drugaricu koja je veliki obožavalac ovog ostrva - "... gde dalje posle Lefkade?". Čim smo prešli most i stigli na ostrvo, ostali smo zatečeni lepotom samog grada Lefkade, a naročito marinom u kojoj je bilo stotine brodića, katamarana i manjih jahti. Inače, most kojim je Lefkada spojena sa kontinentalnim delom je pokretan i nekoliko puta u toku dana se pomera kako bi brodovi izašli iz marine.

Uz samu marinu se duž cele ulice se nalaze taverne i restorani. Giros je odličan kod "Giro, giro" i kod "Daltona" koji su im komšije. Grad Lefkada je prelep sa mnoštvom muzeja, starih crkava, malih prodavnica i neverovatnim uskim uličicama. Mesto Nidri je veoma popularno turističko mesto, a ujedno je i luka. Iz Nidrija kreću brodovi kojima se ide na predivna krstarenja. Mi smo na krstarenje išli brodom "Nidri star" i bilo je fenomenalno. Obišli smo južni deo Lefkade, plažu Porto Kaciki, videli svetionik, ostrvo Kefaloniju, kupali se na Odisejevoj Itaki, obišli ostrvo Meganisi i Onazisovo ostrvo Skorpios.

Krstarenja nisu skupa i preporučujem ih svima. Pošto smo inače išli kolima (na ostrvu smo prešli skoro 600 km) obišli smo većinu čuvenih plaža. Porto Kaciki je neverovatna plaža sa čuvenom nijansom plave boje mora i providnom vodom. Plaža nije velika, a imate dosta stepenika kojima se silazi do nje. Takođe ima i parking pored koga se nalazi vidikovac sa koga možete da gledate dole na plažu i da napravite divne fotografije.

Bez daha nas je ostavila plaža Katizma koja je veoma prostrana sa divnim peskom. Jedino je malo nezgodno kad duva vetar, jer su tada veliki talasi, ali su zbog talasa moja deca bila neizmerno srećna. Na ovoj plaži imate restorane, kafić, pokriveni parking, sve vrste sportova na vodi i paraglajding koji je veoma popularan. Imate ležaljke i suncobran koji su besplatni uz naručeno piće. Na Katizmu smo dolazili tri puta iako je na sasvim drugom kraju ostva.

Na jugu ostrva je plaža Vasiliki. Plaža je takođe prelepa ali joj je mana što tu nenormalno duva vetar. Zovu je "raj za surfere", a i voda je hladnija nego na drugim mestima. Postoji gomila manjih, ne tako popularnih plaža kao ove najveće, koje su takođe veoma lepe. Kada iz Nidrija krenete ka plaži Vasiliki, otprilike na polovini puta sa desne strane nalazi se veoma slatka vinarija koja je otvorena za posetioce i gde možete probati i kupiti njihovo vino koje je veoma dobro i mnogo jeftinije nego u prodavnicama.

Toplo preporučujem i posetu manastiru Faneromeni koji ima predivan pogled na more, mali zoološki vrt sa nekoliko neobičnih životinja i prelepo uređeno dvorište. U planini iznad grada Lefkade se nalazi selo Ksantija i u selu restoran Rahi koji je poznat po pogledu na plažu Katizma i celo ostrvo i odakle kreću paraglajderi. Hrana je dobra, cene pristojne, a možete da kupite i vinski liker (mmmmmm) koji sami prave.

Na južnom delu ostrva je mesto Sivota koje je vrlo lepo, nema nikakvu plažu i ima marinu. Priroda na Lefkadi je divna. Kada putujete po ostrvu i prelazite preko planina u jednom trenutku idete pod oblake i odjednom krene kiša. Uši se zapuše, jer je veoma velika nadmorska visina. Za one koji ne idu kolima, postoji autobuski prevoz koji je solidno organizovan, a veoma je popularno i iznajmljivanje bagija.

Od ostrva na Jonskom moru još nam je ostalo da idemo na Zakintos. Lefkada je ostala u divnom sećanju i sigurno ćemo se ponovo družiti.


Marijana Maki

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu