Kupovina nameštaja i opremanje stana u Grčkoj
25/04/2017 Tekst ažuriran 19/05/2018 Iskustva 1


Marija Brković i njen suprug Vladimir su 2011. godine kupili stan u Nea Kalikratiji, na Halkidikiju, a svoje iskustvo su nam izneli OVDE. Marija ima savete u vezi sa kupovinom nameštaja i kućnih aparata za sve one koji tek planiraju da kupe nekretninu. 


U Solunskoj regiji je stvarno veliki izbor prodavnica za kupovinu nameštaja, bele tehnike, pokućstva...

Pre 5 godina, 2012. izabrali smo da za naš novi stan u Nea Kalikratiji, u IKEA prodavnci kupimo nameštaj. Pošto imamo dve spavaće sobe + dnevni boravak, tzv. otvoreni koncept sa kuhinjom i trpezarijom, ovo je bio odličan izbor, jer Ikea nudi veliku mogućnost kombinovanja.

Pri tom su cene i više nego povoljne. Ovde ne pričam o kvalitetu, ali za sve one koji misle da treba nešto bolje, mogu reći da naš proizvođač Matis odlično posluje i ima lepu ponudu nameštaja u Grčkoj (mi smo to otkrili tek kada smo opremili stan).

Takođe Ikea ima i veliku ponudu stvari za opremanje kuhinje, kupatila, ali mislim da naši ljudi to već znaju. Prodavnica

JUMBO koja se nalazi u blizini solunske Ikee takođe ima veliki izbor stvari za kuću, možda i niže cene, malo lošijeg kvaliteta, ali ima za svačiji džep. U kompleksu gde je Ikea u međuvremenu je otvoreno dosta prodavnica, među njima je i JYSK, koji posluje i kod nas. Tako da ko voli ovog proizvođača, eto (mi smo pre mesec dana u Jysk-u kupili odličan sto za terasu).

Što se tiče kupovine bele tehnike, takođe je izbor veliki. Praktiker i u centru Soluna nekoliko specijalizovanih (skupljih) prodavnica. Jedna se nalazi odmah na početku Egnatia ulice sa leve strane, preko puta Alpha banke. Mi smo se odlučili za kupovinu u lokalnoj prodavnici, u mestu. Nismo pogrešili, jer u tim prodavnicama uvek možete da se dogovorite oko cene naročito ako kupujete 2-3 uređaja.

Uglavnom sva veća mesta imaju te svoje radnje, sa robom široke potrošnje. Pod većim, mislim na mesta koja imaju Lidl prodavnice, jer je poznata nemačka politiika da ove prodavnice otvaraju za populaciju od 30.000 stanovnika :-) Svi tehnički uređaji, tzv. mali ili veliki, su boljeg kvaliteta nego ovde, svakako.

Na osnovno opremanje nameštajem i belom tehnikom smo potrošili oko 7.000 evra. Tu spada: ugaona garnitura u dnevnoj sobi rasklopiva za spavanje, pult sa barskim stolicama umesto trpezarije, jer imamo otvoreni koncept. Jedna spavaća soba, bračni krevet, plakar i komoda sa ogledalom (u beloj boji nameštaj, izbor naše ćerke za njenu sobu), druga soba takođe bračni krevet sa plakarom.

Od bele tehnike kupili smo kombinovani frižider, manji, pa dokupili još jedan frižider i mali zamrzivač-sandučar (ovo napominjem sa razlogom, jer dobro isplanirana kupovina može dosta novca da uštedi. Na primer kupite više svega u Lidlu, naravno da vam treba mesto ta čuvanje... sladoledi, neka smrznuta peciva, njihove čuvene pite sa sirom u Lidlu su jeftinije, na rasprodaji 1kg košta 3 evra i slično), ugradnu mašinu za sudove 6 kompleta, jer je za nju bilo mesta u kuhinji i naravno veš mašina. Naknadno smo ugradili po jedan klima uređaj 12 BTU u svaku sobu, jer je u julu nemoguće spavati kada su velike vrućine.

Potrošnja struje u letnjim mesecima - smešna cena... jul+avgust kada se koriste klime, jul skoro veći deo dana stalno oko 220 evra bio najveći račun (napominjem za 2 meseca, jer se u Grčkoj svi tračuni plaćaju na 2 meseca).

Još jedna bitna stvar za sve one koji budu boravili duže je TV program. Rešenje je kod nas na ugovor uzeti Total TV, tanjir+dekoder, mesečno se plaća 1.250 dinara. Ima dosta tehničkih radnji koji montiraju ovu našu opremu. Nas je sa montažom dva dekodera (on se u pretplati dodatno plaća 1.250 din) i oko 70m kabla sa radom koštalo oko 80 evra.

Ako nekoga zanima kupovina kožnih jakni, mantila, muških i ženskih mi smo već nekoliko puta kupovali u prodavnici Dermatina, Monastirou ulica, to je onaj čuveni niz radnja sa vojnom opremom. Vlasnik priča srpski i uvek vam ponudi bolju cenu i neki poklon obavezno daje :-)

Napiši komentar
1911 Dušan Gojkov   29/07/2018
Za televiziju u redu, to sam već znao, hvala. Kako stoje stvari sa internetom? To ne može da se "prikači" na Total TV. Koliko košta uvođenje interneta u Solunu?


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu