Krf - Dasija, Paleokastrica, Sidari, Kasiopi... by Gruja
04/03/2016 Tekst ažuriran 10/12/2016 Iskustva 3

Krf je veliko ostrvo i za uobičajenih 10-15 dana sigurno ne može sve da se obiđe. Mi nismo uspeli ni pola plaža da vidimo, a svaki dan smo špartali Krfom - nešto je moralo da ostane za drugi put.


Kola ili barem motor su obavezni - bez toga se ne može videti ni delić onoga što nudi ostrvo. Za početak tu je veliki grad istog imena koji nije samo turističko mesto već živi cele godine, sa 2 velika utvrđenja i tipičnim uskim mediteranskim ulicama, trgovima, parkom i čuvenom crkvicom na ostrvcetu malo izvan grada. Preko puta grada je ostrvo Vido i plava grobnica, a mnogo informacija o potresnom stradanju srpske vojske može se saznati u muzeju - srpskoj kući koja je blizu centra. Sam grad Krf, iako zanimljiv za izlaske nije zanimljiv za smeštaj zbog nepostojanja plaže i velike gužve radnim danom.

Naš izbor je bila 10km udaljena Dasija. Ima odličnu peščanu plažu zgodnu za prepodnevno kupanje pošto je na istočnoj strani , a ako neko hoće da popodne provede na plaži do samog zalaska sunca - zapadna obala je na petnaestak minuta vožnje. Pošto je Dasija približno na polovini ostrva odlična je kao baza, a i do glavnog grada se stiže za desetak minuta. Dasijom dominira veliki hotel Chandris, i dobar deo plaže pripada njemu. U grčkoj to naravno ne znači da je plaža zatvorena za ostale, naprotiv svi su dobrodošli.

Omiljena plaža nam je bila Paleokastrica - nasuprot Dasije na zapadnoj obali. Tu u stvari ima više plaža, ali je nama najbolja uvala skoro zatvorena sa dva poluostrva - krupan pesak i fenomenalna voda, uvek mirna i čista. Tu nije loše uzeti pedolinu i obići malo ta polustrva, ali treba izbegavati ulaženje u pećine, jer je teško izaći sa pedolinom koju talasi samo bacaju na stene. 

Na severu ostrva nalazi se simpatično mesto Kasiopi koje je ruku na srce dosta lepše od Dasije, ali mu je mana što je dalje od glavnog grada. Dalje na severu je velika plaža Acharavi/Roda, gde u nekim delovima nema žive duše. Na Krfu inače ima toliko plaža da je teško naići na gužvu. Malo dalje prema zapadu se nalazi Sidari sa veoma zanimljivim kanalima koje su talasi napravili u glinenoj obali.

Izlet u Sidari je najlepše završiti svraćanjem do Panorame - na vrhu oštro odsečene litice nalazi se restoran, a koga ne mrzi da silazi stepenicama može da se spusti i do plažice dole. Ipak, tu se dolazi zbog restorana, jer je pogled na zalazak sunca neverovatan!

Na Krfu ima još toga da se vidi - letnjikovac austrijske princeze Sisi, aqua park, vidikovac na najvišem vrhu odakle se vide i istočna i zapadna obala ostrva, plaže Barbati, Ermones, Glifada, Agios Gordios... Kakve god plaže da volite, manje veće, kamenje, šljunak pesak, dug ili kratak plićak, sve to se može naći na Krfu. Kad se na to doda krajnje prijateljski odnos meštana prema posetiocima iz Srbije, ovom ostrvu je teško odoleti! 


Gruja

Napiši komentar
218 Маријана Маки Ђурић   29/10/2016
Krf je jedno od mesta koje se mora doživeti, jer je opisati ga, veoma teško. Inače preporučujem svima sve što ima veze sa Jonskim morem, a Krf je na prvom mestu i dolazimo ponovo, sigurno.
334 gordana pavlovic   29/11/2016
Krf moze odlicno da se obidje gradskim prevozom iz Dasije. Do Paleokastrice direktno iz Dasije 2,5 eura. moze da stane na La groti... ili da produzi do Glifade, ali je onda karta 5,00 evra. Na skoro sve plaze moze se stici lokalnim prevozom zbog cega je Dasija odlican izbor za ljude bez auta. Kasiopi je mnogo lepsi, ali je daleko od grada... i ne samo sto je daleko vec je put nekako veoma naporan.
421 Goran   27/12/2016
Već uplaćena Dasia za početak septembra, svojim autom, nadam se da se neću pokajati, inače sam bio sad u Pargi ;-)


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu