Kornjače Caretta-Caretta na Zakintosu
29/01/2017 Tekst ažuriran 10/11/2020 Iskustva 1

Morske kornjače Caretta-Caretta danas predstavljaju ugroženu vrstu, a na Zakintosu i drugim ostrvima, veoma se vodi računa o njihovom opstanku. Aerodrom na Zakintosu je zatvoren preko noći kako buka aviona ne bi ometala kornjače koje u tom periodu legu jaja. 

Kornjače se mogu videti na Zakintosu u periodu od maja do oktobra, od juna do avgusta polažu jaja i Zakintos predstavlja njihovo glavno gnezdlilište. Ove kornjače imaju vrlo specifičnu fizionomiju, tačnije mogu biti veličine do 1,2 m i težine do 140 kg, i specifične su po tome što ne mogu da uvuku telo u oklop.

Grčka vlada pokušala je da ograniči turizam na Zakintosu, međutim naišla je na otpor lokalnog stanovništva, kome je turizam glavni izvor prihoda. Ipak društvo za zaštitu morskih kornjača preuzelo je na sebe deo obrazovnog programa, tako što su formirali etički kodeks za posetioce kako bi se pomoglo u zaštiti ove ugrožene vrste.

Zahvaljujući trudu ovih sjajnih mladih ljudi, svakoga jutra na plaži ćete videti malom drvenom ogradom obeležena nova mesta na kojima su prethodne noći kornjače položile jaja. U blizini obeleženih mesta nije dozvoljeno kopanje peska i postavljanje suncobrana.

Ženke kornjača Caretta-Caretta se približavaju peščanim plažama svake 2-4 godine u periodu između maja i septembra. Kada naiđu na plažu bez svetla, one u potpunom mraku i rupi koje su prethodno svojim perajima napravile u pesku, izlegu 20-200 jaja. Nakon dva meseca iz jaja se izlegu male kornjače koje zatim kreću put mora. Ženke kornjača ostaju na otvorenom moru dok ne postanu zrele, a onda se vraćaju istoj plaži na kojoj legu nova jaja.Do plaže Dafni Beach je zabranjeno ići privatnim vozilima kako bi se zaštitile kornjače. Umesto toga, postoje mini-busevi koji do plaže prevoze samo po nekoliko osoba u jednoj turi. Takođe, zbog zaštite kornjača, na plaži ne postoji mogućnost organizovanja sportova na vodi.

Gerakas je plaža koja predstavlja jedno od nekoliko mesta na ostrvu, na kojem morske kornjače Carreta Carreta legu jaja. Zbog prisustva ove specifične vrste kornjača, predstavlja deo lokalnog vodenog parka, a preduzete su i različite mere zaštite ove ugrožene životinjske vrste. 

Ulazak na plažu Gerakas nakon zalaska sunca je strogo zabranjen, jer u tom periodu kornjače polažu jaja u pesak. Takođe, zabranjeno je postavljanje svojih suncobrana, kako ne biste ugrozili jaja. Na plaži nema barova, kako buka i veštačko osvetljenje ne bi ometali kornjače dok polažu jaja ili se vraćaju u more.

Osim plaže Laganas, ostale plaže na Zakintosu na kojima možete sresti ova zanimljiva stvorenja su Kalamaki, Sekanija i ostrvce Marathonisi čiji oblik takođe podseća na kornjaču. Mogu se videti i na Kritu na nekim od plaža kod Hanie i Retimna (u zalivu Messara), na Kefaloniji na plaži Mounda i u luci u Argostoliju gde ih lokalni ribari svakodnevno hrane, na ostrvu Naksos i na Peloponezu u oblasti Kiparisia.

Napiši komentar
2998 Sibo Bainivic   19/01/2020
svi koji niste bili na zakintosu ili se dvoumite da idete ja samo sto mogu vam reci ako budete se odlucili za zakintos necete pogresiti .Prvo od domacina koji su veoma ljubazni pa do svega sto imate da vidite


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu