Izvori Kefalari: Jedno od najlepših sela nedaleko od Kavale
19/01/2018 Tekst ažuriran 03/12/2023 Iskustva 1

Ako vas put ovog ili nekog od narednih leta nanese u Kavalu ili na ostrvo Tasos, nemojte propustiti priliku da posetite selo Kefalari - jedno od najlepših u prefekturi Drama, selo bogate zelene vegetacije i izvorske vode.
 

Selo Kefalari se nalazi vrlo blizu puta Kavala-Drama, a udaljeno je 18 km od Drame i samo 20 km od Kavale.
Administrativno pripada opštini Doksato i njegova populacija iznosi 851 stanovnika.
 

Kroz Kefalari prolazi reka po kojoj je selo poznato, a u njemu možete videti i farmu pastrmki i predahnuti u nekoliko izvanrednih taverni i kafića pored vode u prijatnoj hladovini visokih platana.


Mesto je poznato po izvorima, potocima, fontanama i malim vodopadima. Voda koja izlazi iz desetina izvora u stenama je kristalno bistra i veoma kvalitetna, a njom se snabdeva ceo grad Kavala kao i područje Kalampakija.


Zanimljivo je da za vodu koja izvire iz stena niko zapravo sa sigurnošću ne može reći odakle potiče. Stanovnici Kefalarija su odlučili da pravilno iskoriste ova izvorišta stvaranjem prelepog parka oko njega.



U brdima iza samog sela nalaze se četiri kapele takođe okružene bujnim zelenilom (Agios Konstantinos i Eleni, Agios Nikolaos, Panagia i prorok Ilias) koje hodočasnici posećuju u velikom broju.


Kefalari uglavnom naseljavaju Pontski Grci (etnička grupa sastavljena od Grka sa obale Crnog mora i mesta Ponto), izbeglice koje su se doselile u 21. veku, Govore pontskim jezikom, danas skoro potpuno izumrlim. Stari naziv sela Kefalari je "Bunarbasi". 


Lokaciju na Google mapi pogledajte ovde.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
4084 cokanj   20/10/2021
Sto niste letos objavili da ga obiđem?


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu