Iskustvo sa kupovinom stana u Pefkohoriju
25/04/2017 Tekst ažuriran 10/11/2020 Iskustva 8


Porodica Stojanović iz Vranja je stan u Pefkohoriju kupila 2013. godine. Zašto su se odlučili baš za Pefkohori, da li stan izdaju turistima ili sami uživaju u njemu i kako je tekao proces kupovine, pitali smo Danijelu.


1. Šta je to što ima Pefkohori kada ste upravo to mesto izabrali da kupite stan u Grčkoj?

Vlasnici smo stana u Pefkohoriju već 4 godine. Nekada smo išli na letovanje u Crnu Goru dok se 2010. prvi put nismo odlučili za Grčku i to baš za Pefkohori. U njemu smo letovali i sledećih godina, jer je more čisto, mesto mirno, plaža sa sitnim peskom i prelepa.

Išli smo i u Asprovaltu i Stavros da se vidimo sa prijateljima, govorili su da je tamo mnogo lepo dok nismo jednom otišli i više nikada. Letovali smo zatim na Halkidikiju svake godine, a onda 2013. godine odlučili da novac uložimo u nekretninu u Grčkoj. Pefkohori nam je na prvi pogled ostao u srcu i tako smo odlučili da baš tamo kupimo stan. 


2. Da li ste imali neku pomoć u vidu agencije ili advokata?

Prilikom kupovine našli smo oglas na internetu agencije, pozvali broj, javila se veoma ljubazna gospođa Marijana koja je iz Beograda, a inače radi nekretnine u Grčkoj. Na početku nas je možda bilo strah pošto ipak ne znaš šta kupuješ i kome daješ novac, dok nismo upoznali Marijanu koja je žena vrh i koju puno pozdravljam. Ona nam je sve završila i samo nam dala ključ u ruke.


3. Koju kvadraturu ima vaš stan? Da li ste ga kupili opremljenog ili ste morali da kupujete nov nameštaj?

Stan ima 55 m2, veliku terasu, oko 250 m od plaže, na početku Pefkohorija. Platili smo ga 55.000 evra. Stan je stare gradnje, ali u dobrom stanju, na prvom smo spratu. Inače zgrada ima tri sprata, nameštaj od prethodnih vlasnika je postojao, naravno kupili smo sto i stolice kao i veš mašinu u Haniotiju u prodavnici u kojoj su jako povoljne cene. 

Kupatilo smo malo renovirali, dodali još jedan krevet, opremili ga sve u kompletu. U Solunu u prodavnici Jumbo smo kupovali ukrase i suvenire malo da ulepšamo stan, jer tamo su cene baš jeftine. U našoj zgradi su većinom Grci koji su veoma ljubazni i super sarađujemo.

U ovu cenu je ušla i agencija, i notar i advokat. Nismo imali druge troškove.


4. Koliko iznose računi za stan od 55 m2 u Pefkohoriju na godišnjem nivou?

Porez za 55 m2 iznosi 280 evra otprilike, a struja i voda oko 620 evra godišnje. Ukupno sve plaćamo oko 900 evra godišnje.


5. Koliko vremena godišnje provedete u Grčkoj od kad imate svoj stan?

U stanu boravimo uglavnom mi i naši bliski prijatelji i rođaci. Mi godišnje provedemo otprilike 3 meseca, a u ostalo vreme prijatelji i rođaci.


6. U Pefkohoriju ste već nekoliko godina. Da li je kupovina stana u Grčkoj po vama bila ispravna odluka ili ste se možda u nekom trenutku pokajali zbog te odluke?

Od kad smo kupili stan želja nam je da tamo budemo stalno i ne bi se vraćali, jer lepši život pored mora, i to baš u najlepšem Pefkohoriju ne postoji nigde. Možeš kad hoćes da odeš i u bilo koje doba, tamo je predivno.

Preporučila bih svakom ko ima uslove da ne razmišlja. Grčka je puna lepota i bilo koje mesto da izaberete nećete se pokajati. 

Napiši komentar
1277 Vladimir   05/11/2017
Da li moze da se dobije kontakt agenta gospidje Marijane koja radi sa nekretninama ili porodice Stojanovic iz Vranja Hvala
1542 Nenad Todorovic   04/04/2018
Postovani... Mozete li poslati kontakt vaseg agenta .. Mail ako ste u mogucnosti ... Hvala
1597 Zoran Kostic   09/05/2018
Kako sam čitao komentare posetilaca vaše webstrane hteo bih da podelim moje iskustvo oko kupovini nekretnine / stana u Grčkoj, ja sam kupio stan u Pereju pored Soluna u 2013 zato što imam rodbinu i prijatelje u Solunu! Postupak je relativno jednostavan i otprilike mesec dana, možda i kraće od odluke! Ja sam se odlučio za kompletno renoviranje stana i unajmio lokalnog inženjera, Savet: period renoviranja nije uvek tačan kao što je ugovoreno! Računi za vodu, struju i porez na nekretninu (različite oblasti u Grčkoj plaćaju različit porez) Voda, godišnje maksimum 50 EUR, Struja godišnje 350 EUR. Za struju, račun ako koristite svakog drugog meseca, Što se tiče poreza na nekretninu, ja plaćam oko 100 EUR godišnje, krajem Septembra, kada je fiskalna godina u Grčkoj. Prenos računa za struju na vaše ime, trebalo bi da idete u centralnoj jedinici DEi za vas region i obično košta 25 EUR, za vodu u vašoj opštini i ako je voda uključena, besplatno! Ako želite da kupite nameštaj, IKEA je svakako dobar izbor, međutim ako želite kuhinju po merama, možete izabrati i lokalnog proizvođača, što je bolje! Moj primer: Sigurnosna vrata, dve unutrašnje vrate i kuhinja sa sudoperom i aspiratorom 2200 EUR, prozore i vrate za terasu PVC, tri prozor/vrate za terasu i jedan prozor (standardne veličine) 2000 EUR. Treba da imate Vašeg računovođa koji treba da vas informiše oko promena propisa. Otprilike to bi bilo sve! Ako vas interesuje nešto detaljno, slobodno pitajte! Ako ste već kupili stan, neka vam je sa srećom, uživajte!
1755 sl iv   26/06/2018
Ja zelim nekretninu u Grckoj ali nemam eur-e.zapravo imam 17000eur.da li za te pare postoji neki stan ali da je odmah useljiv,znaci sa namestajem i da je na prvom ili drugom spratu.hvala!
2120 Emilija   04/02/2019
Molim vas mozete li mi poslat kontakt vaseg agenta na mail.Hvala
2215 Milan   30/04/2019
Mogu li da dobijem kontakt telefon prodavca nekretnine (Marijana) ?
2240 Danijela Stojanovic   13/05/2019
Moj mejl gde mozete me pitati bilo sta oko kupovinom stana jeste: [email protected] Hvalaa puno... pozdrav od Danijele
3349 Stojan Jovanovic   28/08/2020
Gospodine Zoran Kosticu Planiram u Pereji da kupim stan i da ga kompletno renoviram . Mozete li da me uputite malo posebno oko lokalnih inzinjera preko kojih bi to mogao odraditi


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu